Made-in-Croatia, hrvatski suveniri i hrvatski proizvodi

 

oznaka-eko proizvod2.siječnja 2015.
EKO PROIZVODNJA U HRVATSKOJ
Eko proizvodi moraju imati oznake Europske unije.

Od 1. siječnja,2015. godine, svi eko proizvodi moraju imati oznake Europske unije. Prijelazno razdoblje koje su proizvođači imali za prilagodbu je gotovo. Zeleni listić sa zvjezdicama oznaka je Europske unije za eko proizvode, a od sljedeće berbe imat će je i hrvatski eko proizvodi.

Potrošači sve više traže upravo eko proizvode, a s ovom oznakom će to biti i lako provjerljivo. 'Ispod znaka stoji kod kontrolnog tijela koje kontrolira eko proizvođače. U RH je ovlašteno 8 kontrolnih tijela i svaki ima pripadajući kod', kaže Darija Musulin iz Ministarstva poljoprivrede. Potražnja je, u Europskoj uniji, pa i Hrvatskoj, veća od ponude.
A 70 posto europskih potrošača, vjeruje da su eko proizvodi, zaista eko. U Hrvatskoj je nešto drugačije, što i ne čudi jer od ukupnog poljoprivrednog zemljišta tek 3,12 posto je pod eko proizvodnjom. Iako je broj proizvođača sa 130 2003. godine narastao na 1.609 2013. godine.
Ipak, još uvijek nemamo mesa i mesnih prerađevina na eko tržištu iako se stoka uzgaja na eko način. I to najviše ovce, njih 19.000.

dnevnik.hr/hic


HIC-oglas 
Adresar Hrvata izvan RH
NOVO!!!
ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE, naručite 


 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre