HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri
3.kolovoza 2018.
KOMPANIJE
Luka Rijeka u prvom polugodištu ostvarila 3,9 milijuna kuna neto dobiti

riječka luka posluje pozitivno

Luka Rijeka d.d, operater najveće luke u Hrvatskoj, čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi, objavilo je rezultate poslovanja za drugo tromjesečje 2018.godine.
Prihodi luke u prvom polugodištu iznose
86,4 milijuna kuna, a neto dobit 3,9 milijuna kuna. Rezultati prvog polugodišta bili su opterećeni zamjenskim ulaganjima i troškovima aktivnosti usmjerenih na optimizaciju lučkih operacija.

Samo u drugom tromjesečju prihodi Luke Rijeka iznosili su 45,6 milijuna kuna, a rezultat EBITDA iznosio je gotovo 2,5 milijuna kuna. U tom razdoblju luka je ostvarila konsolidirani neto rezultat od gotovo 2,7 milijuna kuna.


Luka Rijeka u drugom tromjesečju obradila je 637 tisuća tona tereta što nakon prvog polugodišta daje ukupnu masu pretovara na razini od oko 1,2 milijuna tona (oko 17% manje nego prethodne godine). Smanjenje prihoda proizašlo je iz promjene u strukturi tereta – pretovareno je manje tereta s većom pretovarnom stopom.
Na nižu razinu pretovara utjecale su između ostalog kašnjenja u utovarnim lukama, kao i akumulacije tereta na skladišnim platoima u Luci Rijeka.
Teret nije mogao biti izvezen na vrijeme iz terminala u Rijeci uglavnom zbog ograničenja željezničke mreže. Posada luke također se borila s kvarom ključnog pretovarnog uređaja na terminalu Bakar.

 

Neto rezultat u cijelom prvom polugodištu bio je opterećen neplaniranim izdacima, uglavnom vezanim za provedbu projekata zaustavljenih u prethodnim tromjesečima nužnim za pravilno funkcioniranje terminala. U prvom polugodištu CAPEX je dosegnuo 12,1 milijun kuna.
INVESTICIJE

 - Prvo polugodište obilježile su zamjenske investicije i aktivnosti usmjerene na optimizaciju lučkih operacija. Unatoč vrlo strogog pogleda na izdatke, donijeli smo odluke o neophodnim investicijama u opremu da bi se održala konkurentnost i sposobnosti rukovanja teretom - objašnjava Jędrzej Mierzewski, predsjednik Luke Rijeka.

- Proces ulaganja zasigurno će se rasporediti na duže razdoblje, nemamo mogućnosti da odmah provedemo sva potrebna ulaganja. Također se usredotočujemo na implementaciju programa poboljšanja učinkovitosti, koji između ostalog uključuje promjenu organizacije rada luke. Na terminalu Bršica zaposlili smo nove radnike kako bismo zadovoljili očekivanja kupaca i poboljšali kvalitetu rukovanja brodovima. Također planiramo ojačati operativnu i korporativnu sekciju Društva zapošljavanjem novih zaposlenika. Radimo na uklanjanju prepreka u željezničkoj mreži, što će se odraziti na osiguranje efikasnog prijevoza robe željeznicom s terminala. Štoviše obavljamo aktivnosti vezane uz zaštitu prirodnog okoliša, koje aktivnosti su uključene u cjelokupnu strategiju riječke luke. Odlučni koraci potrebni su kako bi se moglo konkurirati drugim lukama na jadranskoj obali - dodaje Jędrzej Mierzewski, predsjednik Luke Rijeka.


Uprava Luke Rijeka, u dogovoru s osobljem i sindikatima, namjerava provesti niz projekata i promjena, koje u konačnici trebaju dovesti do povećanja učinkovitosti rada luke.


Idemo prema poboljšanju rezultata luke, što bi se u konačnici moglo odraziti na bolje radne uvjete i zaposlenje naše posade. To je proces koji će trajati nekoliko kvartala, ipak vjerujemo da će, kao i ostale luke na Jadranu, Luka Rijeka početi dinamično rasti. Prvi učinci uvedenih promjena su već vidljivi, primjerice jasno smo poboljšali sigurnost na radu. Od veljače do lipnja broj nesretnih slučajeva pao je za pola u odnosu na isto razdoblje 2017. godine - izvješćuje Bartłomiej Pastwa (član Uprave, odgovoran za operativne poslove).

Luka Rijeka također se suočava sa zadatkom optimalne iskoristivosti potencijala terminala Škrljevo. - Ovo je bitno ulaganje za Luku Rijeka. Škrljevo je univerzalni terminal i pruža prostor koji je neophodan za razvoj skladišnih prostora Luke Rijeka. Nismo imali i nemamo namjeru prodaje ovog strateškog terminala za luku. Ovo je naš biser u kruni i namjeravamo iskoristiti njegov potencijal. Međutim, ne isključujemo suradnju sa specijaliziranim partnerom koji može osigurati povećanje opsega pretovara u ovom terminalu. No, nikakve odluke nisu poduzete u tom pogledu, razmatraju se različiti scenariji - kaže Jędrzej Mierzewski, predsjednik Luke Rijeka.

 


PR:NBS Communications Sp. z o.o. / hic.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre