06.studeni 2015.
ODGOVOR NA 'DOBRONAMJERNE' PORUKE O BOJKOTU IZBORA
Dr.Djurasovic: Onima koji mi šalju'dobronamjerne' poruke ne dozvoljavam da mi sle pamet.

Hrvati u iseljeništvu primaju 'dobronamjerne' poruke u kojima ih se poziva da ne izlaze na izbore a ukoliko izađu da pogrešno popune glasački listić. Hrvatska dijaspora tradicionalno je sklona desnoj opciji pa se može naslutiti iz kojih izvora takve preporuke stižu. Iz Njemačke smo dobili pismo kao odgovor na takve poruke, sadžaj pisma donosimo u cjelosti.


Sadržaj pisma

Kad je riječ o nadolazećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ljute me “dobronamjerne sugestije” nekih od vas (obraća se pošiljateljima mail poruka), posebice kad me pozivate na bojkot izbora i/ili križanje glasačkih listića, što energično odbacujem i ne dozvoljam da mi itko od vas u ovoj dobnoj starosti “soli pamet”.

Vaš argumenat neodlučnosti  ja uspoređujem sa pričom o Buridanovom magarcu. Radi se o nesretnom (iliti neodlučnom!) magarcu koji  se ne može odlučiti između dvaju jednakih plastova sijena i ugiba od gladi zbog svoje neodlučnosti. Buridanov magarac u filozofiji argument je za tezu da volja nije određena vanjskim motivima. 

Nakon što sam nekima od vas prošlih dana odgovorio citirajući (uz neznatne preinake) poznatu povijesnu i filozofsku izreku hrvatskog generala Drinjanina („...rušiti časovite strukture vlasti u Hrvatskoj, rušiti ih sa svakim koji ih ruši..., jer ako jedna vlast nema pravo dalje obstajati – onda je to časovita vlast u Hrvatskoj ... ”). No, ovaj put “ću skoknuti“ do nama Hrvatima tradicionalno prijateljske Bugarske.

Vasil Levski  je najsvjetlija, najčistija, najsnažnija osoba, koju – u što sam se osobno uvjerio - vole baš svi Bugari. Poznat i priznat kao domoljub, hrabar, inteligentan, pronicljiv, mudar, iskren i predan. Bio je izniman nacionalni preporoditelj, ideolog i organizator bugarske narodne revolucije. 

Njegov legendarna teza-vodilja  bila je da je potrebito organizirati i osnovati revolucionarni preporod (čitaj: korijenite promjene!) u njedrima samog naroda, a njegova proročanska poruka glasila je: „Ako ću polučiti uspjeh, bit će to uspjeh cijelog naroda, a ako izgubim, izgubit ću samo ja“, iliti na bugarskom: ??? ??????? , ?????? ?? ??? ????? - ??? ?????? , ?? ?????? ?? ??????!

Onima koji mi i dalje niječu i sugeriraju, kako se uistinu nema koga birati u Hrvatskoj, odgovaram sa slijedećim video-om (jedan, ali ne i jedini!):I da završim drevnom molitvom (koju i vama od srca preporučam): „Gospodine! Daj mi snage da promijenim stvari koje mogu promijeniti, daj mi hrabrosti da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, i podari mi mudrosti da poznajem razliku“.

pošiljatelj: dr.Djurasović, Njemačka /HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre