ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


22. travnja 2015.
NOVA CESTA
Od danas naplata cestarine na poddionici autoputa Zagreb-Siskak
poddionica Buševac-Lekenik, naplata cestarine


ZAGREB: Premijer Zoran Milanović u pratnji ministra prometa Siniše Hajdaš Dončića jutros rano obišao je novoizgrađenu poddionicu Buševac-Lekenik na autocesti Zagreb-Sisak. Na naplatnoj postaji se našao već u 7,30 i iznenadio vozače koji su prometovali tom cestom.


Poddionica Buševec-Lekenik dugačka je 11,2 kilometra, na njoj je izgrađeno 20 objekata, od toga dva mosta, jedan prolaz za životinje, jedan vijadukt, jedan ekodukt (prijelaz za životinje), jedan putni prolaz, šest putnih prijelaza i osam propusta. Tu je i čvor Lekenik s pripadajućim nadvožnjakom, cestarinski prolaz Lekenik i projektom planiran prateći uslužni objekt Pešćenica.

Za izgradnju poddionice izdvojeno je 700 milijuna kuna (bez PDV-a). Završetkom ove dionice u prometu će biti 22 km od ukupno 48,1 km autoceste A11 Zagreb – Sisak.  

Od danas počinje naplata cestarine na relaciji od Lekenika - Velike Gorice jug. Za osobna vozila vožnja u jednom smjeru na toj dionici dugoj 22 km bit će 9 kuna, naplata je počela već jutros u 8,30 .


Monetizacija autocesta

Milanović je najavio da Vlada nastavlja s planom B za monetizaciju duga autocesta, odnosno inicijalnom javnom ponudom dionica HAC-a ONC. Taj je plan umjereniji, ali isto dobar, istaknuo je, te podsjetio da je i u prvoj varijanti bilo predviđeno sudjelovanje hrvatskih mirovinskih fondova.

Jučer je Ustavni sud utvrdio da referendumsko pitanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma
o monetizaciji autocesta nije u skladu s Ustavom te da nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Milanović je istaknuo i da je bitno da građani ne plaćaju kamate na skupe kredite za gradnju autocesta, nego da taj novac ide za ceste, željeznice i drugu infrastrukturu.

Upitan smatra li da su zadnje dvije odluke Ustavnog suda, o referendumima protiv outsourcinga i monetizacije imale bizaran tajming, odgovorio je da najnoviju odluku nije pročitao, a tajming nije htio komentirati. Dodao je tek da su skoro svi argumenti Vlade prihvaćeni i razotkrivena manipulativnost referendumskog pitanja. Sad je valjda svima jasno da nikome nije palo na pamet bilo što rasprodati i raskućiti, nego samo malo podebljati hrvatski novčanik i da novac umjesto plaćanja kamate uzmemo sebi, rekao je premijer Milanović a viest objavio hrt.hr

hic

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre