14. svibnja 2014.
OŠTRO PREDSTAVLJANJE
Lalovac najavio razradu svih poreza na imovinu i neslaganje s bankarima
Jedan od prvih mojih poteza bit će iznalaženje modela koji će aktivirati zamrznuta tržišta nekretnina, kazao je Boris Lalovac. Najvažnije će biti pokretanje gospodarstva
ZAGREB  » Odbor za financije jučer je sa devet glasova za i jednim protiv podržao imenovanje Borisa Lalovca za novog ministra financija. Protiv je bio jedino Ivan Šuker (HDZ), ali ponajviše kao protest zbog toga jer se o novom ministru nije raspravljalo na plenarnoj saborskoj sjednici već samo na matičnom Odboru.

  Sam je Lalovac odgovarajući na pitanja zastupnika dao do znanja da će mu najvažnije biti pokretanje gospodarstva i poboljšanje života običnih građana, te da u tom poslu neće previše robovati formama.
  – Iako se forma mora zadovoljiti s druge strane moja je intencija da ne robujem formi i da prvenstveno rješavam probleme građana. Da su se poštovale sve forme u zakonima koji su trenutno na snazi ne bi došlo do ovakvih problema. Nemamo vremena nakon šeste godine recesije robovati formama da pomognemo najsiromašnijima i najugroženijima. Ako želite sudjelovati u ovome ja sam vam 24 sata na raspolaganju, odgovorio je Lalovac predsjedniku Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoranu Bohačeku koji ga je pitao namjerava li se držati forme da se prije donošenja Zakona mora napraviti procjena učinaka propisa. Dodao je da »da vidi da će Vlada i HUB imati interesantnu suradnju i ne znam da ćemo se baš složiti«.

  – Ali dobro, to je čar traženja rješenja kada govorimo o pitanju rješavanja krize, rekao je Lalovac.
 
Nema novih poreza
Odgovarajući na pitanje potpredsjednice Sabora Dragice Zgrebec (SDP) Lalovac je rekao da »novih poreza za gospodarstvo neće biti«.
  – Cjelokupni porezni sustav temelji se na dva stupa umjesto na tri. Dva stupa su – oporezivanje potrošnje kroz PDV i oporezivanja dohotka i rada kroz razne oblike poreza. Treći stup je porez na razne oblike imovine i on je na niskim granama. Zato smo svjesni da se porezni sustav treba mijenjati. Ali to se neće dogoditi preko noći jer zahtijeva pripreme gospodarstva na neka porezna opterećenja u budućnosti, rekao je Lalovac.

  Dodao je da nije samo porezna politika ključna za izlazak iz krize već da je potrebno uključivanje i drugih institucija.
  – Nismo ni došli u ovaj oblik recesije zbog porezne politike, nego zbog drugih strukturnih problema hrvatskog gospodarstva, rekao je Lalovac. Dodao je da je potrebno »još daljnjih koraka i zajedničkog rada i sa HNB-om i HUP-om«, te da će naglasak »biti na tome, a ne na novim opterećenjima građana i poduzetnika«.
  Odgovarajući na pitanje Nadice Jelaš (SDP) o unutarnjoj nelikvidnosti Lalovac je rekao da je »u obliku zamrznute imovine trenutno je negdje oko 34 milijarde kuna iznos neizvršenih osnova za plaćanje i oko 55 do 60 tisuća kompanija koje su po svim zakonima stvoreni uvjeti za stečaj«.
 
Pohvale stručnosti

– Međutim, zakoni se ne provode. Vjerovnici moraju krenuti u proces rješavanja problema nekretninskog biznisa. Nekretninski balon bio jedan od generatora gospodarskog rasta. Međutim, nitko nije imao odgovor kako poslovati kada se taj nekretninski balon ispuše. Tržište nekretnina zamrznuto je šest godina, a unutra imate zamrznute i oblike poreza. Problem je i što te nekretnine nisu u funkciji jer su one trebale formirati gospodarsku aktivnost. A s druge strane imate ekonomiju koja nije imala za temelj prerađivačku industriju koja je temelj svake zdrave nacionalne ekonomije, rekao je Lalovac. Dodao će da će stoga uputiti »vrlo jasnu poruku HUP-u, HNB-u da će jedan od prvih mojih poteza, iako nije izravno u ingerenciji Ministarstva financija, naći model kako aktivirati zamrznuta tržišta nekretnina« čime bi se povećali porezni prihodi.
  Odgovarajući laburistici Nansi Tireli Lalovac je rekao da će mijenjati Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

  – Radne skupine ministarstava financija i pravosuđa prema mojim naputcima već počeli raditi izmjene. A to je da rješavanje dijela predstečajne nagodbe bude dio Stečajnog zakona, da se određeni dio prijava potraživanja prebaci na sudove, i još neke promjene, rekao je Lalovac.
  Premijer Zoran Milanović rekao je da predlaže Lalovca zbog »kompetencije, iskustva, mladosti, a opet i poslovnog konkretnog iskustva«.
  – Tome mogu dodati još 2,5 godine rada kao zamjenika ministra financija, sudjelovanja u nizu projekata, strukturnih stvari. I sve to skupa daje više nego dovoljna jamstva da će biti itekako dorastao stručno, a i što se tiče prekaljenosti i radnog karaktera, rekao je Milanović.

Pomoći ćemo blokiranima

Ministar Lalovac je, govoreći o blokiranim građanima, rekao da od njih 315 tisuća ima njih oko 66 tisuća nezasposlenih i 40-ak tisuća umirovljenika.
  – To nije samo ekonomski nego i društveni problem. Ne možemo dopustiti ponovo da tržište ispravlja taj problem jer ga ono neće ispraviti. I zbog toga postoji socijalna država i socijaldemokratska Vlada koja pokušava pomoći onim građanima koji nemaju istu pregovaračku moć u rješavanju njihovih egzistencijalnih problema. I tu se ogleda da li smo mi socijaldemokratska Vlada, rekao je Lalovac.

Sustav neoliberalne doktrine pao

Govoreći o zamrznutim nekretninama Lalovac je rekao da »samo tržište neće riješiti taj problem, sustav neoliberalne doktrine pao je u vodu«.
  – Pogrešno je da će tržište koje je napravilo probleme te probleme i riješiti. Šest smo godina u dubokoj recesiji i vidimo da nema ništa od čekanja investitora iz Europe koji će kupiti te nekretnine. Tvrtke treba potaknuti da razdvoje propale nekretninske biznise od osnovne djelatnosti jer oni to ne mogu nositi na svojim leđima, rekao je Lalovac.

Zlatko Crnčec, Slobodna Dalmacija

 


 

 

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre