HIC

 


Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

 

 


22.prosinca 2018.
PRIVATIZACIJA
Traži se strateški partner za Croatia Airlines

Croatia Airlines


Traži se strateški partner za domaću aviokompaniju Croatia Airlines. O privatizaciji će odlučivati vladino povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera koje će imati deset članova, a predvodit će ga ministar Oleg Butković.

Novo povjerenstvo ima deset članova, a ministar Butković bit će njegov predsjednik. Članovi su: Tomislav Mihotić (državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture), Jure Šarić (pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture), Andreja Metelko-Zgombić (državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova), Zdravko Zrinušić (državni tajnik u Ministarstvu financija), Krunoslav Katičić (državni tajnik u Ministarstvu državne imovine), Tomislav Pokaz (savjetnik predsjednika Vlade), Zlatko Mateša (predsjednik Nadzornog odbora Croatia Airlinesa), Nataša Munitić (zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Croatia Airlines) te Jasmin Bajić (aktualni predsjednik Uprave Croatia Airlines).

Oleg Butković
, ministar mora, prometa i infrastrukture, kazao je da to nije priča od jučer ali CA trenutačno nema snage da ide sama u nabavku nove flote.

- Zato i tražimo strateškog partnera, onoga tko će zajedno s nama ponuditi i riješenje za stabilnost CA, rekao je Butković.

Stabilnosti poslovanja trebao bi pridonijeti i kolektivni ugovor, koji je Uprava nakon dvije i pol godine pregovaranja i dvije najave štrajka u srcu turističke sezone, prošli tjedan potpisala sa sindikatima.


Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa, kazao je da je za razliku od prethodnih kolektivnih ugovora ovaj kolektivni ugovor je potpisan na mnogo duže radoblje, od 5 godine, i nadamo se da smo na taj način osigurali prepostavke za stabilno i redovno poslovanje kompanije u jednom dužem razdoblju.

I Gordan Maras, ministar iz Milanovićeve vlade, koja je 2014. bez uspjeha pokušavala pronaći starteškog partnera, kaže da novi partner treba osigurati širenje poslovanja.

- Moj stav je da bi bilo nabolje da nađemo partnera van Europske unije kako bi se ta destinacijska priča razvijala odnosno kako bi možda taj partner u Hrvatskoj radio svoj hub za Europu ili možda za transfer za neke druge zemlje.

Ovih dana čeka se da Croatia Airlines odabere financijskog savjetnika koji bi predložio model dokapitalizacije. Sam postupak odabira novog stateškog partnera trebao bi završiti do kraja godine.
hrt/HIC
foto: FAH
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre