HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-21320.svibnja 2020.
EMOTIVAN RASTANAK
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava napustio HDZ

Ivan Penava


Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na današnjoj konferenciji za novine u Vukovaru objavio je
da odlazi iz HDZ-a. Najvjerojatnije će ići na parlamentarne izbore s Domovinskim pokretom Miroslava Škore.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio je danas da napušta HDZ, a predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i dožupan Damir Barna objavio je da iz članstva HDZ-a s današnjim danom istupaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik GO-a, svi njegovi zamjenici, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. Penava je također objavio da izlaze u neovisnu stranku te da će se vrlo vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, u sklopu kojega nije isključio ni postizbornu koaliciju s HDZ-om.

Penava je poručio da je ovo za njih izuzetno težak i emotivan trenutak.

- Da napuštamo HDZ to je, mislim, sada već svima jasno, i da nam to nije drago i da mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti, i stranačke poslušnosti i stege odabrati, naravno, ovo prvo, poručio je Penava.

Zahvalio je svima koji su im vjerovali i vjeruju im i danas u cijelo države te ih zamolio za razumijevanje.

- Onaj dio koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost jer smo uvjereni da ovo sve što činimo činimo iz ispravnih razloga, rekao je Penava.

Rekao je da je upregnuta silna mašinerija te spomenuo "negativne konstrukcije i nagađanja".

- HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina. Okrenuo je leđa Vukovaru i tim činom pregazio vrijednosti žrtava. Stoga se svi mi ovdje zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i zbog generacija koje trebaju doći. Ne samo da su okrenuli leđa i nastavili sramotnom šutnjom, još su tražili i od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu, rekao je Penava.


Tri razloga za odluku

Rekao je da postoji puno razloga za odluku, ali je naveo tri osnovna. Prvi i najemotivniji je, kaže, neprocesuiranje ratnih zločina.

- Za jedan razoren grad nitko u ovoj državi nije odgovarao. Nitko!, rekao je Penava.

Drugi je razlog gospodarski - Vukovar se konstantno od strane ove i drugih vlada koristi u marketinške svrhe, kaže Penava. Kao treći razlog naveo je popis stanovništva.

- Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar. Izdan je nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince, a teret tog dogovora ponovno će snositi građani Vukovara, rekao je Penava.

- Ne možemo dozvoliti da se trguje s našim gradom i građanima, bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pripadnost. Ovako niske trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir, zaključio je Penava.

Predsjednik GV-a i potpredsjednik GO-a HDZ-a Tomislav Šota rekao je da je odlučio napustiti HDZ nakon 30 godina i pet mjeseci te poručio da podržava Penavu.

Čekao je, kaže, da stranka počne poštivati različita mišljenja.

- Evo, nisam dočekao. Da sam predsjednik Plenković, prvo bih uvažio rezultate unutarstranačkih izbora, rekao je Šota.Penava: Vrlo vjerojatno na listi s Domovinskim pokretom

Penava je na novinarsko pitanje rekao da nije razgovarao sa šefom stranke Andrejem Plenkovićem otkako mu je na dan unutarstranačkih izbora čestitao pobjedu.

Penava je također najavio da svi prisutni koji izlaze iz HDZ-a izlaze u neovisnu stranku te da će se vrlo vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom.

- Kako će se ona zvati, kako ćemo je oformiti, to je pred nama. Kakav oblik i ustroj će biti, to ćemo odlučiti, rekao je Penava.

- S gospodinom Škorom da, uvjeti naši su jasni. S bilo kim, uvjeti naši su jasni, također je poručio.

Penava je rekao da ne mora dokazivati jesu li mu važnije vrijednosti ili fotelje.

- To mislim da je ipak pitanje za neke ljude u Zagrebu, dodao je.O mogućnosti postizborne koalicije s HDZ-om

Penava je unatoč svemu rekao da neće loše govoriti o HDZ-u i da to ne treba očekivati od njega. Na pitanje očekuje li bolji izborni rezultat bez HDZ-a odgovorio je da se nisu bavili izbornim rezultatima te da su najvažniji stavovi i vrijednosti.

Na novinarsko pitanje je li mu prihvatljiva postizborna kolicija Domovinskog pokreta s HDZ-om rekao je da je pitanje suvišno.

- Ja sam ovdje, i svi mi, u službi interesa prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama, reći će buduće vrijeme, i Slavonije i Hrvatske. A ako realizacija tih ciljeva znači suradnju s tim i tim, x y, onda će tako i biti, poručio je.

Odbacio je novinarsku konstataciju o kontradiktornosti takvog stava rekavši da "gore" u salonima sjede "dečki" i dogovaraju svoje interese.

- A, neću sad citirati ono o sitnim zubima, dolje - što se spusti, spusti. Nema tu kontradiktornosti. Mi put moramo naći, poručio je Penava.

Penava je rekao da Vlada stvara dojam kod građana izvan Vukovara kako je taj grad Kalifornija, da je sve super, da Borovo posluje izuzetno zahvaljujući Vladi, koja mu je vlasnik.

- Radnici u Borovu, ima ih u samom Vukovaru 450 u odnosu na one tisuće koje su radile, imaju plaću na razini minimalca i daleko je to od uspješnosti i komparacije, kako ste čuli neki dan premijera, kako se trebamo komparirati s drugima, rekao je Penava.

Da u odnosima između predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića i vukovarskoga gradonačelnika ne cvjetaju ruže moglo se zaključiti i prema njihovim posljednjim istupima. Plenković je, naime, nabrajajući uspjehe HDZ-ove Vlade uz ostalo istaknuo tvrtku Borovo te dodao kako time šalje poruku gradonačelniku Vukovara.

Istoga dana Penava je održao konferenciju za novinare, na kojoj je reagirao na poruku premijera Andreja Plenkovića.

- Ova Vlada postoji zahvaljujući angažmanu Vukovaraca. Prijetnje su za Vukovarce stvar prošlosti. Tvrtka Borovo je u državnom vlasništvu i za nju je odgovorna ova Vlada i sve ranije, rekao je Penava.

Plenković o izlasku Penave iz HDZ-a

Odgovarajući na pitanje o izlasku Ivana Penave iz HDZ-a, rekao je da nije gledao njegovu konferenciju za novinare, ali da je primio tu informaciju.  

- Primio sam tu odluku, a i odluku vijećnika u gradskom vijeću Vukovara. To je njihov odabir. Članstvo u političkoj stranci je aktivnost koja je dobrovoljna. Svatko može birati da bude član neke stranke ili pak da ne bude. Očito je on odabrao da ne bude više član HDZ-a, a ja mu zahvaljujem na doprinosu. Vjerujem da je on isto tako zahvalio HDZ-u, ovom i prošlom vodstvu koji su mu pomagali da postane gradonačelnik grada Vukovara. Išli smo puno puta u kampanje i radili za Vukovar. Ova je Vlada učinila više nego mnoge vlade za Vukovar. Neću stalno ponavljati što smo sve napravili. U svakom slučaju, činit ćemo to i u budućnosti, rekao je.

Čelni čovjek HDZ-a u Vukovaru je Nikola Mažar, rekao je Plenković i dodaje da će HDZ s njim nastaviti daljnje aktivnosti vezano za predstojeće izbore.  

Istaknuo je da ne očekuje probleme u 5. izbornoj jedinici na izborima.

- Koga nema, bez njega se može i mora. Koliko ja shvaćam, on ide u Domovinski pokret. Tamo su manje više sve ljudi koji su bili ili u HDZ-u ili su bili s HDZ-om na listama. On je imao šansu na unutarstranačkim izborima da prezentira svoj program. Nije dobio povjerenje, kao i ekipa alternativaca. Dapače, uvjerljivo su poraženi, neki su angažirani, a neki nisu, to je njegov odabir, kazao je Plenković. 

Premijer odbacuje opciju da je bilo "otrovnih strelica" s njegove strane Penavi. Nastavio je da je "ova Vlada ostvarila ogromne rezultate. 

Penavin odlazak komentirali Ćorić, Kosor, Glavašević, Mrsić...


Tomislav Ćorić (HDZ)

HDZ će u Vukovaru živjeti i dalje, rekao je danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i svi HDZ-ovi vukovarski vijećnici objavio da napušta stranku.
Ne bih se određivao po ovom emotivnom dijelu koliko je to fer, gospodinu Penavi i svima onima koji ne vide perspektivu u HDZ-u možemo poželjeti samo sreću. Želim poručiti da će HDZ u Vukovaru živjeti i dalje i nastaviti raditi punim svojim kapacitetom. To ćete vidjeti u narednim danima - poručio je Ćorić.
Dodao je da je stav HDZ-a i Vlade da su Vukovar i Vukovarci najvažniji, što pokazuju milijuni investicija na području grada i Vukovarsko-srijemske županije.

Kazao je da je u posljednje tri i pol godine ne samo za Vukovar, nego za cijelu Slavoniju i Baranju ova Vlada učinila jako puno. Namjeravamo istim, ako ne i jačim tempom nastaviti dalje. To područje i regija će i dalje biti u fokusu HDZ-a, naše Vlade i našeg programa, naglasio je Ćorić.

O Penavi je kazao kako je on čovjek iza kojeg stoje određene riječi i djela, a da je na biračima da promisle je li HDZ i koliko izgubio njegovim odlaskom. Ćorić je također poručio kako će o mogućim koalicijama i suradnji s Domovinskim pokretom odlučivati Predsjedništvo HDZ-a, kao i o mogućnosti da na izbornim listama budu i oni koji su izgubili na unutarstranačkim izborima, poput Davora Ive Stiera, Mire Kovača i Milijana Brkića.

- HDZ će na ove izbore ići s najjačim timom, to će procijeniti vodstvo stranke", dodao je ministar.

Na pitanje bi li to bila osveta ako oni ne bi bili dio izbornih lista, ministar je kazao kako ne bi zagovarao osvetu jer za to ne postoji razlog.

- Imali smo vrlo korektnu političku utakmicu unutar HDZ-a koja je pokazala svoje rezultate. Gotovo plebiscitarna potpora gospodinu Plenkoviću pokazala je kakav put birači HDZ-a žele. To je politička utakmica, tu nema osvete, i što se tiče unutarstranačke demokracije u HDZ-u nema pobjednika i poraženih, objasnio je Ćorić.

Zadravko Marić (HDZ)

Ministar financija Zdravko Marić nije htio komentirao slučaj Penava.
- Ne bih to komentirao u ovom trenutku, rekao je novinarima.


Mirando Mrsić

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić rekao je da je Penava odlaskom iz HDZ-a nasanjkao tu stranku uoči izbora, a na društvenim mrežama pristižu i druge reakcije.

- Koje sanjkanje, a nigdje snijega?! Penava nasanjkao HDZ u dogovoru sa Škorom uoči izbora. Očito Penava merači ministarsku fotelju u potencijalnoj kolaciji HDZ-Škoro. Odlazi da bi se vratio, ocijenio je Mrsić na Twitteru.


Bojan Glavašević (nezavisni)

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević rekao je da je Penava pokopao sebe.

- Ivan Penava je danas, pokušavajući pokopati Plenkovića i HDZ, pokopao sebe tako što je potvrdio da je sudjelovao - dok se mogao okoristiti time - u etnomafijaškom, nacionalističkom parazitiranju na tragediji Vukovara. Licemjer, i to ne osobito bistar, poručio je na Twitteru.


Jadranka Kosor (bivša premijerka)

Odlazak Penave i svih gradskih vijećnika komentirala je i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor koja je ocijenila da nije bilo "nikad ovakvog udara za stranku".

- Mene su izbacili, Penava otišao. Eto; sad ni počasna građanka Vukovara ni gradonačelnik Vukovara nisu članovi te stranke. A Stožer za obranu Vukovara tražio 2013. da mi se oduzme počasno građanstvo. Eh, što ti je život, napisala je na Twitteru.HRT/HIC.hr
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre