Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

 

 


11.lipnja 2015.
DIREKTOR UDRUGE BANAKA O VLADINOJ ODLUCI O SMANJENJU ZATEZNIH KAMATA
Evropska komisija će o ovome imati nešto za reći; jednom dijelu se zadire u tržišne cijene.

novčanice kune

ZAGREB: Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček komentirao je za N1 odluku Vlade o smanjenju zateznih kamata za građane te kaznene prijave koje je Udruga Franak podnijela protiv sedam banaka, Željka Rohatinskog i Borisa Vujčića.

"Ovim izmjenama Zakona Vada pokušava riješiti četiri stvari, rekao je Bohaček.

Jedno je smanjivanje zakonske zatezne kamate za pravne osobe, što je u skladu s europskim direktivama i gdje je Hrvatska imala zbog zapravo vrlo nespretnog prijevoda imala najvišu zakonsku zateznu kamatu za oravne osobe. To je u redu da smanji, to ničemu ne služi i treba doći na neke europske razine.

Drugo je zatezna kamata između poduzetnika, koja bi trebala biti slobodno ugovorena. Kod nas ona je malo i dalje limitirana, što nije sasvim u skladu s nekim europskim praksama, ali nije ni veliki problem jer je dovoljno velik limit.

Treća stvar je zatezna kamata za potrošače, koju su kod nas također odlučili smanjiti, a koja nema nikakve veze s europskim direktivama već je svaka vlada može postaviti kako joj odgovara. Međutim, ona se često veže uz ugovornu kamatu, da bude dva ili tri poena viša od nje. 

Jedino što je problematično je administrativno spuštanje najviših dopuštenih kamata i duboko smo uvjereni da će Europska komisija tu reagirati jer se radi o zadiranju u tržišne cijene. To bi bilo isto kao da vam kažu da Vlada mora propisati da se cijene mlijeka u dućanima mora smanjiti za jednu kunu po litri i gotovo. Vjerujemo da će tu Europska komisija imati nešto za reći, kao što je imala za reći kada se to već pokušalo učiniti kroz drugi zakon", kazao je Bohaček za N1.

Na upit koliko će banke smanjenjem zateznih kamata izgubiti novca, Bohaček kaže da nema podataka o tome. "Tim zateznim kamatama može se pomoći građanima, međutim, studija Europske komisije je pokazala da smanjenje ugovornih kamata ne pomaže građanima, već da ima negativne efekte", dodaje. Kazao je i da HUB ne priprema nikakve protumjere, ali da će pokušati spriječiti promjenu ugovornih kamata.

Na upit smatra li da se ovdje radi o još jednom predizbornom potezu Vlade, kazao je da je to jedini mogući razlog, ali da je to pogrešna mjera jer smanjenje ugovornih kamata ne štiti potrošače.

Danas je Udruga Franak najavila kaznene prijave protiv banaka. "Ne komentiramo takve poteze, s Udrugom Franak nikad nismo niti razgovarali niti ima razloga s njima pregovarati", zaključuje Bohaček u razgovoru za N1.

vezano za temu:
Strane banke iz Hrvatske prošle godine izvukle 11 milijardi kuna.


(izvor:N1/hic )

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre