8. svibnja 2014
.
Pomoćnik ministra financija najavio novo zaduženje od milijardu eura

U prva četiri mjeseca proračunski je manjak iznosio 7,4 milijarde kuna, a Fičor kaže da će Vlada učiniti sve da se proračunski manjak zadrži na planirane 13,6 milijarde kuna.

Pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor najavio je na konferenciji Tržišta novca u Opatiji da je Vlada krenula s pripremama za novo izdanje državnih obveznica.

Odabrane su banke aranžeri, road show i razgovori s investitorima kreću 18. svibnja, a izdanje bi se trebalo obaviti 22. ovog mjeseca. Država bi se trebala zadužiti za milijardu eura, a s obzirom na stanje na tržištu Fičor očekuje povoljnu kamatnu stopu od 4,5 do 5 posto. Novo će zaduženje služiti za financiranje proračunskog manjka i otplatu ranijih zaduženja.

U prva četiri mjeseca proračunski je manjak iznosio 7,4 milijarde kuna, a Fičor kaže da će Vlada učiniti sve da se proračunski manjak zadrži na planirane 13,6 milijarde kuna.

- Fiskalna politika u 2014. ostat će ista, bez obzira na promjene u vrhu Ministarstva financija, kazao je Fičor.

 Pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor izjavio je danas da će fiskalna politika u 2014. ostati ista, bez obzira na promjene u Ministarstvu financija, jer je to politika Vlade i u svim je donijetim dokumentima, a najavio je i novo zaduženje države u iznosu od oko milijardu eura.
Govoreći na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji Fičor je kazao kako će se s novim zaduženjem ići na europskom tržištu.
"Zaduživanje se kreće po planu, 18. svibnja se kreće na road show i plan je da se izdanje obavi 22. svibnja. Planirani iznos je milijardu eura, a zavisno o ponudama, može biti i nešto veći", rekao je.
Fičor kaže da se, s obzirom na ponude na financijskom tržištu vezane vjerojatno i za događanja na istoku Europe, očekuje povoljna kamatna stopa od 4,5 do 5 posto.
Po njegovim riječima, proračunski manjak u prva četiri mjeseca ove godine pokriven je ranijim zaduženjima, a novo će zaduženje poslužiti za popunjavanje rashoda do kraja godine, od dospjelih obveza koje imamo u drugom polugodištu i manjka koji je planiran u proračunu za ovu godinu, od ukupno 13,6 milijarda kuna.

Govoreći o ostvarivanju proračuna u prva četiri mjeseca ove godine, kazao je da su ukupni prihodi državnog proračuna u tom razdoblju bili 34,9 milijardi kuna, što 29,8 posto od planiranog za ovu godinu, odnosno 504 milijuna kuna ili 1,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.
Ukupni rashodi proračuna u istom su razdoblju iznosili 42,4 milijarde kuna, što je 32,4 posto od plana za ovu godinu, a 1,4 milijarde ili 3,4 posto više nego u prva četiri mjeseca lani.
Manjak državnog proračuna u prva četiri mjeseca je 7,4 milijarde kuna, što je 54,8 posto od planiranog deficita za ovu godinu, rekao je Fičor.
U nastavku skupa održava se rasprava o tome kako krediti pomažu hrvatskom gospodarstvu.

VLM,Poslovni.hr

 


 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre