ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr01.rujna 2015.
STUPA NA SNAGU NOVI STEČAJNI ZAKON
20 000 tvrtki bi moglo otići u stečaj.
 
Na snagu stupa novi stečajni zakon, za koji u Vladi tvrde da će biti učinkovitiji i transparentniji od dosadašnjeg. A u praksi to znači da će tvrtke čiji je račun blokiran više od 120 dana, automatski u stečaj. Isto će ih snaći i ako radnicima ne budu isplaćivale plaće dulje od tri mjeseca.

Da ga Vlada prije desetak dana nije proglasila javnom ustanovom od strateškog interesa, Imunološki bi zavod završio u stečaju. Nekoliko dana prije stupanja na snagu novog zakona, neisplaćene plaće sjele su na račun i Imunološki je spašen.

No to neće biti sudbina gomile drugih tvrtki. Prema podacima Fine, gotovo 20.000 tvrtki u blokadi je dulje od 120 dana. Zanimljivo, čak 15.000 nema ni jednog zaposlenog. Dug tvrtki blokiranih dulje od četiri mjeseca iznosi više od 19 milijardi kuna, a najviše su dužne opet one bez zaposlenih - gotovo 14,5 milijardi.

I poslodavci vjeruju da je novi zakon korak naprijed koji će odstraniti bolesno tkivo. Zakon podupiru i sindikati. Ističu da ne treba strahovati od nove vojske nezaposlenih.

Na istoj strani poslodavci i sindikati, ali ne i stručnjaci. Pribojavaju se da bi upravo radnici mogli izvući kraći kraj.

A ako već izgube radno mjesto, radnike može utješiti što će im država isplatiti do tri minimalne plaće, koje zbog blokade računa ili stečaja od poslodavca nikad ne bi dobili. 

 

Reakcija iz sindikata

S
tupanje na snagu novog Stečajnog zakona neće otkloniti probleme zbog kojih je Hrvatska na dnu Europske statistike po trajanju stečajnih postupaka i postotku naplate vjerovnika.
Kasno pokretanje stečaja, njihova dugotrajnost i slaba naplata vjerovnika zbog pomanjkanja imovine temeljni su problemi stečajnog prava u Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju Hrvatske udruge sindikata.
Ti problemi ne mogu se otkloniti bez dodatnog ekipiranja i edukacije, kako stečajnih odjela trgovačkih sudova, tako i stečajnih upravitelja. 

Postojeće stanje infrastrukture za stečajeve hrvatskog pravosuđa dokazano je loše, o čemu svjedoči statistika.

Stoga nas čudi što Vlada očekuje da će s postojećom infrastrukturom te uz enormno povećanje broja predmeta, doći do ikakvog napretka u praksi.
Ovoj Vladi predlagali smo pokretanje edukacije za Stečajne upravitelje, svjesni tog problema, te imajući u vidu skori početak pokretanja stečajeva fizičkih osoba, no nismo naišli na razumijevanje i podršku.
S takvim stanjem na terenu optimizam Ministra pravosuđa zbog stupanja novog Stečajnog zakona na snagu ostat će bez pokrića, jer će ga praksa ubrzo demantirati, navodi se u priopćenju

(hrt/hic) 


1
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre