ADRESAR HRVATA
IZVAN RH -
2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija

 

 

 


22.svibnja 2015.
ZAŠTITNA MJERA EUROPSKE UNIJE
Antidampinška carina ugrožava 5.000 radnih mjesta u Hrvatskoj

Europska unija uvela je privremene antidampinške carine na uvoz transformatorskog lima iz Japana, Kine, Koreje, Rusije i SAD-a, što je dovelo do značajnog povećanja cijena te sirovine za proizvodnju transformatora i time ugrozilo oko pet tisuća radnih mjesta u toj industriji u Hrvatskoj, koja proizvodi najviše transformatora po stanovniku na svijetu, istaknuo je u petak predsjednik Uprave Končar - Elektroindustrije Darinko Bago.

Na konferenciji za novinare u povodu skorašnje konvencije udruge Hrvatski izvoznici (HIZ), kojom Bago predsjeda, čelni čovjek Končara kazao je da je do uvođenja antidampinških carina došlo kako bi se zaštitila četiri europska proizvođača transformatorskog lima. No, to je za posljedicu imalo značajan rast cijena te sirovine, ali i nestašicu transformatorskog lima visoke kvalitete, što je dovelo do neizvjesnosti oko nabavnih cijena, rokova i količina dostupne sirovine.

Naime, privremena zaštitna carina na uvoz transformatorskog lima iz Japana iznosi 35,9 posto, iz Kine 28,7 posto, iz Koreje 22,8 posto, iz Rusije 21,6 posto, a iz SAD-a 22 posto.

Time su najviše pogođeni europski proizvođači koji koriste napredna tehnološka rješenja i transformatorski lim najviše kvalitete (HiB), među kojima je i Končar, koji u proizvodnji transformatora zapošljava oko 1.700 ljudi. Doda li se tome broj zaposlenih u drugim proizvođačima te kooperantima, broj ugroženih radnih mjesta diže se i do pet tisuća, od čega 2.000 u Međimurskoj županiji, a ostalo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, naveo je Bago.

Naime, pojašnjava, ovom mjerom proizvođači transformatora izvan EU dobivaju dodatnu komparativnu prednost u odnosu na europske proizvođače i postaju znatno konkurentniji svojim cijenama. Stoga postoji opravdana bojazan da će ove mjere imati za posljedicu premiještanje transformatorske industrije izvan EU, u kojoj je kod proizvođača transformatora i pratećoj industriji zaposleno više od 285 tisuća radnika.

Bago je istaknuo i kako je o ovom problemu Končar izvijestio i hrvatske europarlamentarce, koji su jednoglasno, bez obzira na pripadnost političkim stranama, podržali domaću industriju i zatražili pojašnjenje od Europske komisije, no prije no što im je odgovoreno, odluka o carinama je već bila donešena.poslovni.hr/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre