HICMade-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

11. lipnja 2019.2019.
GOSPODARSKI SKUP
Održan Dan poduzetnika

Gordana Deranja
foto: Gordana Deranja, predsjednica HUP-a

U ponedjeljak je u u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin održan tradicionalni skup Dan poduzetnika koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Skup je okupio više od 600 poduzetnika i poslodavaca, predstavnika gospodarske zajednice te ostalih uzvanika iz političkog i javnog života zemlje.

Na skupu hrvatskih gospodarstvenika bila je predsjednica Kolinda Gravar-Kitarović te ministrica Blaženka Divjak i ministri Zdravko Marić, Darko Horvat i Tomislav Čorić. Ove godine na skupu gospodarstvenika nije bilo premijera Plenkovića.Središnja tema ovogodišnjeg Dana poduzetnika naziva „Hrvatska-država inovacije ili improvizacije?“ bile su inovacije i kreativnost u poslovanju koje otvaraju mogućnost za podizanje produktivnosti i rasta kompanija.

Pravih strukturnih reformi Vlade nije bilo istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja te poručila ovoj i svim budućim vladama da se ostave politikanstva i budu odgovorni.


I predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako su u postizanju razvijenog gospodarstva inovacije i kreativnost temelj globalne konkurentnosti te kako vjeruje da će i današnji skup pokazati da osim potencijala imamo dovoljno sposobnosti, volje i snage za izgradnju modernog, učinkovitog inovacijskog sustava.

Predsjednica s optimizmom gleda na budućnost pri čemu ističe kako ohrabruju poduzetnici poput Rimca, Infobipa, Končara, Tehnixa, Ericssona i drugih koji stvaraju vrhunsku tehnologiju i vrhunska radna mjesta.

"Imamo sjajne prilike i na nama je da ih iskoristimo. Upravo u tome inovacije, kreativnost i nove tehnologije igraju ključnu ulogu", poručila je Grabar-Kitarović na skupu kojemu je ove godine tema "Hrvatska-država inovacije ili improvizacije?" i koji je okupio više od 600 poduzetnika i poslodavaca, predstavnika političkog i javnog života.

Predsjednica je kazala i kako znanstveno istraživački potencijal Hrvatske ulijeva nadu u bolju budućnost, kako svako novo znanje i nova inovacija imaju iznimnu vrijednost, a mogućnost njihove praktične primjene posebno u gospodarstvu od posebnog su značaja. Posebno je to važno u doba digitalne transformacije i industrije 4.0, kazala je.

No, dodala je i kako se moramo zapitati jesu li uspjesi o kojima povremeno čujemo i čitamo tek iznimke ili su rezultat promišljene inovacijske politike.

Navela je kako Hrvatska po pokazateljima relevantnih međunarodnih institucija ne stoji baš najbolje - u usporedbi s EU prosjekom po pokazateljima uspjeha u inoviranju nalazimo se u skupnih umjerenih inovatora. Ne zvuči loše, no to je skupina 14 država koje su prema razini uspješnosti u području inovacija ispod prosjeka EU, rekla je.

Podbacili smo, smatra, u području razvoja ljudskih potencijala, posebice cjeloživotnog učenja.

Prijave intelektualnog vlasništva daleko su nam nam ispod poželjne razine - Hrvatska je s 4,8 patentnih prijava na milijun stanovnika na pretposljednjem mjestu u EU, dok je to u Sloveniji 11 puta više ili 55,3 patentne prijave, istaknula je predsjednica.

Osvrnula se i na dvije "odlične vijesti" - rast BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju te podizanje kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch. To smo dugo čekali i svi zaslužni za to zaslužuju čestitke, kazala je predsjednica, dajući pritom potporu Vladi.

No napominje i kako imamo još previše nedostataka, "još puno prijetnji i mekanih i trusnih temelja".

Uvjerena je kako "postoji spremnost, volja, znanje i energija  za rješavanje problema i potrebnih reformi u pravosuđu, obrazovnom sustavu, administraciji, zdravstvu, mirovinskom sustavu..."

Predsjednica je istaknula kako će kada je o poreznoj politici riječ i dalje neprestance isticati i ustrajati na "jeftinijem radu za poslodavce, a skupljem za djelatnike", odnosno na manjim porezima, manjim davanjima državi, a više ulaganja u rad ljudi.

Ministar financija Zdravko Marić je kao jedan od uspjeha Vlade izdvojio poreznu reformu koja se provodi već tri godine, kao i stabilnost javnih financija koje su jako važne.

Zato je jako važno da je Hrvatska uspjela kod rejting agencija poboljšati svoj status, rekao je Marić, dodajući kako je povećanje kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch "dobra vijest i dobra potvrda smjera koji si je Vlada zacrtala".

Bili smo šest godina u podinvesticijskoj zoni, kazao je Marić, koji se iskreno nada da Hrvatska više nikada neće pasti u zonu ispod investicijskog rejtinga.Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja čestitala je Vladi na rastu BDP-a
od 3,9 posto u prvom kvartalu ove godine. Vlada za to zaslužuje čestitke, ali tu ne smijemo staviti točku, kazala je, poručujući kako su promjene nedostatne.

"Sve Vlade obećavaju reforme u svojim programima, no pravih strukturnih reformi svih ovih godina nije bilo. Naša politika pati od deficita odgovornosti", ustvrdila je Deranja, dodajući kako se to mora promijeniti.

Poručila je ovoj i svim budućim vladama da se ostave politikanstva i budu odgovorni.

"Molim vas da budete odgovorni. Vašu neodgovornost skupo plaćamo. Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla", poručila je predsjednica HUP-a.

Prošlost pripada prošlosti, budućnost nosi nove prilike - inovacije i kreativnost. Njih treba razvijati jer oni su ključ uspjeha, istaknula je Deranja, napominjući kako će o brzini kojom će javni sektor provesti transformaciju ovisiti hoćemo li ubrzati put prema gore ili će gospodarski rast biti rijetka i povremena pojava.

Dodijeljene nagrade

Na Danu poduzetnika dodijeljena su nagrade najboljim poduzetničkim idejama timova srednjih škola Republike hrvatske. Natječajem „Poduzetnici budućnosti“ Hrvatska udruga poslodavaca nagrađuje 25 poduzetničkih ideja timova srednjih škola s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna. HUP uz prvih pet najboljih projekata koji dobivaju nagradu u iznosu od po 25.000 kuna svaki, pet sljedeće rangiranih (6.- 10. mjesto) nagrađuje  s po 10.000 kuna svaki, a ostalih 15 projekata (11.-25. mjesto) dobit će po 5.000 kuna. Ukupno je prijavljeno 146 projekata. Projekt „Poduzetnici budućnosti“ podržavaju tri institucionalna partnera: predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Najbolji projekti timova srednjih škola koje su u 2019. osvojile svaka po 25.000 kune ove godine su:

  1. Gimnazija Velika Gorica – Spasimo hrvatske šume
  2. Industrijska strojarska škola Zagreb - Vacuumforming uređaj za izradu kalupa za odljevak
  3. V. gimnazija, Zagreb - Mundus Education System
  4. Obrtnička škola Požega - Vinys
  5. Industrijsko-obrtnička škola Slatina - Dijagnostički pisoar za otkrivanje raka prostate
HIC.hr
foto:hup

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre