HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti-gospodarstvo
06.lipnja 2020.
POSLJEDICE KORONAVIRUSA
Fitch Hrvatskoj zadržao rejting i predvidio pad hrvatskog BDP-a od 8,4%

FITCH


- Europska središnja banka (ESB) objavila je sveobuhvatnu procjenu pet hrvatskih banaka te je
potvrđeno da ni jedna od analiziranih banaka nema kapitalnih nedostataka. Objava ESB-a ima iznimnu važnost jer potvrđuje stabilnost i kvalitetu hrvatskog bankovnog sustava te predstavlja značajan iskorak prema ulasku Hrvatske u Bankovnu uniju, ali i u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), koji je posljednji korak prije ulaska u europodručje, priopćeno je u subotu iz Vlade RH. Premijer Plenković je ocijenio da je zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini poruka povjerenja.

Nakon što je u svibnju agencija za dodjelu kreditnog rejtinga S&P zadržala svoju ocjenu kreditnog rejtinga za Hrvatsku neizmijenjenom, na BBB-, isto je učinila agencija Fitch, koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini (BBB-), a izglede procijenila kao stabilne.

Prema toj agenciji Hrvatska se vratila na razinu BBB- u lipnju 2019. godine, nakon što se, od rujna 2013. do lipnja 2019. godine nalazila u području neinvesticijskog ranga.

Fitch prognozira pad hrvatskog BDP-a od 8,4 posto u 2020., što je optimističnija procjena od one Vladine prema kojoj će pad biti 9,4%.

Pad gospodarstva agencija prije svega povezuje s teškim posljedicama pandemije na hrvatski turizam.

- Mislim da je to na neki način i potvrda da unatoč svim ovim okolnostima i unatoč svim izazovima s kojima se praktički cijeli svijet suočava pa tako i Hrvatska, da smo adekvatno i pravovremeno reagirali, bilo na ovom zdravstvenom polju, bilo na gospodarskom polju i to je između ostalog i prepoznato u samom izvješću, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.
Poruka iz Vlade

Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini je iznimno pozitivna i ohrabrujuća ocjena, koja je rezultat povjerenja u Vladu da će zadržati srednjoročnu fiskalnu stabilnost te nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje,  ističu iz Vlade RH.

- Ocjene kreditnih rejting agencija pokazuju povjerenje u upravljanje krizom te otpornost hrvatskog gospodarstva na izazove s kojima smo suočeni. Uz potvrdu da je snažan paket mjera poduzetih za gospodarski oporavak bio dobar potez za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća, kreditne agencije šalju poruku da će se Hrvatska uspjeti vratiti na razinu na kojoj je bila prije krize uzrokovane globalnom pandemijom, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, dodaje se u priopćenju.HRT /HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre