HIC grbovi-500-10023.rujna 2019.
PORASLA CIJENA DIONICA
Intenzivirana potražnja za Krašovim dionicama

Kraš


Na Zagrebačkoj burzi jutros je nastavljeno intenzivno trgovanje dionicama Kraša uz vrlo veliki promet i rast cijene dionica.

U manje od pola sata trgovanja ostvaren je promet veći od 27 milijuna kuna, a cijena dionice dosegnula je u jednom trenutku 940 kuna.  

Prema podacima od srijede, na skrbničkom računu za ciparsku tvrtku Kappa Star, iza koje stoji srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović, evidentirano je 8,75% vlasništva nad dionicama, a pretpostavlja se da je ta tvrtka do danas stekla više od 10% vlasništva jer se podaci objavljuju s 3 dana zakašnjenja.  

Povećan je i udjel na još jednom skrbničkom računu, za koji se još ne zna tko se iza njega skriva.
Prema pisanju jutarnjeg lista pojavili su se novi, agresivni investitori u ratu za dionice Kraša i na burzi se nastavlja se taktička borba tu kompaniju.

Utrka za Kraš

Za Kraš su zainteresirani hrvatska mesna industrija Pivac i i srbijanski poduzetnik Nebojša Šarović.
Prema pisanju jutarnjeg lista posljednjih dana pojavila su se još dva Skrbnička računa iza koji se kriju nepoznati interesenti za Kraš. Oba računa su prijavljena preko Zagrebačke banke. Jedan od njih došao je do 0,4 posto vlasništva i od srijede se ne povećava taj postotak, dok je drugi već na 1,89 posto vlasništva, a u utorak je imao 1,2 posto dionica. To znači da je investitor koji stoji iza tog računa također agresivno kupovao dionice početkom tjedna.

Jutarnji list navodi kako nije uspio doznati tko stoji iza ta dva nova skrbnička računa pa može samo kalkulirati da možda Kappa Star Limited kupuje s novih skrbničkih računa, a možda se pojavio novi, četvrti igrač.

Kraš Esop ili Mesna industrija braće Pivac ne bi smjeli kupovati dionice dok je na snazi najava javne ponude o otkupu ostalih dionica Kraša, ali nije isključeno da netko radi u njihovu korist kao protuteža Šaranoviću.

Neki su mediji krajem tjedna Maricu Vidaković, prokuristicu Kraša, optužili za insajdersko trgovanje jer je krajem kolovoza kupila 900 dionica Kraša, navodeći kako je tako zaradila 460 tisuća kuna. Ipak, prokuristica Kraša nije prodala te dionice (morala bi obavijestiti burzu) i nije ništa zaradila na njima, bar za sada, a ove godine je triput kupovala dionice Kraša, što je sve zabilježeno na Zagrebačkoj burzi.

Ustvari, vodstvo Kraša moglo bi se "optužiti" da je nedovoljnim restrukturiranjem tvrtke namjerno držalo cijenu dionice tako nisko, na blizu 400 kuna, samo kako bi mogli prodati po 900 ili 1000 kuna onog trenutka kada se pojavi netko tko može kupiti po toj cijeni, donosi Jutarnji list.poslovni.hr/ HIC.hr
foto:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre