Hrvati izvan domovine - Hrvati u Njemačkoj


17.svibnja 2015.
IZJEDNAČENI S RADNICIMA STARIH EU ČLANICA
Njemačka ukinula Hrvatima radne dozvole.

Njemački Bundestag

Njemačka savezna vlada danas je potpuno ukinula privremeno ograničenje zapošljavanja
hrvatskih radnika koje je ta država nametnula po ulasku Hrvatske u Europsku uniju.Time su se hrvatski radnici potpuno izjednačili s radnicima starih država članica te za rad više neće trebati dozvole.

Od 1. srpnja 2015. radnici iz Hrvatske imaju slobodan pristup njemačkom tržištu rada. Današnjom odlukom kabineta njemačke savezne vlade završava dvogodišnje prijelazno razdoblje koje je Njemačka koristila nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. Njemačka savezna vlada već je tijekom prijelaznog razdoblja za hrvatske državljane pri ulasku na njemačko tržište radaprimjenjivala opsežne olakšice i time stekla dobra iskustva, navodi se u priopćenju Saveznog ministarstva rada i socijalnih poslova.

 - Radujem se što današnjom odlukom hrvatskim građankama i građanima možemo omogućiti punu slobodu kretanja radnika. Pravo da možemo raditi i gospodarski djelovati u nekoj drugojčlanici Europske unije neprocjenjiva je prednost Europske unije. Zahvaljujući olakšicama u pristupu tržištu rada koje smo već primjenjivali u posljednje dvije godine, danas u Njemačkoj radi i ima socijalno osiguranje oko 93.000 građana i građanki iz Hrvatske, i to prije svega u zdravstvu, socijalnoj skrbi i prerađivačkoj djelatnosti. To je Europa u praksi! A s jedinstvenom minimalnom plaćom konačno možemo spriječiti dampinško smanjivanje plaća u slobodnom kretanju radnika, kazala je njemačka savezna ministrica rada i socijalnih poslova Andrea Nahles

Uz Njemačku, od 1. srpnja ove godine – kad istječe prva etapa prijelaznog razdoblja (svaka država članica EU može radnicima iz nove članice ograničiti pristup tržištu rada po formuli 2+3+2 godine) – restrikcije će za Hrvate ukinuti i Belgija.

Prema njemačkim statistikama, lani se iz Hrvatske u tu državu iselila 21 tisuća građana. Razlog ukidanju ograničenja treba tražiti i u niskoj nezaposlenosti u toj državi, koja je i ranije poticala useljavanje radnika deficitarnih zanimanja.


Slovenija i dalje organičava pristup Hrvatima

Za razliku od Njemaca, slovenska vlada je potvrdila prijedlog zakona kojim se za još 3 godine ograničava pristup slovenskom tržištu rada za hrvatske državljane, a zakon još treba potvrditi parlament u kojemu vlada premijera Mire Cerara ima većinu.
To znači da će hrvatski građani do sredine 2018. godine i dalje biti tretirani kao tražitelji zaposlenja iz trećih država izvan EU-a, te će se moći zaposliti samo uz radnu dozvolu poslodavca i odobrenje države koja za strane radnike ima kvote.
Odluka o produženju ograničenja za hrvatske tražitelje zaposlenja na još tri godine donesena je zbog zaštite slovenskog tržišta rada na kojem je skoro 120.000 nezaposlenih slovenskih građana.


vecernji.hr/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre