HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

29.studeni 2018.
KINESKA INVESTICIJA U HRVATSKOJ

Počela izgradnja vjetroelektrane kod Senja

vjetropark

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u Senju je prisustvovao pokretanju gradnje vjetroelektrane na području iznad Senja. Riječ je o investiciji kineske tvrtke Norinco International teške ukupno 160 milijuna eura, što je i najveće ulaganje u projekt vjetroelektrana do sada u Hrvatskoj.

Vjetropark će opskrbljivati električnom energijom područje Senja i Brinja.

To je i najveća investicija u povijesti hrvatsko-kineske suradnje. Sagradit će se 39 velikih vjetroturbina na području od 44 četvorna kilometra. Godišnje će Senj i Brinje od rente uprihodovati 5,5 milijuna kuna. Radovi na vjetroparku trebali bi trajati oko dvije godine.

- Drago mi je da je pokrenut ovaj veliki energetski projekt. Sa svojih 165 megavata ovdje u Senju i Brinju doprinijet će jačanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije - rekao je premijer Plenković na otvorenju investicije i naglasio da je to izravna kineska investicija u Hrvatsku od 160 milijuna eura.

Svečanost otvaranja početka radova na izgradnji Vjetroparka Senj u organizaciji Energije projekta d.d i kineske tvrtke Norinco International održana je u hotelu Libra u Senju. Nazočnima se obratio gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina, koji je naglasio veličinu i važnost projekta za grad Senj i njegovu zajednicu, o kojima dovoljno govore i same brojke - projektom izgradnje Vjetroparka Senj planira se postavljanje 39 stupova s vjetroturbinama pojedinačne snage 4 MW, odnosno ukupne snage 156 MW. Sam vjetropark u većem dijelu zauzima područje grada Senja i dio područja Općine Brinje, a ukupna mu je površina 44,8 km2. Isto tako je naglasio kako tvrtka Norinco International bilježi iza sebe velik broj uspješnih projekata na području energetike, zaštite okoliša, prometa i komunikacija u Kini i inozemstvu. Prilika je ovo, istaknuo je Rukavina, da Senj nastavi svoj put u projektima obnovljivih izvora energije, koji je već započeo projektom Vjetroelektrane Vrataruša.

Prisutnima se obratio i Wang Yitong, predsjednik Uprave tvrtke Norinco International, koji je toplo pozdravio prisutne i zahvalio svima koji su doprinijeli ostvarivanju početka projekta. Predstavnici Norinco Internationala potrudili su se prigodnim programom predstaviti djelić kineske kulture i tradicije, od tradicionalnog pripremanja čaja do nastupa pjevača i glazbenika, prenosi croatian.cri.cn .

 autor : Ivica Korman /HIC.hr
foto: ilistracijaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre