ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

 

 


27.svibnja 2015.
NEZADOVOLJNI POSTOJEĆIM STANJEM
HUP prije izbora traže od političkih stranaka odgovor na 16 pitanja

HUP,traži od stranaka odgovor na 16 pitanja

ZAGREB: Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja izjavila je u srijedu da HUP kroz16 pitanja postavljena političkim strankama nije ocjenjivao Vladu, nego od stranaka zatražio da građanima prije izbora objasne što će činiti u područjima važnima za gospodarstvo, osvoje li vlast na parlamentarnim izborima, stoji u priopćenju iz HUP-a.

Ona podsjeća da je HUP na sličan način pristupio parlamentarnim strankama i uoči prošlih izbora.

»Sve pozitivne poteze ove i prijašnjih vlada uvijek smo pozdravljali, a na izostanak cjelovitih reformi ne ukazuju samo poslodavci već i sindikati i Europska komisija i veliki dio javnosti«, istaknula je te dodaje

da HUP, kao odgovoran socijalni partner, čitavo vrijeme ukazuje na nužnost promjena i o statusu reformi govori svakih šest mjeseci.

Ujedno najavljuje da će i na ovogodišnjem Danu poduzetnika objaviti novi HUP skor u kojem se matematički, na osnovi službenih podataka, daje izračun o napretku, odnosno, izostanku reformi.

»Činimo to upravo kako bismo realno mogli procijeniti napravljeno i utemeljeno govoriti o svemu onome što tek treba učiniti. Vjerujemo da na ovih naših 16 pitanja nije teško odgovoriti i očekujemo da će se parlamentarne stranke na njih očitovati u svojim predizbornim programima«, kaže Deranja.

Njezin istup uslijedio je nakon komentara Vladinih dužnosnika o HUP-ovim pitanjima. HUP je u utorak objavio 16 pitanja političkim strankama uoči parlamentarnih izbora.


Pitanja koja postavlja HUP su: 

1. Kako ćete se obvezati na poštivanje fiskalnog pravila te kako ćete provesti fiskalnu konsolidaciju?
2. Kada i kako ćete promijeniti teritorijalni ustroj zemlje?
3. Kada i kako ćete provesti reformu javne uprave?
4. Kako ćete već u prvoj godini mandata otkloniti najveće administrativne i investicijske barijere?
5. Kada i kako ćete smanjiti porezna i neporezna opterećenje poslovnog sektora?
6. Kada i kako ćete reformirati pravosuđe i unaprijediti kvalitetu propisa?
7. Kada i kako ćete povećati efikasnost državnih poduzeća i korištenje državne imovine?
8. Kako vidite ulogu privatnog sektora u pružanju javnih usluga?9. Kada i kako ćete provesti reformu tržišta rada u cilju povećanja zaposlenosti, posebno mladih?
10. Kako ćete nadograditi kurikulum, odnosno, uspostaviti kvalitetniji sustav obrazovanja i strukovnog obrazovanja u cilju povećanja zapošljivosti?
11. Kada i kako ćete unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav?
12. Kako ćete rješavati problem starenja stanovništva i mogućeg nedostatka radne snage?
13. Kako ćete osigurati energetsku dostupnost, sigurnost i ekološku održivost?
14. Kako ćete poticati znanost i inovacije u funkciji njihovih gospodarskih primjena?
15. Kako ćete povećati kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo? 
16. Kako ćete povećati korist članstva zemlje u NATO-u i povećati iskoristivost EU fondova? 


Reakcija iz Vlade

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić  u srijedu je izjavio kako su odgovori na sva pitanja HUP-a političkim strankama pred parlamentarne izbore, vezana uz uvjete poslovanja poduzetnika i unapređenje poslovne klime, sadržani u Nacionalnom programu reformi te je istaknuo da ne može prihvatiti ocjene i kritike da baš ništa nije učinjeno.

»Prošle je godine Europska komisija Hrvatskoj dala osam preporuka, a ove je godine taj broj smanjen na šest, i to u područjima u kojima stanje u Hrvatskoj nije puno drugačije nego u ostalim zemljama članicama Europske unije«, podsjetio je Grčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Jedna od preporuka EK je smanjenje broja državnih agencija, a Grčić je kazao kako će svi pravni akti za to biti pripremljeni do kraja godine. Ujedno, dodao je, priprema se i još 300 milijuna kuna 'težak' paket rezanja parafiskalnih nameta u ovoj godini, nakon 410 milijuna kuna 'rezanih' prošle godine, što će u 2016. narasti na ukupno oko milijardu kuna.

Istaknuo je i pilot projekt rezanja administrativnih opterećenja i procedura za poduzetnike i investitore te najavio kako bi do kraja godine trebao biti izrađen i mehanizam poticanja dobrovoljnog spajanja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Uređuje se sustav plaća i nagrađivanja u javnom sektoru, restrukturiranju se velika javna poduzeća, poput HŽ-a i HAC-a, pravosuđe je broj neriješenih predmeta smanjilo za 200-tinjak tisuća, saniran je dio duga zdravstva i napravljen plan kako dugove posve zatvoriti.

Ujedno, jedno cijelo područje preporuka EK riješit će se uskoro donošenjem novog stečajnog zakona, koji obuhvaća i postupke predstečajnih nagodbi i time omogućiti dovršetak restrukturiranja gospodarstva, dok će se zakonom o osobnom stečaju to isto omogućiti i građanima, rekao je Grčić.

Istaknuo je kako su sve te reforme ujedno bile i nužne pretpostavke da se dogodi ono za što se u petak očekuje i potvrda službene statistike, odnosno i tehnički izlazak zemlje iz recesije.

Dodao je i kako su sve te reforme već znatno uznapredovale, a već je prošle godine Hrvatska, po ocjeni EK, bila osma od 28 članica po provedbi reformi.

Nismo tako loši

»Dakle, nismo tako loši kako dio javnosti to tumači, a i brži smo od nekih starih članica EU. Predizborno je vrijeme i svi se trude omalovažavati rezultate ove Vlade, ali oni su neupitni«, rekao je Grčić.

Pritom je naglasio kako kritike očekuje od oporbe, ali da bi HUP trebao biti partner Vladi te da od njih očekuje da, kada ocjenjuju postojeće stanje u zemlji, ipak kažu što je sve dobro napravljeno do sada i što je dobro najavljeno.

Hajdaš Dončić ne slaže se s kritikama da Vlada nije za poslodavce napravila ništa HUP-ova pitanja u
srijedu je nakon obilaska cestovnih radova u okolici Jastrebarskog, na upit novinara, komentirao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. On kaže da se ne slaže s kritikama da Vlada nije za poslodavce napravila ništa.

Smatra kako je normalno da u svakoj civiliziranoj zemlji uvijek postoji lagani sukob sindikata, poslodavaca i Vlade, a da je Vlada tu da moderira. Ona ne može sto posto stati na stranu poslodavaca ili sindikata, nego naći najbolja i najmanje bolna rješenja za svaku stranu, drži Hajdaš Dončić.

»Ništa neočekivano, ovo je izborna godina pa se očekuje pritisak od svih dionika društva, dakle i sindikata i poslodavaca, a na nama je da nastavimo po našem putu, a to je naprijed, a ne nazad«, rekao je Hajdaš Dončić.


novilist.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre