ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

 

 


07.travnja 2015.
SPAS IMUNOLOŠKOG ZAVODA
Na traženje Imunološkog zavoda HAMLED odgodio nadzor

ZAGREB:
Imunološki zavod (IMZ) ne može obnoviti proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka sve dok im Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ponovno ne izda proizvodne dozvole, no iz IMZ-a su zatražili odgodu nadzora kako bi se što kvalitetnije pripremili, doznaje se u HALMED-u u kojemu očekuju da će ponovno biti pozvani za nekoliko tjedana.
Nadzor je trebao biti obavljen 7. i 9. travnja.

IMZ je do prije dvije godine proizvodio virusna i bakterijska cjepiva, te lijekove iz ljudske i životinjske plazme. Dozvole za proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka izgubio je 2013. nakon što je stručno povjerenstvo HALMED-a utvrdilo da IMZ ne ispunjava uvjete za proizvodnju sterilnih lijekova i bakterijskih cjepiva.Visia Croatica dobila zeleno svjetlo za preuzimanje Imunološkog

Obvezujuća ponuda Visia Croatice za preuzimanje Imunološkog zavoda dobila je zeleno svjetlo Povjerenstva koje ju je analiziralo, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom uputit će prije Uskrsa prijedlog Vladi, koja će vjerojatno već idući tjedan na sjednici potvrditi Visia Croaticu kao novog većinskog vlasnika Imunološkog zavoda, piše Večernji list

Visia Croatica prije toga mora prikupiti osam milijuna kuna, čime će otkupiti dionice, a potom dodatnih 100 milijuna osigurati za ulaganje. Visia Croatica preuzet će 54,38 posto, a u godinu dana od potpisivanja ugovora morat će napraviti sve radnje vezane uz preseljenje proizvodnje u novi pogon.

Uskoro će HALMED ponovo novim nadzotrom provjeriti mogu li se dobiti privremene dozvole za bakterijska cjepiva i krvne pripravke. A moraju se i osigurati uvjeti kako se ove godine ne bi izgubila dozvola za virusna cjepiva.
Ponude za kupnju dionica Imunološkog zavoda

U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) otvorena je samo jedna obvezujuća ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, i to udruge Visia Croatica. Kako je rečeno prilikom javnog otvaranja ponuda, otkupljene su četiri ponudbene dokumentacije, no pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda. U njoj Visia Croatica za sve ponuđene dionice Imunološkog zavoda nudi nešto više od 8 milijuna kunai navodi da prihvaća sve uvjete iz natječaja.

Država prodaje 157.997 dionica, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jednu dionicu ostao bi u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).
Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.
Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

HRT je objavio kojim je Ministarstvo zdravlja poništilo odluku Halmeda (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) o uskraćivanju proizvodnih dozvola za bakterijska cjepiva i krvne pripravke. Upravo je gubitak tih dozvola bio najveći problem u poslovanju Imunološkog zavoda jer su zbog zabrane proizvodnje u dvije godine izgubili 50 milijuna kuna.

1 - Ukidanje zabrane proizvodnje bakterijskih cjepiva
2 - Ukidanje zabrane proizvodnje lijekova iz ljudske krvi


Za spas Imunološkog zavoda uključili se građani i branitelji


Za spas Imunološkog zavoda 89 branitelja iz Savske 66 u dva dana skupilo je i na račun društva Visia Croatica uplatilo 8900 kuna. Do 20.ožujka više od 5000 građana iz cijele Hrvatske je skupilo više od milijun kuna u inicijativi komanditnog društva Visia Croatica za spas Imunološkog zavoda u Zagrebu. Sindikat Energetike, kemije i nemetala (EKN), pozdravio je napore građanske inicijative Visie Croatice da prikupi novac građana i tako konkurira u natječaju za privatizaciju Imunološkog zavoda.


Do jutros je bilo uplaćeno nešto više od milijun kuna. Više od 5000 ljudi je prepoznalo našu inicijativu – među kojima su brojni branitelji, davatelji krvi – tako zvani ‘obični’ a zapravo veliki građani, ali i određen broj uglednih ekonomista. Na primjer danas su profesor Jakovčević i Goran Marić uplatili komanditni ulog za spas Imunološkog zavoda”, rekao je Đuro Lubura.

“Ne znam što će Visia Croatica ponuditi u svom planu. Ovog momenta ja jedino moram pozdraviti sinergiju, pozdravit sve ljude i zahvaliti svim ljudima koji su uplatili. Duboko se nadam da će i to možda odgovorne ljude potaknuti na razmišljanje o tome koliko je taj Imunološki zavod važan i da su to zapravo svi prepoznali – samo nisu oni koji bi o tome trebali voditi računa”, kazala je Lidija Jagarinec, predstavnica sindikata EKN.

Podsjetimo, društvu Visia Croatica bilo je dovoljno pola milijuna kuna da bi se mogli natjecati za dionice Zavoda.

Rok za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica IMZ-a istječe 25. ožujka u 14 sati.

Osim Visia Croatice data roomu Imunološkog zavoda još tri tvrtke rade dubinsku analizu stanja u Zavodu.
Četiri tvrtke moraju do 25. ožujka odlučiti hoće li dati obvezujuću ponudu, a zatim uložiti 100 milijuna kuna u novi pogon. www.visia-croatica.hr

izvor:narod.hr /hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre