Made-in-CroatiaPatria-Promocija

23. svibnja 2014.
U pogonu 867 elektrana na obnovljive izvore
Sredinom svibnja u Hrvatskoj je u pogonu bilo 867 elektrana na obnovljive izvore, koje su u sustavu poticaja, njihova je ukupna instalirana snaga 316,4 megavata (MW), a u sektor obnovljivih izvora energije do sada je uloženo više od pola milijarde eura, podaci su Saveza za energetiku Hrvatske. 
U današnjem priopćenju za javnost Savez ističe da je s Energo Media Servisom završio peti dodatak studiji o stanju projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, a na temelju podataka dostupnih zaključno sa 16. svibnja ove godine, koje je objavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

U Hrvatskoj je na dan 16. svibnja, u sustavu poticaja, u pogonu 867 elektrana na obnovljive izvore energije (OIE), a iz tih je izvora u elektroenergetskoj mreži Hrvatske elektroprivrede 316,43 MW snage (316.430 kilovata).

S financijske strane, u sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj je do sada uloženo više od pola milijarde eura, navode iz Saveza.

Po instaliranoj snazi, na prvom su mjestu vjetroelektrane s ukupno 254,25 MW, a riječ je o 14 projekata vjetroelektrana, dok su na drugom mjestu solarne elektrane s ukupno 26,98 MW, kojih je ukupno 829.

Treće mjesto zauzimaju kogeneracijska postrojenja s ukupno 11,49 MW, a riječ je o četiri projekta.

Iz Saveza napominju kako je, usporedo s njihovim posljednjim izvještajem, ovo prvi put da su po instaliranoj snazi projekti solarnih elektrana zauzeli drugo mjesto koje su držala kogeneracijska postrojenja i na trećem mjestu elektrane na bioplin.

U idućih godinu dana (do sredine 2015.) očekuje se ostvarenje 445 projekta ukupne planirane snage 561,94 MW (561.945,7 KW), navode iz Saveza dodajući kako je to rezultat analize sklopljenih ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, a koja još uvijek nisu puštena u pogon.

I tu su po planiranoj snazi na prvom mjestu vjetroelektrane s ukupno 478,2 MW (ukupno 13 projekata), na drugom elektrane na biomasu s ukupno 40,91 MW (11 projekata), a na trećem solarne elektrane s 27,82 MW (407 projekata), podaci su Saveza. 

Business.hrHIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH

NOVO !!!
ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre