ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adres
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


 

13.srpnja 2015.
NERETVLJANI ZADOVOLJNI BERBOM
Ove su godine lubenice odlične kvalitete, proizvođači ne strahuju od grčke konkurencije.

lubenice

U neretvanskoj dolini ovoga se ljeta hvale iznimnom kvalitetom i urodom prvih domaćih lubenica kojih je, prema sadašnjim procjenama, i 25 posto više nego lani.
Očekuje se, naime, da će se u čitavojHrvatskoj ove godine ubrati i 20 tisuća tona slatkih plodova, od kojih u opuzenskom kraju i okolici, poznatom i po jedinstvenoj berbi i transportu brodicama, više od 65 posto.

Nekih sorti i 90 t/ha

– Cijena je s početnih 1,80 sad već pala na 1,40 kuna za kilogram. No, zadovoljni smo. S prosjekom od 1,50 kuna po kilogramu pokrit ćemo sve troškove, čak i zaraditi – kaže proizvođač Mijodrag Kiridžija iz Opuzena. Ističe kako je zadovoljstvo neretvanskih voćara još veće zna li se da su u tom kraju ove godine dobro rodile i dinje, tikvice te rajčice i paprike iz plasteničkog uzgoja. K tome, nakon lanjske godine, kad su se lubenice zbog lošeg vremena slabo prodavale, a trgovci im dodatno kvarili posao uvozom jeftinih albanskih, grčkih i makedonskih, ove sezone ne strahuju barem od grčke konkurencije.

– Zbog krize i nesređenog platnog prometa s Grčkom trgovci baš i ne žele riskirati – kaže Kiridžija, a kako su i obilje sunca i vode u neretvanskom kraju učinili svoje, domaća je lubenica ove godine i puno kvalitetnija i traženija. I ponovno se, čini se, vraća u modu. –Mandarine su u nas gotovo postale monokultura, no opet se povećava broj hektara pod lubenicama – tvrdi Kiridžija. Kao i prethodnih godina, najviše će ih otkupitiAgroFructus, koji na neretvanskom području voćarima u pomoć priskače i kreditiranjem repromaterijala u proizvodnji.


Problem jeftinog uvoza

Računa se da će ta regionalna kompanija, koju čini sedam tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, i ove godine otkupiti najmanje 60 posto lubenica iz doline Neretve, od kojih oko trećine završi i u izvozu, najviše u Sloveniji. Damir Deak, savjetnik uprave Agrofructusa, kaže kako su lubenice na tom području druga kultura po zastupljenosti, iza mandarina, i ujedno i prve koje dolaze u supermarkete i na tržnice diljem zemlje, prije zadarskih, istarskih i slavonskih. U Hrvatskoj je pod lubenicama trenutačno oko 450 hektara, od kojih 250 u neretvanskoj dolini s kojih u AgroFructusu očekuju urod između 40 i 60 tona, a kasnijih sorti i do 90 tona po hektaru.

– Neki od najvećih proizvođača lubenica u svijetu, poput Turske ili Grčke, jedan su od gorućih problema neretvanskih proizvođača koji teško konkuriraju jeftinom uvozu. No u prilog domaćoj proizvodnji svakako ide kvaliteta koja je iz godine u godinu sve veća, a kako je ova sezona bila posebno pogodna s puno sunčanih dana, urod bi, po svemu sudeći, mogao biti i rekordan – zaključuje Deak.

 

vecernji.hr/hic


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre