HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


14.ožujka 2020.
KORONA VIRUS ZARAZA
U Hrvatskoj počela proizvodnja višekratnih zaštitnih maski

zaštitne maske domaćeg podrijetla


Splitska Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES jutros je počela proizvoditi zaštitne maske za lice. Potražnja je velika. Prije početka proizvodnje naručeno je više od 10.000 komada. U DES-u šivanje maski planiraju staviti u stalnu proizvodnju.

Izrađivat će se bijele, zelene i modre maske. Pamučne su, višekratne, perive - provjereno najmanje 50 puta.

- Napravili smo proizvod koji je periv u perilici na 95°C (bijele, op.a.) i na od 65°C do 95°C (u boji, op.a.). Išli smo na neke osnovne boje tako da onako to bude sve skupa zgodno, materijal je 100% pamuk, šta je isto strašno bitno i mislim da se one više puta koriste i da su izdržljive. Cijeli pogon DES-ove konfekcije prekinuo je sve druge poslove zbog šivanja maski. Gospođi Heleni treba pet minuta za jednu, objasnila je voditeljica PJ konfekcije DES-a Mia Perdić Lukačević.

- Nadamo se da neće doći do tolike potrebe, da će ostati negdje u skladištu i da neće nikome trebati, To radimo u toj želji, optimistična je radnica DES-a Helena Bosančić.

pamučne maskice- I mi smo u ovim nesretnim okolnostima zapravo sad promislili da bi maska mogla postati naš, uz zastave, jedan od strateških proizvoda. Danas do 11 sati smo imali narudžbe za 12.000 komada,  a dnevno možemo napraviti 2000-2500, rekla je ravnateljica DES-a Edita Maretić Dimlić.

Prvih 500 komada prodavat će se u županijskim ljekarnama. Proizvodna je cijena desetak kuna. Nestašica zaštitnih maski, koje su uvožene iz Kine, i ova brza reakcija DES-ovaca upozorava i na problem zamrle tekstilne industrije u nas, te općenito -  važnost proizvodnje u Hrvatskoj.


Zaštitne maske proizvodi i URIHO

Zagrebačka ustanova URIHO već se više od dva desetljeća bavi izradom medicinskih pamučnih maski. Prijašnjih godina potražnja nije bila tako velika, tako da su u zadnjih deset godina proizveli oko 1000 takvih maski.

Danas, pak, dnevno proizvedu i isporuče više od 4000 komada, a planiraju proizvodnju povećati i na sedam ako ne i osam tisuća maski po danu. Razlog je, dakako, koronavirus. Još prije dva tjedna su mediji izvještavali kako gradske ljekarne u svojoj ponudi nemaju više jednokratnih zaštitnih maski, a i medicinske ustanove su morale svoje zalihe stavljati pod “ključ”.
Kako Hrvatska ne bi ostala bez svoje potrebne količine, uskočio je Uriho, ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja je u potpunosti promijenila svoju taktiku proizvodnje samo da bi namirili zdravstvene ustanove, ali i nezasitno građanstvo.

Na proizvodnji maski URIHO je povečao broj žena, trenutno ih je 45 , šest dana ranije bilo ih samo osam.

I URIHO-ve maske nisu jednake kao one kineske. Oni svoje rade od pamuka i ujedno su višekratne, što znači da se nakon prokuhavanja mogu ponovno koristiti. Kao takve su veoma korisne za medicinsko osoblje koje može masku koristiti više puta, no prijašnjih godina su ih s tržišta izgurale jednokratne maske iz Kine. Sada su se pak stolovi okrenuli i svaki dan primaju nove narudžbe od bolnica, ljekarni, pa i tvrtki čija primarna djelatnost nije medicinska. Konkretnu brojku, kaže Folnegović, ne znaju više ni sami. Ono što znaju jest da se svaki komad koji proizvedu odmah proda.

URIHO-ve maske se mogu nabaviti u Zagrebačkim ljekarnama i u URIHO-vim dućanima.hrt/HIC.hr
forto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre