Made-in-Croatia, hrvatski suveniri i hrvatski proizvodiPatria-Peomocija, marketing agencija

12. kolovoza 2014.
PRAVNA BORBA
Pariška arbitraža za Inu potrajat će do dvije godine
Na Arbitražnom sudu Međunarodne trgovačke komore u Parizu počela je pravna borba za Inu – postupak na osnovi Vladine tužbe protiv MOL-a. Pred arbitražnim vijećem Hrvatska će pokušati dokazati da je ugovor s MOL-om nezakonit i poništiti ga, piše hrt.hr.
Hrvatska, na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, traži raskid svih Sanaderovih ugovora s mađarskim MOL-om o upravljanju Inom, jer ih smatra nezakonitim. Najjači argument za to je pravomoćna presuda Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava prepuštena Mađarima.

Postupak arbitraže, kojim će se konačno razriješiti upravljački odnosi u Ini utvrđene dioničkim ugovorom iz 2009. godine, počeo je pripremnim sastankom na kojem se planirao daljnji tijek arbitražnog postupka. Cijeli bi postupak mogao trajati do dvije godine.
Riječ je o jednoj od najuglednijih arbitražnih institucija. Spor se vodi pred tročlanim arbitražnim vijećem kojega su stranke same imenovale i protiv odluka toga vijeća nema mogućnosti žalbe niti naknadnog osporavanja

Tako je, nakon što su svi pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a do sada propali, ta duga i mučna trakavica nastavljena u Parizu. Hrvatska će tražiti proglašavanje dioničarskog ugovora iz 2009. ništetnim te da MOL nadoknadi štetu za koju smatra da je Ini počinjena u posljednjih pet godina. Ako hrvatska strana uspije poništiti ugovor, INA će biti vraćena na upravljanje državi. U MOL-u ne misle tako i ističu da Vlada nije poštovala odredbe ugovora koja se tiče izdvajanja plinskog poslovanja.
Hrt.hr prenosi kako će postupak koji je složen očito potrajati prilično dugo, a do konačne odluke Vlada i MOL ostaju dionički partneri u Ini. Zapravo je najvažnije da u svakodnevnom radu kao odgovorni vlasnici vode računa o poslovnoj dobrobiti Ine i njezinom razvoju.
narod.hr
IC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH

NOVO !!!
ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre