HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

23.listopada 2018.
NAJAVLJEN NOVI ŠTRAJK
Uljanikovi i radnici 3 Maja u štrajku

brodogradilište Uljanik


Radnici Uljanika ponovo štrajkaju jer im nije isplaćena plaća za rujan niti su dobili od Uprave konkretan odgovor kako će se riješiti problem Uljanika. U ponedjeljak desetak minuta poslije 10 sati oko 1500 radnika uz predstavnike triju sindikata se okupili, izašli su na ulice i otpočeli novi štrajk. 


"Očekujemo uključenje države u Uljanik kroz Nadzorni odbor koji je trebao biti formiran prošlog tjedna. RH treba imenovati preostala dva člana. U utorak opet izlazimo na ulice, nemamo više što čekati, a nakon toga idemo u Zagreb", poručio je Deni Širol, radnik i suosnivač Stožera za obranu brodogradnje Uljanik (SZOB) nakon jednoipolsatnog prosvjeda u ponedjeljak. Štrajkaši su zahtijevajući isplatu rujanske plaće, očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje, ušli u novi štrajk i ponovo izašli na pulske ulice.

Uljanikovi radnici su od predsjednika Uprave Uljanik grupe Giannija Rossande tražili odgovore i ostavku. Kako piše glasistre.hr , Rossanda je u jutarnjim satima krenuo put Zagreba kako bi se sastao s predstavnicima Vlade, stoga nije bio prisutan za vrijeme štrajka i prosvjeda, a zbog pritiska štrajkaškog odbora i ogorčenih radnika koji su mu prijetili da će ga baciti u more, član Uprave Denis Rabar je, ubrzanim, gotovo trčećim korakom, napustio brodogradilište praćen zvižducima.

"Tražili smo rješenja, ali Rabar je odlučio napustiti Uljanik. Tražili smo da Uprava dođe pred radnike i da objasne zašto nema plaće i zašto nam bježe ljudi. Nisu izašli pred nas. Rossandi poručujemo da tijekom današnjeg dana mora dati ostavku", rekao je okupljenima predsjednik Jadranskog sindikata i štrajkaškog odbora Boris Cerovac nakon čega je štrajk, desetak minuta poslije 10 sati, nastavljen mimohodom kroz grad.

I ovog su se puta radnicima pridružili građani, pružajući podršku s prozora i balkona, trubljenjem u prometu i vješajući transparente na zgradama, ali ipak u puno manjem broju nego prije dva mjeseca, a ni uljanikovci nisu bili ni približno glasni kao prije. Mnogi su radnici među sobom govorili da će ovih dana dati otkaz. Već na rubu snaga, očito ne vjeruju u spas brodogradilišta.


Štrajk i u riječkom 3 Maju

Plaća za mjesec rujan nisu isplaćene i u riječkom 3. maju. U ponedjeljak u 13 sati je prošao petodnevni rok za mirenje, posljednji u postupku pokrenutom zbog neisplate plaća za rujan. S obzirom na to da nakon sastanka nije pronađeno rješenje, štrajkaški odbor najavio je da radnici danas kreću u štrajk.HRT /HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre