Made-in-Croatia

 

21. kolovoza 2014.
Fer cijena
Dioki ide u staro željezo: industrijski div prodaje se za 1,3 kune po kilogramu
Nitko ne može reći što će biti s Diokijevom Dinom u Omišlju, u kojoj predstečajna nagodba, zbog žalbi dijela vjerovnika, još nije zaključena
ZAGREB   Zagrebački Dioki, do prije nekoliko godina veliki petrokemijski proizvođač i treći najveći izvoznik u državi, sada i doslovno nestaje s lica zemlje. Od studenog prošle godine u stečaju, Dioki zapravo više ne postoji, što zorno prikazuju i naše fotografije. Stari paromlin u centru Zagreba s početka 20. stoljeća nedavno je pojeo zub vremena i nemara, dok je poznate Diokijeve tornjeve, građene prije pedeset godina, uništila klasična hrvatska privatizacijska priča, i pohlepa.

  Od nekadašnja dva tornja za proizvodnju etilena, na zagrebačkom je Žitnjaku ostao samo jedan, i to krnji, no i njega će uskoro, komad po komad, razmontirati i prodati u staro željezo, 1,30 kuna za kilogram. Fer cijena, kažu nam radnici Diokija, od ove godine na burzi, i bez ikakve nade u bolje sutra. Od onoga što je do sada demontirano, a riječ je o tisuću »željeznih« tona, davno su dobili po jednu neisplaćenu plaću, od mnogih koje im uprava duguje, dok se novoj isplati ne nadaju tako skoro.
  Nema toga što nisu pokušavali za spas tvrtke, pa su tako u ožujku 2012. godine na platformi svojih etilen-tornjeva, na 50 metara visine, nekoliko dana i štrajkali glađu. I još su uvijek gladni, no sluha za njih, na kraju krajeva za ovu petrokemijsku industriju, u državi više nema.
 
Što će biti s Diokijevom Dinom u Omišlju, u kojoj predstečajna nagodba zbog žalbi dijela vjerovnika još uvijek nije zaključena, nitko više ne može reći. I opet s nekoliko strana stižu informacije kako će britanski Devon fond, iza kojeg stoji kazahstanski kapital, ovih dana dati svoju konačnu ponudu za preuzimanje Dine i njenih dugovanja te pokretanje proizvodnje, no »ovih dana« je do sada bilo nekoliko, no pomaka nije bilo. Prema riječima Dininih radnika, predstečajna će nagodba biti zaključena skoro, a već se istoga dana nakon toga može dogovarati posao s Kazahstancima, koji čekaju. U Omišalj i Zagreb na razgovore s vjerovnicima navodno dolaze stalno, u posljednje vrijeme sve češće, no konkretnih pomaka za sada još nema.
Bojana Mrvoš Pavić, Novi list

 HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH

NOVO !!!
ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
512 stranica, 2700 rijetko dostupnih adresa

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre