HIC grbovi-500-10003.listopada 2019.
KRETANJE GOSPODARSTVA
U Hrvatskoj zabilježen rast prometa industrije, gospodarstvo u eurozoni stagnira
znak rasta

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u srpnju odnosu na na prethodni mjesec porastao za 12,2 posto, dok je na godišnjoj razini viši za 3,9 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je porastao za 12,2 posto u odnosu na lipanj, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 4,3 posto, a na stranom za 30,1 posto.

U srpnju je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za tri posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,6 posto.

S druge strane, ukupna prodaja energije porasla je za 45,4 posto u srpnju u odnosu na lipanj, a porasla je i prodaja kapitalnih proizvoda za 40,4 posto, te intermedijarnih proizvoda za 15,4 posto.

Na godišnjoj je razini, u srpnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije bio veći za 3,9 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 0,8 posto, a na stranom porastao za 14,7 posto.

Pritom je ukupna prodaja energije manja za 5,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto.

Prodaja kapitalnih proizvoda porasla je za 38 posto a  intermedijarnih za 7,2 posto


Gospodarstvo u eurozoni stagnira


„Gospodarstvo eurozone stagniralo je u rujnu, pri čemu istraživanje oslikava najmračniju sliku od početka aktualnog razdoblja rasta aktivnosti sredinom 2013. godine", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson piše poslovni.hr.

"Pojavile su se nove naznake širenja trenda pada aktivnosti iz industrije u uslužni sektor", ističe Williamson.

Najveći je uteg za gospodarstvo bio pad novih narudžbi, konstatiraju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, izdvajajući i pad izvoza u proteklih 12 mjeseci.

Među vodećim je gospodarstvima najlošiji rezultat zabilježila Njemačka čiji PMI signalizira pad aktivnosti u prošlom mjesecu. U Francuskoj i Italiji gospodarstvo je gotovo stagniralo a u Španjolskoj je poraslo najslabije u nekih šest godina, ističe Williamson.

Poslovni čelnici ne očekuju bolje uvjete poslovanja ni u predstojećem razdoblju, iskazujući zabrinutost zbog pada aktivnosti u industriji širom svijeta i političkoj neizvjesnosti koju uzrokuje brexit.

"Sve veći rizik recesije i dodatno slabljenje inflatornih pritisaka dodatno će raspiriti očekivanja da Europska središnja banka mora poduzeti dodatne mjere kako bi potaknula gospodarstvo u idućim mjesecima", zaključuje Williamson (poslovni.hr)

 


hrt/ HIC.hr
foto:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre