ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

 

 


10.travnja 2015.
ZRNO PO ZRNO POGAČA, MILIJUN PO MILIJUN PALAĆE
Tko su bogataši u Hrvatskoj i kako su stjecali svoje bogatstvo?

O rečenici "Hrvatskom treba vladati 200 bogatih obitelji" ni danas nema suglasja, a neki tvrde da ju Tuđman nikad nije niti rekao. Kad je Tuđman spomenuo tih 200 hrvatskih obitelji, pri posjetu Podravini, Koprivnici i Bilokalniku, to mu je izvučeno iz konteksta, rekao je jednom bivši guverner Pero Jurković, za života Tuđmanov savjetnik.  "S obzirom na vrlo pozitivnu ulogu hrvatskog plemstva, rekao je kako bi bilo dobro da u Hrvatskoj imamo 200 bogatih obitelji i tvrtki, spomenuvši pritom obitelj Drašković i druge..."  Zapisa te rečenice, međutim – nema, piše Express.hr.

"Izvolite, svakom tko nađe citat da je moj otac rekao da dvjesto obitelji treba upravljati Hrvatskom, plaćam večeru", rekao je jednom prilikom Miroslav Tuđman. Publicist Ivica Radoš istraživao je okolnosti vezane za famoznu rečenicu i tvrdi da ju Tuđman nikad nije izgovorio.

Bilo kako bilo ta rečenica je prisutna među nama posebice onda kada se govori o današnjim bogatašima i o tome kako su stjecali svoje bogatstvo.
Iako je većina “menadžera” bila iz HDZ-ove orbite no nije ih malo bilo ni iz SDP-a. Ipak, cijelo desetljeće nitko nije mogao sustići ljubimce vladajuće stranke. Tek poslije na red će doći Goranko Fižulić, Goran Štrok i drugi tajkuni lijevo-liberalne provenijencije. Vrijeme, krizni ciklusi i političke mijene većinu su, ipak, otpuhali sa scene – neki su pobjegli u inozemstvo, drugi su završili u zatvoru, treći bankrotirali, četvrti su pred slomom. Rodonačelnici žanra nisu se proslavili. Tuđmani poslovno nisu uspjeli, Miroslav Kutle je pobjegao, Josip Gucić isto. Pouka: politika vas može lansirati, ali sačuvati vas može samo vještina, piše vecernji.hr. A tko su ti bogati i kako su stjecali svoje bogatstvo?

Ivica Todorić

Pater familias najbogatije obitelji u Hrvatskoj već godinama je Ivica Todorić. Premda se obitelj velikim poslovima bavila i prije devedesete, njihov poslovni uzlet kreće 1990., godinu dana nakon osnivanja Agrokora. Tad je postao vlasnik nekoliko važnih trgovinskih tvrtki zahvaljujući privatizaciji. Šest godina od osnivanja Todorić je promijenio strukturu kompanije, a u vrijeme Sanaderove vlade otpisani su dugovi njegovih tvrtki od oko 400 milijuna kuna. U Tisak ulazi 2007., a 2009. osniva Kozmo. Među njegovim tvrtkama našli su se Zvijezda, Jamnica, PIK Vrbovec, Ledo, Belje, Agrolaguna, Solana Pag, Vupik..., a jedna od zadnjih najznačajnijih njegovih kupnji bilo je preuzimanje slovenskog Mercatora. Prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja sa 168 milijuna dolara, nadzire 2,9 milijarde eura i povezan je sa 20 tvrtki. Gledajući prema vrijednosti kapitala i rezervi, Todorić u vlasništvu ima više od 3,1 milijardu kuna. Još 2013. izbrojeno je da Todorić ukupno ima 54 tvrtke i plaća više od 34.000 radnika. I danas slovi kao najbogatiji Hrvat svih vremena. Rodio se u Kloštru pokraj Ivanić-Grada, no uvijek je rado dolazio u posjet djedu u zaselak Todorići u općini Zmijavci kraj Imotskog. Rodna kuća njegova djeda i oca danas je napuštena i derutna, no Ivičina rodbina je u njezinu susjedstvu podigla luksuzno zdanje. Obitelj danas živi u Kulmerovim dvorima...Davor Lukšić
Obitelj Lukšić hrvatskog podrijetla obogatila se u Čileu. Imaju rudnike bakra, banku, pivovaru. Na velika vrata su se vratili u Hrvatsku, gdje su kroz kupnju niza hotela postali najveći igrač u turizmu. Davor je unuk utemeljitelja carstva, pokojnog Andronica Lukšića, i vodi poslove u Hrvatskoj. Nadzire 16 njihovih tvrtki, odnosno oko 162 milijuna eura.


Ante Vlahović
Prema Poslovnoj Hrvatskoj Ante Vlahović upravlja sa 178 milijuna eura, nadzire 600 milijuna eura i povezan je sa 13 tvrtki. Predsjednik je uprave Adris grupe od 1995. Ondje drži više od 20 posto dionica. Ta je tvrtka nekad bila prepoznatljiva samo po Tvornici duhana Rovinj. Nije se zadržao samo u duhanskom biznisu. Šef je nadzornog odbora Croatia osiguranja od 2014., kao i nadzornog odbora TDR-a do 2006. Njegovo ime veže se uz još deset tvrtki. Ako se gleda koliko posjeduje prema kapitalu i rezervama,  u vlasništvu ima oko 1,2 milijarde kuna. Smatraju ga velikim dobročiniteljem i mecenom umjetnika, ima dvije kćeri, koje se nikad nisu promovirale u medijima, a samozatajna mu je i supruga, učiteljica u rovinjskoj školi.

Luka Rajić

Od vozača kamiona Luka Rajić uspio je postati vlasnik Dukata. Tvrtku je prodao za dvije milijarde kuna i otišao u Švicarsku. Ondje je uzeo tvornicu čokolade, ali se i razveo. Još je neko vrijeme boravio u inozemstvu, vratio se u zemlju i uložio u farmaceutsku industriju. Ne skriva se od medija, ali puno više pažnje privlače njegova bivša supruga Borna i sin Luka. Borna Rajić dijeli bizarne savjete o bogaćenju, a mali Luka na društvenim mrežama se hvali rasipanjem očeva bogatstva.

Emil Tedeschi

Emil Tedeschi, premijerov prijatelj 1991. osniva Atlantic. “Žicu” za biznis naslijedio je od pradjeda, kojeg je trgovina dovela iz Venecije na Korčulu, te oca Svetozara, koji se ondje bavio hotelijerstvom dok ga 1974. nisu izbacili iz Partije. Tad odlazi u Zagreb na mjesto direktora sektora za razvoj i investicije u Zagrebačkoj tvornici papira(!). Emil je do prve direktorske pozicije dogurao sa 22 godine, kad je postao šef milanske podružnice Meteor holding Londona. Gledajući prema vrijednosti kapitala i rezervi iz 2013., posjeduje preko 600 milijuna kuna, a prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja sa 15 milijuna eura, nadzire 222 milijuna eura, a povezan je sa 20 objekata. No njegovo se ukupno bogatstvo procjenjuje na nešto manje od milijardu kuna. Svejedno, obitelj ima i puno više. Sestru Ladu, na primjer, mnogi smatraju najbogatijom ženom u Hrvatskoj.

 

Listu hravtskih bogataša pogledajte ovdje


izvor:vecernji.hr/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre