HICMade-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri26.ožujka 2019.
SUMNJA NA GOSPODARSKI KRIMINAL
Policija privela 12 osoba vezano za poslovanje Uljanik grupe

policija, auto


Policija i tužiteljstvo počeli su u utorak ujutro na istarskom području s uhićenjima i pretragom domova i poslovnih prostora u sklopu kriminalističke istrage kojom je obuhvaćeno 12 bivših čelnih ljudi Uljanik grupe, odnosno brodogradilišta Uljanik. Navodno se istraga širi i na riječki 3. maj.
Akciju provodi riječki PNUSKOK i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, kao rezultat složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za restrukturiranje i poslovanje brodogradilišta Uljanik odnosno Uljanik Grupe.

Prema neslužbenim podacima do kojih je došao Novi list jedan dio privedenih biti će ispitivati u Puli, a jedan dio u Rijeci

Novi list je objavio imena svih 12 osoba. Prema neslužbenim podacima, prvi na listi osumnjičenih nalazi se Marinko Brgić, predsjednik Uprave TD Uljanik brodogradilište d.d. i član NO 3. maja, potom Dragutin Pavletić, direktor Uljanik plovidbe i povezanih društava grupe Uljanik plovidbe.Na listi osumnjičenih nalazi se i Veljko Grbac, član NO Uljanik brodogradilište i predsjednik NO 3. maja.

Sumnjiči se i Gianni Rossanda član NO Uljanik brodogradilište i direktor Uljanik financija i predsjednik Uprave Uljanika. Anton Brajković predsjednik Uprave Uljanik d.d. i predsjednik NO Uljanik brodogradilište također se sumnjiči za gospodarske malverzacije kao i Silvan Kranjc koji je  član Uprave Uljanik brodogradilišta.

Potom je osumnjičen i Zdravko Pliško, direktor 3. maja, Maksimilijan Percan, predsjednik Uprave 3. maja, Elvis Pahljina kao direktor Uljanik financija i član NO 3. maja.

Osumnjičen je i Darko Šorc, direktor Uljanik Shipmanagment  INO i direktor  USS13. I direktor 3. maja Domagoj Klarić se sumnjiči za gopodasrke malverazcije kao i Eduard Milovan, direktor Uljanik Brodogradilišta.

Oko 15 sati pred zgradom 3. maja je bio policijski automobili te je započet pretres ureda direktora te tvrtke kojem je navodno i on nazočan.

Pred Policijskom upravom u Rijeci okupili su se oko 15 sati novinari brojnih medijskih kuća jer je na ispitivanje u PNUSKOK iz Pule doveden Gianni Rossanda,  jedan od osumnjičenika. 

Neslužbeno doznajemo da će jedan dio osumnjičenih ispitivati u Puli, a jedan dio u Rijeci.

Na ispitivanje je oko 15:30 sati doveden i Domagoj Klarić,  bivši predsjednik Uprave 3.maja.

Nakon noći u policijskom pritvoru osumnjičene očekuje ispitivanje u državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Kako je prije podne izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna.

»Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik. U suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jutros je pokrenuta akcija tijekom koje je uhićeno 12 osoba koje se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a kako mi je rečeno u ovom slučaju se radi o iznosu od vise od jedne milijarde kuna«, kazao je Božinović u izjavi Hini.

Dodao je i kako je informiran da se ovo složeno kriminalističko istraživanje nastavlja.

Policija je izvijestila i da su u suradnji s tužiteljstvom u utorak ujutro na istarskom području počela uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je kriminalističko istraživanje vezano uz »provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća«. Zbog veličine i složenosti ove akcije u kojoj sudjeluje više od 100 policajaca ustrojen je stožer koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju »da će radnje trajati tijekom cijelog današnjeg dana«.


novilist.hr /HIC.hr
foto: arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre