HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti-gospodarstvo
26.veljače 2020.
BANKARSKI SEKTOR
Ostavke u Zagrebačkoj banci zbog sumnjivih transfera novca

Zagrebačka banka


HNB je otkrio goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera pa je predsjednik Uprave Miljenko Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti. Razmjeri afere se još utvrđuju, sve prati i Ministarstvo financija, a sumnjive su i neke uplate tvrtkama Ivana Čermaka, piše nacional.hr


Prije mjesec dana iz te banke je otišao čelnik Zagrebačke banke Miljenka Živaljića a u ponedjeljak su dva člana Uprave Zagrebačke banke dala ostavku - Eugen Paić Karega, koji će karijeru nastaviti izvan tvrtke, te Nikolaus Maximilian Linarić, koji ostaje u sustavu Unicredita.

Vodstvo Zabe preuzeo je Talijan Romeo Collina, koji još čeka potvrdu HNB-a. Medijsko povezivanje svih ostavki sa slučajem pranja novca banka ne želi komentirati.

Zagrebačka banka, najveća hrvatska banka, koja je prošle godine službeno prijavila bruto dobit od 2,11 milijardi kuna te je svojim vlasnicima nakon plaćenog poreza tijekom 2019. odlučila isplatiti 1,85 milijardi kuna dividendi, usred je vjerojatno najvećeg skandala u svojoj povijesti. Ta je banka pod sumnjom da je većem broju svojih klijenata omogućila pranje novca. I to zato što veliki broj transakcija, koje se zbog visine transferiranih novčanih iznosa sukladno zakonu o sprječavanju pranja novca trebaju temeljito provjeravati, Zagrebačka banka uopće nije provjeravala.

Medijsko nagađanje o pranju novca nekoliko tvrtki povezanih s Rusijom i off-shore oazama, za sada komentiraju samo u Croduxu.

- Želimo obavijestiti javnost kako se tvrtke poduzetnika Ivana Čermaka ne bave i nikada se nisu bavile nezakonitim oblicima poslovanja, pa tako nisu ni bile uključene u bilo kakve radnje pranja novca, što se na naslovnici i u tekstu članka insinuira, govori se u priopćenju za medije Crodux-a.

Kada HNB u nadzoru utvrdi nepravilnosti ili nezakonitosti, poduzima zakonom propisane mjere, a samo pravomoćne prekršajne sankcije javno objavljuje.

Hrvatska narodna banka

- HNB provodi nadzor sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma nad svim kreditnim institucijama, pa tako i nad Zagrebačkom bankom. Međutim, sve informacije u vezi sa supervizijom odnosno nadzorom kreditne institucije do kojih dolazimo dužni smo čuvati kao povjerljive.

Banke su često izložene, a nekad i upletene u pokušaje pranja novca te razvijaju složene sustave nadzora, kaže Ljubo Jurčić.

- Puno je lakše kad imate upozorenje da pratite neku transakciju, onda vrlo brzo možete dokazati da je to pranje novca ili da pratite neku osobu ili situaciju. Tada ste  fokusirani na te točke i provjeravate sve transakcije. Svi  kontrolni mehanizmi po nekom statističkom uzorku i stupnju vjerojatnosti to promatraju i onda se dogodi da promakne takva situacija, govori Ljubo Jurčić, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Stoga, kaže, u bankama kontrole nikad previše, a za sve eventualne propuste i pogreške, tu su HNB, Ministarstvo financija te Prekršajni sud.Iz Zagrebačke banke nema službene reakcije

I dalje nema službenih reakcija na medijska nagađanja da je u Zagrebačkoj banci bilo pranja novca.
Uz informacije da se radi o ruskom novcu, pojavila se i ona da je riječ o transakcijama talijanskih vlasnika banke. Iz HNB-a, ali i Ministarstva financija u sklopu kojeg je i Ured za suzbijanje pranja novca i borbu protiv terorizma, novinari su na upite dobili samo načelne odgovore.

HNB ne otkriva što se to događa u Zagrebačkoj banci. Ne smiju, kažu, otkriti ni što je dosad utvrdila njihova kontrola. Samo načelno guverner objašnjava koje su posljedice ako se u nekoj banci otkrije pranje novca. Sve što HNB utvrdi u nadzoru banaka, pa tako i u Zagrebačkoj banci, prosljeđuje Prekršajnom sudu.

- Kazne u slučaju neadekvatnih sustava su financijske i u principu ih izriče sud, govori guverner.Ministar financija

Ni ministar financija, kaže, ne može komentirati konkretan slučaj , ali ističe da u Hrvatskoj sustav funkcionira dobro.

- Sustav koji je oformljen u Republici Hrvatskoj, već više od dva desetljeća radi i funkcionira na adekvatan način. Hrvatska je na međunarodnoj razini također prepoznata kao zemlja s dobrim rezultatima i općenito sustavom sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, istaknuo je Zdravko Marić, ministar financija.

Na konkretne i službene odgovore je li u Zagrebačkoj banci doista bilo pranja novca, te tko je za to odgovoran, javnost će morati pričekati dok ne završi dugotrajna, složena i tajna procedura koju vodi HNB, a dovršava Prekršajni sud.HRT /HIC.hr
foto: arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre