HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

24. kolovoza 2019.
PRŠUTARI
Međunaroni festival pršuta u Drnišu

Drniš, festival pršuta

U Drnišu je u petak 23.kolovoza otvoren 6.međunarodni festival pršuta. Dobrodošlicu su svim izaslanicima, izlagačima, posjetiteljima i sponzorima poželjeli gradonačelnik Drniša, Josip Begonja, predsjednik Udruge Drniški pršut, Drago Pletikosa i župan Goran Pauk. Potom su se posjetiteljima obratili visoki uzvanici, izaslanici resornih ministarstava, predsjednice i premijera RH.


Festival je započeo revijalnim natjecanjem u rezanju pršuta a potom je uslijedila i dodjala nagrada proizvođačima pršuta.

Predsjednica ocjenjivačke komisije, Sandra Petričević iz Veterinarskog zavoda u Splitu  izrazila je zadovoljstvo stalnim rastom kvalitete pršuta koja se jasno vidi iz godine u godinu. Svake godine sve je više zlatnih medalja i sve je teže uočiti fine razlike među vrhunskim proizvodi.

Natjecao se ukupno dvadeset i jedan proizvođač u dvije kategorije – dimljeni i certificirani pršut. 

U kategoriji dimljenih pršuta, dodijeljene su dvije brončane medalje, četiri srebrne i sedam zlatnih medalja.  U kategoriji certificiranih pršuta (Drniški, Dalmatinski, Istarski i Krčki) ocjene su bile još bolje, a razlike u kvaliteti još manje.
Brončanih medalja nije bilo, srebro su osvojili Mujkić prom, Drniške delicije Maran i MI Braća Pivac. Zlatne medalje zaslužili su Crnogorski pršuti Klastera Crnogorskog pršuta, proizvođači Drniškog pršuta DIM – MES i BEL CRO i mesnica Žužić sa svojim Krčkim pršutom. Zlatnu medalju i titulu šampiona festivala ponio je Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli d.o.o. iz Dugopolja


Program festivala uz bogatu gastronomsku ponudi i zabavni program nastavlja se u subotu, 24. kolovoza.
i trajat će sve do ponoći a završit će se i vatrometom.


Festival pršuta posjetili su brojni domaći ali i inozemni posjetitelji koji su na štandovima izlagača mogli degustirati domaće gastronomske proizvode i kupiti hrvatski suvenir. Uz pršut, našlo se tu i domaće pancete, pečenice, sira, vina, kruha ispod peke, soparnika, meda, kolača, rakije i drugih domaćih delicija. 
Drniško kulturno stvaralaštvo predstavilo se kroz nastupe gradskog zbora Neuma, stihove  Frane Bilića, zvuke tamburaškog orkestra „Krsto Odak“ i pismu klape Drniš./HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre