HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


28.srpnja 2019.
POSLJEDNI NARUČENI BROD
Iz pulskog Uljanika isplovio luksuzni polarni kruzer

Uljanik, luksuzni polarni kruzer
foto:
polarni kruzer Scenic Eclipse

Iz pulskog Uljanika isplovio je posljednji brod koji je građen za inozenog naručitelja. Polarni kruzer Scenic Eclipse u subotu navečer oko 20 satai,s dva sata zakašnjenja, nedovršen je porinut s navoza na Uljanikovu Otoku. Brod je kategoriziran sa 6 zvjezdica a moći će primiti 200 putnika

Naručitelj i vlasnik iz australske Scenic grupe završavat će njegovu unutrašnjost tijekom plovidbe najprije prema Malti, odakle će u Reykjavik. 

Taj je brod uspio nekako "preživjeti" sve potrese i urušavanje Uljanika s obzirom na to da je upravo novogradnja 530, zadnji brod koji je prije proglašenja stečaja porinut s navoza na Uljanikovom otoku i prvi koji je usprkos stečaju dovršen i u konačici isplovio iz Pule.

Prema najavama, velebni kruzer, inače prvi polarni i istraživački na svijetu, potkraj ljeta na Islandu će primit prve turiste i isploviti na prvo komercijalno putovanje.

Iz pulske luke je isplovio nakon što su uspješno obavljena sva testiranja opreme i ponašanja na moru. Brod, čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 milijuna eura, u more je porinut neposredno nakon prve najave štrajka u Uljaniku, zadnjeg dana siječnja 2018. godine, i bio je zadnji u seriji tri spektakularna prototipa koja su se u istom trenutku našla na opremnim obalama pulskog škvera.

"Nekada se kod takvih situacija slavilo i nazdravljalo kao dokaz uspješnosti pulskog brodogradilišta. Danas smo pak svi tužni i upravo se tuga i jad osjeća u zraku" - izjavio je za Hinu predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac dodavši kako su nekada na ovakav događaji dolazili državni dužnosnici koji su sada, kako je rekao "digli ruke od Uljanika i od brodogradnje.

S druge strane član Vjerovničkog vijeća Uljanik Brodogradilišta Samir Hadžić potvrdio je kako je brodovlasnik Glen Moroney želi u Uljaniku graditi još pet brodova.

"Razgovarao sam danas s gospodinom Moroneyjem koji je iznimno zadovoljan izgrađenim brodom, a koliko je zadovoljan, ponajbolje govori činjenica da mu sada želja u Uljaniku izgraditi još pet brodova. No, to će sad sve ovisiti o resornom Ministarstvu i Vladi", kazao je Hadžić.   Inače, zanimljivo je da će kuma broda biti oskarovka Helen Mirren, jedna od najcjenjenijih glumica današnjice, na svečanosti krštenja koje je za 10. rujna ove godine zakazano u New Yorku. Tu vijest objavio je u petak osnivač i predsjednik uprave kompanije Glen Moroney koji je kazao kako je jedinstven brod kakav je Scenic Eclipse u ulozi kume jednostavno morao imati jednu jednako tako jedinstvenu osobu.

galerija jutarnjeg lista

vecernji.hr/HIC.hr

izvor: Cropix / Autor: Marijana Banko / CROPIXvezane vijesti

Kinezi zainteresirani za 3.Maj i Uljanik

Europski sindikati pružaju podršku radnicima Uljanika

Brodosplit je Uljanikov strateški partner

Policija privela 12 osoba vezano za poslovanje Uljanik grupe

Ministar Marić: Uljanik će državu stajati 4,2 milijarde kuna

Radnici riječkog 3. maja izašli na ulice 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre