HIC grbovi-500-10007.veljače 2020.
SUBVENCIONIRANI STANOVI
HDZ-ova načelnica u prekršaju kod kupovine stana , morat će vratiti novac

Nosić, APN-eov stan

Anita Nosić
, mlada HDZ-ova načelnica Općine Lovreć, koja je preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu, što su otkrila 24 sata, a živi u obiteljskoj kući s bazenom u Lovreću pored Imotskog, morat će vratiti 72.000 eura, potvrdili su za Jutarnji u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

No, tu priči nije kraj. Naime, kako se doznaje, Nosić je ipak prijavila prebivalište na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018. više od godinu dana nakon što je potpisala Ugovor s HPB-om o kreditu, a prema Zakonu o lokalnim izborima, tim danom je izgubila i mandat načelnice. To znači da će, osim novca, morati vratiti i mandat, a riskira i kaznenu prijavu jer je već više od godinu dana nezakonito načelnica.

No, ni tu nije sve. Naime, u registru birača ona je i dalje upisana u Lovreću!

- Ministarstvo graditeljstva dalo je nalog APN-u da obavijesti banku da se sredstva odobrena za subvenciju kredita ne koriste u skladu sa Zakonom i Ugovorom o subvencioniranju kredita, a banka je onda dužna kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati – kažu u resornom Ministarstvu.

Banka će, dakle, naplatiti cijeli iznos preostale glavnice od 72.000 eura, a potom će dosad isplaćenu subvenciju u iznosu od 46.000 kuna u roku od mjesec dana vratiti u državni proračun. Ukoliko ne plati taj iznos, banka će joj oduzeti stan koji se nalazi u zagrebačkom naselju Špansko.

Mlada HDZ-ovka kreditom u HPB-u od 80.000 eura na rok od 18 godina kupila je stan u Zagrebu od 57 metara četvornih uz državnu subvenciju, što je vidljivo u njenoj imovinskoj kartici. Stan je kupila 2017., a 2018. prijavila u kartici subvenciju od 1768,62 kuna koju prima mjesečno od APN-a. Prijavila je i kredit od 600.000 kuna s jednakom mjesečnom ratom i ugovorenom kamatnom stopom od tri posto za prvih šest godina. U tom rahzdoblju obvezala se i da neće prodavati niti iznajmljivati stan. U kartici je prijavljen taj sporni stan od 57,39 metara četvornih, ali i garaža u istoj zgradi od 20 kvadrata, vrijedna 82.343 kune, ali koju je kupila novčanom pozajmicom. Porezni obveznici trebali su joj plaćati četiri godine pola rate kredita, a sada će, nakon dvije godine, morati odmah vratiti cijeli kredit i državne subvencije jer se otkrilo da u tom stanu uopće ne živi, da tek povremeno boravi. Prema postojećem Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, ali i Ugovoru koji je potpisala s APN-om, a do kojeg smo došli, ona je morala u roku 30 dana prijaviti prebivalište u stanu koji je kupila uz subvenciju.

“Korisnik kredita se obvezuje u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed stana prijaviti prebivalište na adresi stana za čiju se kupnju odobrava ovaj kredit. Ako APN utvrdi da se sredstva odobrena za subvencioniranje kredita ne koriste u skladu sa Zakonom ili ovim ugovorom, dužan je o tome obavijestiti banku koja će kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati”, stoji u Ugovoru koji je potpisan 26. rujna 2017. u Splitu.

No, ona je tek nakon više od godinu dana otkad je stan kupila prijavila prebivlaište u Zagrebu, a i dalje je načelnica u Lovreću.

Nosić je za 24 sata rekla kako je nekretninu kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb.

“Na APN-u je da odluči tko zadovoljava zakonske uvjete kupnje stana. Poslala sam dokumentaciju kao i drugi aplikanti smatrajući da zadovoljavam tražene zakonske uvjete. Temeljem provedenog postupka sklopljen je Ugovor čije obveze u potpunosti izvršavam”, odgovorila im je Nosić.

Mlada općinska načelnica je, inače, kupila stan u susjedstvu drugog čovjeka HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića u naselju u Španskom. Brkić je bio pod istragom da joj je nezakonito presretao komunikaciju, ali od optužnice su nakon istrage odustali. Nosić je, podsjetimo, jedna od četiri žene zbog kojih je DORH bio otvorio istragu protiv Milijana Brkića i njegovog brata Joze. Sumnjičili su ih da su im nezakonito presretali komunikaciju, ali na kraju su odustali od optužnice jer nijedna od tih žene nije se smatrala oštećenom.


Reakcije iz HDZ-a


Ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a Tomo Medved izjavio je da HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić šalje lošu poruku te je uvjeren da će, nakon temeljite provjere njezina postupka kupnje stana subvencioniranim kreditom u Zagrebu, snositi sankcije.

HDZ i Vlada imaju nultu stopu tolerancije prema svakom obliku takvog neodgovornog ponašanja. Odluka o sankcijama bit će vrlo brzo nakon što ministri, u skladu s nadležnostima, sagledaju okolnosti zbog kojih je došlo do toga, kazao je Medved komentirajući kupnju stana subvencioniranim kreditom HDZ-ove načelnice općine u Imotskoj krajini.

Najavio je da će ministri uprave i graditeljstva temeljito analizirati postupak dodjele subvencioniranog kredita za stan te kazao da to ne podržava. Ministar graditeljstva Predrag Štromar već je potvrdio da Nosić u Zagrebu ima prijavljeno prebivalište, no to joj, prema pisanju medija, ugrožava poziciju općinske načelnice.

Mediji se pozivaju na Zakon o lokalnim izborima, prema kojemu bi joj mandat u općini Lovreć trebao prestati onog trenutka kada je odjavila prebivalište u tome mjestu.


Ministarstvo uprave: 'Načelnica nije prijavila prestanak mandata'

U Ministarstvu uprave kažu da nisu imali saznanja o ovom slučaju, potvrdili su da načelnica nije prijavila prestanak mandata i da joj je mandat trebao prestati po sili zakona nakon što je promijenila prebivalište, a kada dobiju službenu dokumentaciju iz MUP-a postupit će prema zakonu.

Sada će inspekcija ispitati slučaj i ide službena objava da ona više nije načelnica.

Inače, ovo nije prvi ovakav slučaj. Slobodan Rončević bio je 2012. načelnik Kistanja, a nakon što se otkrilo da je zbog stanarskog prava prijavio prebivalište u Zadru, dao je ostavku na dužnost načelnika. Priča oko Rončevića zakotrljala se kada su članovi biračkog odbora Đevrske obavijestili kistanjski HDZ da načelnik nije na popisu birača u mjestu svog prebivališta te nije mogao ostvariti svoje pravo na glasovanje.

Ako Nosić da ostavku, posao načelnika obavljat će njen zamjenik, a onda se očekuje rješenje Ministarstva uprave i Vlade o imenovanju povjerenika i raspisivanju izvanrednih lokalnih izbora za načelnika.
jutarnji.hr / HIC.hr
foto:
CROPIX
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre