Hrvati izvan domovine - Hrvati u SAD-u


Connor Vlakancic03.rujna 2015.
HRVATI U AMERICI
Connor Vlakancic kandidat za guvernera u Illinoisu na izvanrednim izborima za američki kongres

U emisiji "Novi dan" N1 televizija koja se emitirala u subotu 25.kolovoza, gost urednika bio je Connor Vlakancic, kandidat na izvanrednim izborima za američki kongres hrvatskih korijena u državi Illinos. Vlakancic se u emisiju javio uživo putem Skypea i razgovarao s novinarom a koji mu je postavio nekoliko pitanja.

S 20 godina iskustva u američkoj politici i dvije neuspješne utrke za Senat, zašto vjerujete da biste ovaj put mogli biti uspješni?

"Ovo sada je mnogo drugačije. Sada se odvijaju posebni izbori, koji se tako i nazivaju i radi se o 18. kongresnom distriktu koji uključuje Illinois. Radi se o posebnim izborima guvernera u Illinoisu, kao odgovor na ono što se dogodilo prije tri mjeseca. Stoga, mislim da sada mogu biti izabran jer zasigurno imam iskustvo, rođen sam u Illinoisu. Kada sam bio kandidat za senatora radilo se o redovitim izborima, ali ovi izbori su specifični po tome što je ovaj posebni distrikt također poseban - Abraham Lincoln također je prvo izabran ovdje, pa onda za predsjednika. Ja pratim njegove stope"


Budući da se kandidirate kao nezavisni kandidat, postoji li realna šansa za osvajanje mjesta u Kongresu bez većih donacija i medijskog prostora?

"Odgovor je 'da' jer su ovi izbori rezultat ne samo kampanje, već i publiciteta, tu su i mnogobrojni intervjui koji sam dao. Tu će biti tri kandidata koji će se okupiti i suočiti unutar kampanje. To nam predstoji i pažnja glasača je usmjerena na ove izbore zato što prošli izbori, koji su uključivali ovaj distrikt, zapravo uključuju sve događaje koji se odvijaju u ovoj državi"

Poslali ste pismo republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu. Tražite li njegovu potporu u kampanji?

"Da, da, poslao sam mu pismo i kazao mu da sam odlučio biti nezavisni kandidat i da zapravo kao kandidat želim podržavati ostale nezavisne kandidate za američki Kongres i ja sam prvi koji je tako postupio.

Ja svakako znam koji je moj politički program i on je usmjeren na kandidate za posebne izbore. Donald Trump i njegova politička agenda je ona koja uključuje dosta ljutitih riječi i to ne sjeda baš najbolje kod američkih birača, koji jesu ljutiti zbog tamošnje politike. 2009. i 2010. godine sam bio puno vremena u Hrvatskoj i znam kakva je situacija i u hrvatskoj politici.

U Washingtonu sam se susreo s hrvatskim veleposlanikom, bio sam pozvan i na inauguraciju predsjednice Kitarović, koju sam pritom i upoznao. Načelno podržavam njezinu politiku, ali ne razumijem baš sve što ona radi. Ipak, zasigurno je podržavam jer znam da svi u Kongresu s kojima sam razgovarao imaju velika očekivanja od predsjednice i nadolazećih parlamentarnih izbora.

Ne znam niti jednu političku stranku u Hrvatskoj dovoljno dobro da bih bilo koju podržavao"

Kako vidite odnose Hrvatske i SAD-a danas, posebno u okviru događaja tijekom posljednjih nekoliko mjeseci?
"Kanim uložiti trud u Kongresu kako bi Hrvati mogli doći u SAD bez vize, imam brojne prijatelje u Hrvatskoj. Budući da i Amerikanci putuju u Hrvatsku, vidim i mnoge turiste iz SAD-a u Hrvatskoj"

Hoće li predsjednička utrka između Hillary Clinton i Donalda Trumpa biti napeta?

"Hrvatska je država u koju Trump i ostali trebaju ulagati i želim privući njegovu pozornost na svoju kampanju kako bi se osnovao forum jer želim na osnovu toga privući Donalda Trumpa u Hrvatsku.

Bio sam u crkvi u Chicagu za Veliku Gospu, u crkvi smo čuli da je u Sinju bilo 500.000 ljudi"

O svom hrvatskom podrijetlu Vlakancic je doznao tek u svojoj 43.godin, a o tome jeranije pisao časopis  MATICA

( N1/HIC )

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre