H R V A T S K A
ODMOR ZA DUŠU I
TIJELO !!!

Villa FAVORITA, Mali LošinjZoran Milanović15. lipnja 2012.
PREMIJER NA ČELU NOVOG POVJERENSTVA
Milanoviću željeznica kao Račanu ceste, a Sanaderu plinofikacija
Vlada osniva povjerenstvo koje bi trebalo ubrzati restrukturiranje željezničkog sustava HŽ-a i unapređenja željezničkog prometa na lokalnim prugama na čijem čelu će biti prvi čovjek Vlade


ZAGREB Uz energetiku željeznica bi trebala postati jedan od motora razvoja Hrvatske, više puta su poručivali čelni ljudi Vlade. Kako bi dala značaj i ubrzala realizaciju projekta vezanih uz željeznicu Vlada je na sjednici Vlade u četvrtak osnovala Povjerenstvo koje će voditi premijer Zoran Milanović.

Time željeznice za sadašnju Vladu dobivaju značaj kakav su u Vladi Ivice Račana imale ceste, a u Vladi Ive Sanadera plinofikacija. Povjerenstvo bi trebalo koordinirati sve aktivnosti resornih ministarstva te ubrzati restrukturiranje željezničkog sustav HŽ-a i unaprjeđenje željezničkog prometa na lokalnim prugama.
Novo trgovačko društvo
Najavljuje se i formiranje trgovačkog društva koje bi trebalo razvijati i proizvoditi željeznička vozila i to izdvajanjem posebih pogona koje se bave tim poslom u zajedničko društvo. Jedan od zadataka povjerenstva je i osigurati uvjete za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće pruge Rijeka – Zagreb.

Uz to novo će povjerenstvo pokrenuti aktivnosti za planiranje i gradnju nove željezničke pruge Zagreb – Rijeka: ta pruga uključuje i izgradnju mosta i luke na Krku. U više navrata iz Vlade su stizale poruke kako je proritet u idućim godinama obnoviti postojeću prugu Rijeka – Zagreb kako bi njome mogao transportirati teret što bi donijelo više posla riječkoj luci, dok je s druge strane izgradnja nove pruge projekt za čiju pripremu trebaju najmanje dvije godine.

Restrukturiranje Hrvatskih željeznica (HŽ)
Uprava HŽ Holdinga, na čelu s Reneom Valčićem, nema namjeru podnijeti ostavku, jer je dobila mandat za nastavak izrade programa restrukturiranja HŽ-a – stoji u odgovoru HŽ-ovih korporativnih komunikacija nakon što je u javnost izašla informacija da je na sjednici Nadzornog odbora HŽ-a, održanoj u ponedjeljak, drugi put zaredom Nadzorni odbor odbio od uprave predloženi plan restrukturiranja poduzeća.
Isto potvrđuju i u Ministarstvu prometa, iz kojeg na upit o tome je li predloženi plan uprave odbijen, i hoće li uprava na čelu s Valčićem biti smijenjena, odgovaraju kako »se ne radi o odbijanju plana restrukturiranja, nego je plan dat na doradu, te smjene neće biti«.

Na sjednici su o predočenom planu restrukturiranja raspravljali ministar financija, Slavko Linić i, umjesto ministra Siniše Hajdaš Dončića, njegov pomoćnik, Jasmin Krizmanić. Hajdaš Dončić i Radimir Čačić na sjednici se nisu pojavili. Glavna je zamjerka prisutnih Vladinih dužnosnika bila to što uprava ni ovaj put u plan nije stavila rasformiranje Holdinga, koji, nakon što se tvrtka Vuča vlakova podijeli između Carga i Putničkog prijevoza, više neće biti potreban. Plan restrukturiranja nije odbijen, niti će uprava HŽ-a podnijeti ostavku – odgovaraju, međutim, iz HŽ-a, na čijem se čelu nalazi Rene Valčić, SDP-ovac kojem je Mirela Holy uputila svoju zamolbu da u kompaniji zadrži suprugu stranačkog kolege.

Provedena rasprava
»Nakon provedene rasprave u kojoj je predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iznio drugačiji koncept od predloženog, doneseni su zaključci kojim se, redom, uprava HŽ-a zadužuje da, uvažavajući iznesene nove stavove Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture o budućem funkcioniranju društava HŽ Holdinga i HŽ Hrvatskih željeznica Holdinga d.o.o., u roku od 15 dana usuglasi sa istim ministarstvom prijedlog Programa restrukturiranja. HŽ Hrvatske željeznice Holding d.o.o. nositelj su Programa restrukturiranja društava HŽ Holdinga, a tijekom restrukturiranja društava odredit će se i daljnje funkcioniranje društava HŽ Hrvatske željeznice holding d.o.o. Uprava HŽ-a će u roku od 15 dana dostaviti Nadzornom odboru HŽ Holdinga usuglašeni prijedlog Programa restrukturiranja društava HŽ Holdinga«, stoji u odgovoru HŽ-a. Po tome je, zaključuju, vidljivo da Nadzorni odbor nije odbio program restrukturiranja, već da je uprava HŽ Holdinga i dalje nositelj programa restrukturiranja, kojeg u roku od 15 dana mora korigirati sa stavovima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, iznesenima na sjednici NO-a.

Vrijeme za popravni
»Zato uprava HŽ Holdinga neće podnijeti ostavku, jer je dobila mandat za nastavak izrade programa restrukturiranja«, dodaju.
Je li time Valčić uistinu kupio vrijeme, vidjet će se, no još je za mandata Zlatka Komadine na mjestu ministra prometa najavljeno kako će Valčić, i ostatak njegove uprave, biti smijenjeni ukoliko očekivani plan restrukturiranja ne bude prihvaćen do kraja lipnja. Upravo im je toliko vremena još ostalo za prolazak na »popravnom«, nakon čega ipak možemo očekivati kadrovske promjene na vrhu željezničkog mastodonta. Kako kalkulira dio medija, Valčić je, moguće, pismo Mirele Holy sam pustio u javnost, kako bi pokazao odanost vladajućoj garnituri, odnosno svoju principijelnost , jer je bivšu ministricu ljubazno odbio.

Rasprava o ovršnom zakonu i o prijedlogu zakona o HRT-u
Na sjednici Vlade raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Ovršnog zakona i Nacrtu prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnim ovršiteljima. Ministar pravosuđa izrazio je žaljenje zbog odgode primjene ovih zakona, objasnivši da se odgoda predlaže dok se Europska komisija ne očituje o novom prijedlogu zakona kojeg je izradila Vlada, a mišljenje se očekuje za tjedan dana.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Prema riječima ministrice kulture Andree Zlatar Violić, ovim izmjenama i dopunama Zakona preustrojit će se upravljanje HRT-om te razdijeliti odgovornost i ovlasti glavnog ravnatelja, Nadzornog odbora i Programskog vijeća. Ministrica Zlatar Violić rekla je da je primila komentare iz Europske komisije koji su prihvatljivi i kojima se predlaže da se glavni ravnatelj bira kvalificiranom većinom, a ne većinom prisutnih saborskih zastupnika.
 


 


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre