ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


U Hrvatskoj najavljene niže cijene plina od 1.travnja01.travnja 2015.
NA OSNOVU VLADINE ODLUKE
Od danas kučanstvima jeftiniji plin.

Danas su na snagu stupile nove, niže cijene plina. Razlike u cijenama ovise o opskrbljivačima i možete ih izračunati ovdje.
Ako vam je, na primjer, opskrbljivač Gradska plinara Zagreb, a godišnja potrošnja 12.500 kWh, na godišnjoj razini plaćat ćete 270,94 kuna manje, što je pad od 5,33 posto, piše poslovni hr.

Ove cijene donesene su za sve opskrbljivače u obvezi javne usluge i odnose se na razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2015. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) HERA je 23. ožujka obavijestila krajnje kupce na području gdje se primjenjuje tromjesečno ili šestomjesečno obračunsko razdoblje o njihovim pravima s obzirom da se stupanje na snagu odluke ne poklapa s krajem obračunskog razdoblja.

"Sukladno Općim uvjetima opskrbe plinom (Narodne novine, br. 158/13), u navedenom slučaju krajnji kupac može sam očitati plinomjer i o tome dostaviti podatke svom opskrbljivaču plinom u roku tri dana od dana stupanja na snagu Odluke, dakle do uključivo 3. travnja 2015. Ukoliko krajnji kupac ne dostavi podatke o stanju plinomjera, opskrbljivač će potrošnju plina za razdoblje do dana stupanja na snagu Odluke utvrditi razmjerno broju dana potrošnje plina između očitanja stanja plinomjera na početku i na kraju obračunskog razdoblja", priopćila je HERA.


Kada je Vlada 12.ožujka donosila odluku o smanjenju cijena ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je tada najavio pojeftinjenje u rasponu od 15 do 25 lipa po prostornom metru, odnosno u prosjeku 7 do 10%.

Vlada je donijela dvije odluke koje u konačnici utječu na cijenu plina za kućanstva. Prema odlukama Vlade:

- Poizvođač plina na području Hrvatske (INA) dužan je prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) po cijeni od 0,1715 kuna po kilovatsatu (kWH), što je gotovo 7% manje od dosadašnjih 0,1842 kune po kWh,

- Opskrbljivač na veleprodajnom tržištu (HEP) dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 0,2289 kuna po kWh, što je gotovo 12 % manje od dosadašnjih 0,2595 kuna po kWh. Te bi se nove cijene primjenjivale od 1. travnja ove do kraja ožujka iduće godine.

Time smo već od idućeg mjeseca smanjili cijenu plina za distributere plina za 30 lipa po prostornom metru, odnosno za 12 posto, kazao je ministar Vrdoljak.Vrdoljak se nada da će veći dio tog pojeftinjenja završiti na računima građana.


Regulatorna godina

Regulator, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) mora do kraja mjeseca odlučiti u kojoj mjeri koji distributer pojeftinjuje plin, jer se u tu cijenu ugrađuju i troškovi distributera, objasnio je.

Procjena je Ministarstva gospodarstva da će cijene za građane biti niže između 15 i 25 lipa po prostornom metru, odnosno prosječno od sedam do deset posto.

Vrdoljak naglašava da cijena nije mogla biti snižena prije zime, jer regulatorna godina završava 1. travnja.

Nacionalna sigurnost

Sniženja cijena moguće je zbog domaće proizvodnje plina, kaže ministar, dodajući kako glavnina plina koji se troši u domaćinstvima dolazi iz sjevernojadranskih nalazišta.

Ta nalazišta, ističe Vrdoljak, ne smetaju turizmu u Istri, koja je najnaprednija hrvatska turistička regija.

S dodatnim domaćim količinama možemo računati na daljnja pojeftinjenja, ali ovisimo li samo o izvozu neće biti tako, poručio je Vrdoljak.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako se, u duhu današnjeg sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, može reći da je domaća proizvodnja plina dio nacionalne sigurnosti. Kakve god donosila odluke, Vlada se rukovodi prvenstveno time, a jednako i ekologijom i zaštitom okoliša, kaže premijer.

"To su motivi, a ne da napravimo ekološku štetu", ističe Milanović.

 
izvor: jutarnji.r/hic

 

1
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre