ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adres
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

21.travnja 2015.
ISPLATA DIVIDENDE
HT nudi 7 kuna ulagači traže dvostruko više.
Nakon Raiffeisena, na visinu predložene dividende pobunio se i Fond hrvatskih branitelja koji je u petak poslao službeni protuprijedlog da dividenda bude 13,8 kuna, dvostruko više od iznosa koji nudi uprava.
T-com

ZAGREB: S približavanjem godišnje skupštine dioničara Hrvatskog telekoma na kojoj će pasti konačna odluka o dividendi za prošlu godinu, sve je izglednije da će među dioničarima za desetak dana biti živo. Nakon Raiffeisena, na visinu predložene dividende pobunio se i Fond hrvatskih branitelja koji je u petak poslao službeni protuprijedlog da dividenda bude 13,8 kuna, dvostruko više od iznosa koji nudi uprava.

HT u 2014. ostvario manje prihode za 1,9 posto , manju dobit 20 posto; dividenda 7 kuna.


Dobit žulja ulagače

Fond hrvatskih branitelja, pod upravljanjem Erste Asset Managementa, predložio je alternativu da se od 1,13 milijardi kuna neto dobiti iz prošle godine 370,9 milijuna isplati kao dividenda u iznosu od 4,53 kuna po dionici. Na teret zadržane dobiti iz 2009. u iznosu od 759,1 milijun kuna vlasnicima bi se isplatilo 9,27 kuna po dionici, ukupno 13,8 kuna.

Očito je da i u braniteljskom fondu razmišljaju slično kao i Raiffeisenu, da nacionalni telekom akumulira nepotreban – keš. – Mislimo da ne postoji potreba da HT kontinuirano drži značajne rezerve likvidnosti u bilanci – smatra FHB.

S jedne strane niski prinosi na tržištu kapitala onemogućuju ikakve konkretnije povrate na akumulirani novac, a s druge HT dosad nije stjecao vlastite dionice, iako za to postoji skupštinska odluka, niti pokazao namjeru da krene u otkup trezorskih dionica.


Budući da bi se u braniteljskom prijedlogu najveći dio profita od 725 milijuna kuna proslijedio u povećanje temeljnog kapitala, a 34,7 milijuna kuna u zakonske rezerve, argumentacija FHB-a je da bi se na taj način jednim udarcem riješile dvije muhe: najprije bi HT "u većoj mjeri iskoristio poreznu olakšicu za reinvestiranje dobiti, što aktualni pozitivni propisi dopuštaju, a istovremeno bi se isplatila veća dividenda za dioničare, za koju smatramo da ne postoji nikakva prepreka".

Praksa Hrvatskog telekoma da akumulira znatna likvidna sredstva u kompaniji godinama "žulja" investitore. Ipak, ovo je prva godina da su veću dividendu zatražili najveći institucionalni ulagači. Raiffeisenovo društvo za upravljanje mirovinskim fondovima drugi je po veličini dioničar iza njemačkog DT-a sa 8,35 posto dionica, a u trećem po veličini braniteljskom fondu je 6,77 posto dionica. Ipak, s obzirom na konstelaciju snaga, jasno je da će prevagu donijeti većinski vlasnik sa 51 posto glasova. A svoje namjere DT-ova uprava jasno je iskazala u inicijalnom pozivu na skupštinu 29. travnja.

Puno priče bez rezultata

– Reinvestiranje najvećeg dijela dobiti iz prošle godine u temeljni kapital predloženo je jer HT ima značajne investicijske planove i namjerava ulagati u svoj razvoj što je nužno da bi se promijenio trend pada poslovnih rezultata i osigurala dugoročna vrijednost za dioničare – argumentirali su u HT-u. Dodaju da su u fokusu ulaganja razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete te realizacija potencijalnih prilika za regionalnu ekspanziju i novi proizvodi.

No, o velikim investicijama HT-a dugo se govori, no bez realizacije. Istodobno, na stavkama kratkotrajne imovine i novca u banci i blagajni je nešto više od 3,5 milijarde kuna (oko 27 posto ukupne imovine), a tvrtka gotovo nema financijskog duga, napominju analitičari iCapitala. Za ovu godinu planirana ulaganja su 1,35 milijardi kuna, a u medijima se spominjala mogućnost preuzimanja Telekoma Slovenije zbog čega bi se dio dioničara možda i pomirio s najnižom dosad predloženom dividendom, smatraju u iCapitalu.

U Fondu hrvatskih branitelja smatraju da bi se eventualni otkup vlastitih dionica mogao financirati iz novčanog toka, a bude li potrebno, bez poteškoća se zadužiti kod banaka ili izdanjem vrijednosnih papira po vrlo povoljnim uvjetima. (vecernji.hr/hic) 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre