ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

 

 


9.travnja 2015.
REGIONALNI PRIJEVOZ VLAKOVIMA
HŽ pustio u promet prvi moderni elektromotorni vlak, postiže brzinu do 160mk/h.
novi elektromotorni vlak na relaciji Zagreb-Koprivnica

Hrvatske željeznice u promet su pustile prvi moderni elektromotorni vlak za regionalni prijevoz. Vlak je na svoju premijernu vožnju krenuo danas u 14.30 sati iz Zagreba za Korpivnicu.

Na prvu vožnju došli su premijer Milanović, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije; Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture; Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza; Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar -  Elektroindustrije; i Ivan Bahun, predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila. Vlak stiže na kolodvor u Koprivnici u 16.05 sati. 

GPS i WiFi

Novi vlak može postići brzinu od 160 km/h, ima 210 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet je 419 osoba. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata sa svake strane, ima pokretnu rampu za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle, javlja HŽPP

Putnički prostor je prostran, a u njega su ugrađene djelomične pregrade koje vizualno ne zatvaraju prostor, a putnike štite od prodora hladnog zraka prilikom otvaranja vrata. 

Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja na stanicama najavljuju se putem sustava za informiranje putnika, koji na temelju podataka o položaju vlaka iz GPS uređaja emitira poruke na ekranima i putem razglasa. 

Prvi elektromotorni vlak koristit će se u regionalnom prometu i svakodnevno prevoziti putnike na relaciji Zagreb - Koprivnica te Zagreb - Sisak - Sunja. 

Tvrtka Končar Električna vozila d.d. gradi 32 elektromotorna vlaka, i to 16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz, te 12 dizel-električnih motornih vlakova. Ukupna vrijednost nabave iznosi 1,63 milijarde kuna. Vlakovi će u promet biti pušteni tijekom 2015., 2016. i 2017. godine. izvor:24sata/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre