ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

 

 


07.travnja 2015.
MARKETINŠKI TRIKOVI
Za lažne gratis proizvode trgovcima kazna do 100 000 kuna

Ministarstvo gospodarstva kaznilo je trgovce koji su kupcima prodavali "lažne" gratis prozvode. No njihovi inspektori ne žele otkriti tko je to kupcima nepošteno naplaćivao proizvode koje su trebali dobiti besplatno, kao ni o kojim je artiklima riječ.

Riječ Gratis na nekim je predmetima ispisana velikim slovima na ambalaži, ali ne i na blagajni. Kupci su se često susreli s "besplatnim" proizvodima koje na kraju ipak plate, piše dnevnik.hr.

No krivi su zapravo oni koji nude lažne gratis proizvode. Otkrila ih je i inspekcija Ministarstva gospodarstva. Inspektori ne otkrivaju tko vara kupce, kao ni točan broj takvih proizvoda.
"U većini i prehrambenih i neprehrambenih proizvoda koji nose oznaku gratis, znači "3 +1", kazao je načelnik sektora tržišne inspekcije Ministarstva gospodarstva, Vedran Lukman.
Kazne prekršiteljima su od 10 do 100 000 kuna.

"Ukoliko neki trgovac označava proizvod gratis da potrošač za taj proizvod ne bi trebao platiti ništa, odnosno da bi taj proizvod trebao dobiti gratis u protivnom radi se o nepoštenoj poslovnoj praksi trgovca", rekla je rukovoditeljica službe za zaštitu potrošača, Đelma Bartulović.

Gratis dodatak koji se dijelom ili u potpunosti naplati nije neuobičajen ni u drugim europskim zemljama. 
Biljana Borzan od Europske komisije zatražila je da se takva obmana kupaca uvrsti u crnu listu nepoštene trgovačke prakse.

"Potrošač misli da je prošao jako dobro a isapda je kupovao odvojeni proizvod da bi ga to ispalo jeftnije nego pakiranje na kojem piše gratis", rekla je Biljana Borzan.

Udruge potrošača traže češće, nenajavljene inspekcije.Malo je potrošača koji su toliko su osvješteni da idu gledati koliko je cijena bila po jednom artiklu, koliko je npr. sada tri artikla ako dva platimo", kazao je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

No često u trgovinama nema pojedinačnog proizvoda, već se samo prodaje u gratis pakiranju. Kupcima tada čak ni kalkulator ne može otkriti jesu li prevareni.

 

 


izvor:dnevnik.hr/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre