HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

25.travnja 2019.
DOBIO JOŠ MALO VREMENA
Sud ponovo odgodio odluku o stečaju Uljanika

brodogradilište Uljanik


Na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođena je odluka o eventualnom pokretanju stečaja Uljanika. Takva odluka donesena je zbog najavljenog dolaska predstavnika najvećega kineskog brodograditelja. Novo ročište sazvano je za 13. svibnja.

Sudac Ivan Dujić rekao je da je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali da postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te prihvaća još jednu odgodu. Istaknuo je da će proglasiti stečaj ako račun Uljanik brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran.

Pulsko brodogradilište dobilo je još malo vremena, prihvaćeni su prijedlozi svih Uljanikovih predstavnika o kratkoročnoj odgodi stečaja. Suzdržan je bio samo sindikalist Boris Cerovac, koji je rekao da su mišljenja radnika podijeljena. Uljanik je u blokadi 186 dana, nepodmirene obveze veće su do 150 milijuna kuna, a u tvrtci je ostalo zaposleno 1150 radnika. Ključan je idući tjedan - 29. travnja odlučivat će se o stečaju i likvidaciji Uljanik poslovno-informacijskih sustava, a 1. svibnja u Uljanik dolaze potencijalni kineski investitori. Dana 3. svibnja odlučivat će se o stečaju tvrtke Uljanik d.d.

Moram reći da je upitno koliko je ova odluka dobra ili loša za radnike, kazao je Boris Cerovac. Dio radnika, dodao je, želi stečaj kako bi iskoristili svoja prava na otpremninu i tri plaće. Dio njih još ima vjeru u Uljanik i zato sam želio da sudac donese odluku. Cerovac je kazao kako nije sumnjičav vezano konkretno za Kineze, nego zato što sve što se dosad događalo nije bilo dobro za Uljanik. - Kinezi mogu biti ti, ali rješenje mora doći iz Vlade RH. Nitko osim Vlade to ne može, zaključio je.

- Pokušat ćemo iskoristiti još ovu jednu priliku koja je najavljena, definitivno je ne želimo ispustiti iz ruku. Ako su to Kinezi, dat ćemo sve od sebe da dođemo do toga, izjavio je predsjednik Uprave Uljanik brodogradilišta Sandi Božić.

Obvezu koju smo preuzeli da dogovorimo tegljenje i isporuku tog broda u međunardnim vodama je u ovom trenutku najjeftinija varijanta za državni proračun. Hoće li se ona dogoditi ili ne, ovisi isključivo o tome hoće li radnici i vodstvo pulskog škvera pripremiti brod za tegljenje, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da država jamči za eventualne troškove, odnosno kamate. Stoga možemo zaokružiti taj iznos na oko 4,5 mlrd. Od tih 4,5 mlrd. je 3,1 mlrd. zasad plaćeno. 

Ministar Pavić radi na različitim aspektima koji su svojevrsni "jastuci" u slučaju da dođe do stečaja. Imamo prigodu još jednom vidjeti hoće li ova kineska  kompanija, koja je jedna od najvećih na svijetu, i dolazi isključivo zato jer sam razgovorao s premijerom Lijem o toj temi, i dopustimo da se posjet dogodi, pa ćemo nakon toga razgovarati. Što se tiče plaćanja jamstava, činimo ono što moramo, a to je da država mora biti kredibilna, bez obzira tko je ta jamstva davao, izjavio je premijer Andrej Plenković.


Šestorica uhićenih Uljanikovaca ostaje u pritvoru

Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odlučila je da šestorica osumnjičenih u aferi Uljanik ostaju do sutra u istražnom zatvoru, kad će se odlučivati o njegovu produljenju budući da im 26. travnja istječe jednomjesečni istražni zatvor.

U istažnom zatvoru su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc. Njima je određeno 30-dnevno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke.

Izvanraspravno vijeće je 18. travnja ukinulo rješenje o pritvoru. Danas je vraćeno na ponovno odlučivanje nakon žalbe odvjetnika okrivljenika kako bi se ponovno razmotrile odlučne činjenice osnovana sumnja na počinjenje i razlozi za određivanje pritvora zbog utjecaja na svjedoke, kako je bilo pojašnjeno na riječkom Županijskom sudu.Kako im istječe rok od 30 dana zadržavanja u istražnom zatvoru, u četvrtak, 25. travnja će se odlučivati o produljenju pritvora.

Uz njih šestoricu, osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanijeta šteta od 1,2 milijarde kuna.

Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.vezane vijesti

Kinezi zainteresirani za 3.Maj i Uljanik

Europski sindikati pružaju podršku radnicima Uljanika

Brodosplit je Uljanikov strateški partner

Policija privela 12 osoba vezano za poslovanje Uljanik grupe

Ministar Marić: Uljanik će državu stajati 4,2 milijarde kuna

Radnici riječkog 3. maja izašli na ulice 


HRT /HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre