HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlatnici i srebrnjaci


19.kolovoza 2020
ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA
HDZ BiH obilježio 30.godišnjicu osnutka

HDZ BiH 30.obljetnica


Dana 18.kolovoza 1990.godine na konstituirajućem Saboru u Sarajevu utemeljena je Hrvatska demokratska zajednica BiH (DHZ BiH). Tim povodom u utorak je u Mostaru u Domu HDZ-a BiH održana svečana sjednica i obilježavanje 30. obljetnice Hrvatske demokratske zajednice BiH te predstavljanje Monografije kojom je obuhvaćeno 30 godina rada i djelovanja, objavljeno je na internetskoj stranici te stranke.

Posebni gosti na sjednici bio je ministar vanjskih poslova RH, Gordan Grlić Radman kao izaslanik predsjednika HDZ-a RH i predsjednika Vlade, mr.sc. Andreja Plenkovića, te europarlamentarka Željana Zovko.

Prije početka svečane sjednice uže Predsjedništvo HDZ-a BiH položilo je vijenac i svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

U uvodu svečane sjednice dopredsjednica Darijana Filipović predstavila je Monografiju u kojoj je na 530. stranica obuhvaćeno 30 godina postojanja i djelovanja stranke na svim razinama diljem cijele Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman još jedanput uputio je srdačne čestitke istaknuvši kako je ponosan što kao osoba koja vuče svoje korijene iz Tomislavgrada danas može nazočiti obilježavanju 30. rođendana HDZ-a BiH.  „Republika Hrvatska jeste, i uvijek će biti najveći i iskreni zagovaratelj euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. Također, čvrsto ćemo se zalagati za postizanje narušene jednakopravnosti hrvatskog naroda i ostvarenje pune konstitutivnosti onako kako je to definirano prije 25 godina, obzirom da je ove godine i 25 obljetnica Općeg okvirnog sporazuma za mir. To je naša dužnost i naša obveza prema Hrvatima u BiH“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Predsjednik stranke Dragan Čović u svom obraćanju se zahvalio svim prisutnim što, 30 godina nakon prvog Sabora s ponosom možemo istaknuti da je Hrvatska demokratska zajednica BiH državotvorna i stožerna stranka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
„Upravo odnosom s drugim političkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini uspjeli smo nametnuti potrebu ubrzane izmjene izbornog zakonodavstva prije Općih izbora 2022. godine kako bi se osigurala legitimna zastupljenost i predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama sukladno Ustavu BiH. Uravnoteženim odnosom prema predstavnicima srpskog, bošnjačkog naroda i međunarodne zajednice vjerujemo da ćemo ovaj složeni projekat završiti sukladno potpisanim sporazumima u ovoj godini“, izjavio je Čović i dodao :

„Iako skromno obilježavamo ovih 30 godina, vjerujem da smo uspjeli ponuditi prihvatljiv način da svim našim članovima i simpatizerima čestitamo vrijednu i znakovitu obljetnicu, ali uputimo i riječi zahvale za doprinos i potporu kroz sva životna stranačka iskušenja kroz koja smo prolazili. Prigoda je prisjetiti se i svih onih koji danas nisu među nama, od naših utemeljitelja, članova, branitelja. Neka budu u našim mislima i molitvama kako su bili jučer u Zagrebu i danas u Mostaru. Još jedno veliko hvala svima Vama koji se zalažete za veličanstveni projekt HDZ-a BiH, od srca svima nama nek je sretna 30. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine“, zaključio je dr. Čović


Položeni vijenci na zagrebačkom Mirogoju

U povodu utemeljenja HDZ BiH i 30. obljetnice izaslanstva HDZ-a RH i HDZ-a BiH dan ranije su zajedno položili vijence na grob prvog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana i grob ministra obrane Gojka Šuška na zagrebačkom groblju Mirogoju.
Izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je dr. Dragan Čović, skupa s zamjenicom predsjednika Borjanom Krišto, dopredsjednicima Marinkom Čavarom, Zdenkom Ćosićem i Josipom Jerkovićem te predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željkom Ragužom, dok su izaslanstvo HDZ-a RH predvodili zamjenik predsjednika Tomo Medved, potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić, međunarodni tajnik Davor Božinović


ATENA maslinovo ulje


Povodom 30. obljetnice osnutka HDZ-a BiH prigodnim osvrtom i čestitkom obratio se
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade RH:


“U proteklih 30 godina HDZ Bosne i Hercegovine afirmirala se kao vodeća i stožerna stranka koja ujedinjuje hrvatski narod u BiH. Kao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, koja istinski njeguje zajedništvo hrvatskog naroda u domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, čestitam predsjedniku stranke Draganu Čoviću, utemeljiteljima te svim članicama i članovima 30. godišnjicu osnutka HDZ-a BiH!

Ovakav jubilej čini vas izrazito ponosnim na ostvarena postignuća, ali i snažno obvezuje na nastavak kontinuiranog rada za gospodarski i socijalni boljitak Bosne i Hercegovine, a osobito za političku ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te napredak BiH na putu prema članstvu u EU i NATO. Suočeni s novim globalnim izazovima, osobito oko zdravstvenih i gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa, uvjeren sam da će, kao i do sada, HDZ BiH biti konstruktivna politička snaga te predvodnik europskog puta i gospodarskih reformi za izgradnju kvalitetnije budućnosti čitave BiH. U tom procesu imat ćete našu punu potporu.

Na tom tragu, nastavljamo snažno partnerstvo i dijalog naših dviju sestrinskih stranaka, kako bismo zajednički dali doprinos rješavanju svih otvorenih pitanja, razvijanju gospodarske suradnje Hrvatske i BiH te jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivan narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Podupirat ćemo nastojanja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH u pogledu promjena Izbornog zakona te drugih zakonskih promjena, jer smatramo da su takve izmjene pravedne i korisne za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među trima narodima.

Kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a, nastavit ću snažno podupirati europski put Bosne i Hercegovine. Angažman nam je dobronamjeran i prijateljski prema BiH jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. Zagrebački sastanak na vrhu politička je ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i snažna potpora europskoj perspektivi jugoistoka Europe, a osobito Bosni i Hercegovini.

U proteklom mandatu naše Vlade, pokazali smo da nam je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. HDZ-ova parlamentarna većina usvojila je u Hrvatskom saboru 2018. Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH te europskom putu BiH. Otvorili smo konzulate u Livnu i Vitezu, predstavništva Hrvatske gospodarske komore i snažno podržali otvaranje dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Mostaru i Sarajevu. Nakon 15 godina uspostavili smo zrakoplovnu liniju Mostar – Zagreb. Zakonom smo uredili status branitelja pripadnika HVO-a.

U partnerstvu s HDZ BiH, naša Vlada nastavit će jačati sve oblike suradnje – kulturne, obrazovne, gospodarske s Hrvatima u BiH, ali i programsku i projektnu suradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike. Od 2016. do kraja 2020., preko Ureda za Hrvate izvan RH koji vodi Zvonko Milas, naša Vlada uložit će u programe i projekte za Hrvate u BiH više od 166 milijuna kuna, što je značajno povećanje u odnosu na prethodno razdoblje. Povećali smo broj stipendija za studente Hrvate u BiH s 200 na 400 stipendija godišnje. Podupirat ćemo strateške institucije Hrvata u BiH: Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru te surađivati s institucijama hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH na projektima od posebnog značaja za Hrvate. Razmatrat ćemo mogućnosti proširenja diplomatsko-konzularne mreže sukladno procjenama svrhovitosti i opravdanosti. U svrhu gospodarskog napretka, poticat ćemo bolju suradnju tvrtki iz Hrvatske i BiH te inicirati investicije hrvatskih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ostanak i prosperitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini poduprijet ćemo i projektima iz gospodarstva, turizma i poljoprivrede.

Snažnu poveznicu u suradnji naših sestrinskih stranaka predstavlja troje zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru izabranih na listi u dijaspori – Zdravka Bušić, Nevenko Barbarić te Radoje Vidović, kao i naša zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Oni će se i dalje odvažno zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini te unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života.

Usmjereni na budućnost i svladavanje novih izazova koji su pred nama, na temelju iskrene i kvalitetne političke suradnje HDZ-a i HDZ-a BiH, nastavljamo zajedno raditi u interesu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dvije susjedne i prijateljske države”, napisao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH./HMS/HIC.hr
Foto: