HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

06.studeni 2018.
NEDAĆE ŠKVERANA
Radnici riječkog 3. maja izašli na ulice

štrajk radnika 3.maja

Više od tisuću radnika  3. maja, zajedno s Riječanima koji su im se pridružili tijekom prosvjednog marša od škvera do Korza i Trga 128. brigade Hrvatske vojske, prosvjedovalo je u ponedjeljak u središtu Rijeke tražeći isplatu plaća, nastavak proizvodnje i opstanak riječke brodogradnje.

Uzvikujući "Ne damo 3. maj!", "Ovo je Rijeka", "Gdje su pare?", s natpisima "Krepat ne molat" , "3. maj - brodolom ortačkog kapitalizma"  i drugima, radnici su još jednom zatražili da se aktivnije radi na opstanku 3. maja. Prosvjed su svojom nazočnošću poduprli predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, sindikata, saborski zastupnici iz županije te predstavnici gradova i općina u županiji.

Radnici su ovaj put pozvali i građane da im daju potporu, traže smjenu direktora, isplatu plaće i deblokadu računa, javila je Elvira Dizdarević. Dodala je kako radnici traže konkretne informacije o budućnosti i opstanku 3. maja jer u posljednje vrijeme dobivaju oprečne informacije. Na riječkom Korzu su im se pridružili građani, svi žele da u Rijeci opstane brodogradnja.


Prosvjedni mimohod i skup za opstanak brodogradnje organizirao je Štrajkaški odbor. Brodograditelji traže da im se omogući nastavak proizvodnje, izdvajanje iz Uljanik grupe i pronalazak kvalitetnog i novog partnera te uključivanje u procese pregovaranja s mogućim strateškim partnerima.

"Vlada RH mora danas preuzeti svu odgovornost da se 3. maj vrati ne u ruke politike ili bilo koje Vlade, već da 3. maj dobije strateškog partnera, da ostane u Rijeci, jer ako nestane iz Rijeke, onda će nestati ne samo 1000-2000 radnih mjesta, onda će nestati Rijeka", poručio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

"Ovo je trakavica koja se vuče već dvije godine, ovo je debelo presporo i došlo je krajnje vrijeme da se riješi u idućih nekoliko dana", rekao je Damir Bačinović, predsjednik GSV PGŽ-a.

Traže da Uljanik vrati pozajmicu od 523 milijuna kuna, koju mu je dao 3. maj, ostavku direktora 3. maja Maksimilijana Percana te deblokadu poslovnog računa. Član Štrajkaškog odbora Juraj Šoljić naglasio je da 3. maj nema dovoljno ugovorenih poslova i nema alternativnih i sigurnih rješenja, a radnicima s raznih strana pristižu različite, često i suprotne informacije.

Po njegovim riječima, 3. maj je, kada ga je preuzeo Uljanik, bio saniran, imao brodove u knjizi narudžbi, a u 2013. je ostvaren prihod od 760 milijuna kuna. "Nakon pet godina imamo samo jedan brod u knjizi narudžaba, drugi su otkazani, dug prema dobavljačima je 157 milijuna kuna, Uljanik nije vratio pozajmicu od 523 milijuna kuna, a riječko brodogradilište je u gubitku", kazao je. Ocijenio je da će, ako se tako nastavi, ostati samo pitanje tko će ugasiti svjetlo.

Stoga od Ministarstva gospodarstva očekuju da se jasno očituje o sudbini 3. maja. Šoljić je dodao da je, osim obitelji radnika 3. maja, i mnogo drugih obitelji povezano s 3. majem, putem kooperantskih tvrtki, dobavljača, obrta, te da i one ovise o njegovu opstanku.

HRT /HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre