9. listopada 2014.
Drugi pokušaj
Vlada donijela odluku o novom natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesu
»Vrijeme je da pokušamo po drugi puta naći strateškog partnera, prije svega za dokapitalizaciju, a to znači za širenje postojeće mreže letova i očuvanje statusa koji tvrtka ima u nacionalnom zračnom prometu«, rekao je Hajdaš Dončić
ZAGREB – Vlada je danas donijela odluku o novom natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesu, nakon što na prošlogodišnji natječaj nije pristigla nijedna ponuda.

Vlada od strateškog partnera očekuje širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote, potporu razvoju postojeće mreže zračnih luka i daljni razvoj tehničkih servisa Croatia Airlinesa.
Odabir strateškog partnera Vlada povjerava povjerenstvu na čelu s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem.
Po odabiru strateškog partnera, sukladno hrvatskim i zakonima EU-a, vlasništvo i upravljanje Croatia Airlinesom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz Europske unije.
Ministar Hajdaš Dončić rekao je na sjednici Vlade kako se Croatia Airlines nalazi u procesu restrukturiranja koji će trajati pet godina, uz trošak od 1,9 milijardi kuna.
»Vrijeme je da pokušamo po drugi puta naći strateškog partnera, prije svega za dokapitalizaciju, a to znači za širenje postojeće mreže letova i očuvanje statusa koji tvrtka ima u nacionalnom zračnom prometu«, rekao je Hajdaš Dončić.

Da je Vlada na dobrom putu što se tiče potrage za strateškim partnerom, po njegovom mišljenju pokazuju članci u uglednim poslovnim novinama koji ukazuju na, kako je rekao, čiste signale za vraćanje profita.
Premijer Zoran Milanović dodao je da Croatia Airlines nakon dugo vremena relativno stabilno posluje, ali da je za održavanje takva stanja na dulje vrijeme, po svemu sudeći, potrebno udruživanje, odnosno partnerstvo.
Croatia Airlines u prošloj je godini prvi put nakon 2007. godine ostvario dobit, a i u 2014. očekuje pozitivno poslovanje. Doduše, u prvoj polovini godine, koja za Croatia Airlines zbog izrazite sezonalnosti poslovanja uvijek predstavlja poslovno slabije razdoblje, tvrtka je imala neto gubitak od 38,8 milijuna kuna, ali to je 52 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.
Croatia Airlines osnovan je 7. kolovoza 1989. godine, kada je u sudski registar upisano poduzeće za zračni prijevoz Zagreb Airlines (Zagal), koje je u srpnju 1990. promijenilo ime u Croatia Airlines.
Tvrtka je članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su IATA (Međunarodna udruga za zračni promet), AEA (Europska udruga avioprijevoznika), a ove godine uz 25. godišnjicu utemeljenja, obilježava i desetu obljetnicu članstva u najvećemu zrakoplovnom savezu Star Allianceu.

Nacionalni avioprijevoznik daje važan doprinos razvoju hrvatskog turizma, jer zrakoplovima Croatia Airlinesa u Hrvatsku dolazi jedna trećina svih avioturista na godišnjoj razini, a u 2013. kompanija je bila peti najveći izvoznik u Hrvatskoj.
Ove sezone zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno povezuju Hrvatsku s 32 europska odredišta u 18 država, a u domaćem prometu glavni grad Zagreb sa Splitom, Dubrovnikom, Zadrom, Pulom, Osijekom i Bolom na Braču. Novi list


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre