27. kolovoza 2014.
Obnovljivi izvori
U nas najbrojnije sunčane elektrane, po snazi prednjače vjetroelektrane
Sredinom kolovoza u Hrvatskoj je u pogonu i u sustavu poticaja bilo 995 elektrana na obnovljive izvore energije, ukupna instalirana snaga tih postrojenja je 365,38 megavata (MW), a po instaliranoj snazi prednjače vjetroenergetska postrojenja dok su daleko najbrojnije sunčane elektrane, pokazuju podaci koje je danas objavio Savez za energetiku Hrvatske

ZAGREB – Sredinom kolovoza u Hrvatskoj je u pogonu i u sustavu poticaja bilo 995 elektrana na obnovljive izvore energije, ukupna instalirana snaga tih postrojenja je 365,38 megavata (MW), a po instaliranoj snazi prednjače vjetroenergetska postrojenja dok su daleko najbrojnije sunčane elektrane, pokazuju podaci koje je danas objavio Savez za energetiku Hrvatske.
Po instaliranoj snazi, na prvom je mjestu 15 vjetroenergetskih postrojenja s ukupno 297,25 MW, na drugom je 953 sunčanih elektrana s ukupno 30,04 MW, dok treće mjesto zauzima 5 kogeneracijskih postrojenja s ukupno 13,29 MW, navode iz Saveza koji je završio šesti dodatak Studiji o stanju projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, a na temelju podataka dostupnih zaključno sa 14. kolovoza koje je objavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

Uspoređujući podatke iz zadnjeg izvještaja od 16. svibnja te najnovijeg izvještaja, broj priključenih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i koja su u sustavu poticanja u tom se razdoblju povećao za 128, a prema instaliranoj snazi to je povećanje od 48,95 MW, ističu iz Saveza.
Navode i kako je po instaliranoj snazi najveće pojedinačno postrojenje obnovljivih izvora energije »Vjetroelektrana Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh«, tvrtke RP Global Danilo, instalirane snage 43 MW.
U idućem razdoblju predviđa se puštanje u pogon 338 postrojenja, ukupne planirane snage 500,23 MW, navode iz Saveza na temelju analize sklopljenih ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, a koja još uvijek nisu puštena u pogon.
I kod tih postrojenja po planiranoj snazi prednjače vjetroenergetska postrojenja, a po broju sunčane elektrane.

Po podacima Saveza, po planiranoj snazi na prvom je mjestu 12 vjetroenergetskih postrojenja s ukupno 435,20 MW, a na drugom 299 projekata sunčanih elektrana s ukupno 25,75 MW, dok su na trećem 12 postrojenja na biomasu s ukupno 24,93 MW.
Ovo je prvi put da su po planiranoj snazi sunčane elektrane zauzele drugo mjesto, koje su do sada čvrsto držale elektrane na biomasu. Po planiranoj snazi, najveće postrojenje je »Vjetroelektrana Krš Pađene« tvrtke C.E.M.P., s planiranom snagom 80 MW, navode iz Saveza za energetiku Hrvatske.

Novi list

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre