06.svibnja 2015.
PLJAČKA ILI ZASTRAŠIVANJE HRVATA?
U Vojvodini pretučen Berislav Petrović katolički svećenik

vlč. berisalv petrović

Sinoć kasno je u Novom Slankamenu, nekoć mjestu s većinskim hrvatskim pučanstvom, brutalno pretučen vlč. Berislav Petrović, župnik župe sv. Mihovila. Počinitelji za sada nisu poznati, policija je napravila očevid, no, nikakve reakcije nema, nesretni svećenik, žrtva nasilja, završio je u bolnici.

Prema pisanju blic.rs dvojica maskiranih napadača provalili su u kuću i odmah tražili ključeve od sefa. Jedan je išao ispred drugi iza njega, potom su ga srušili i zavezali na stolicu. Nekoliko puta su ga udarili drvenom palicom jer se opirao. Kako u sefu nisu našli novaca koliko su očekivali, počeli su pretresati kuću ali nisu ništa našli. Ne mogu točno reći koliko su novaca odnijeli ali znam da nije puno – izjavio je Đuro Gašparović, biskup srijemski

Je li motiv bio samo novac ili  je u Vojvodini, dakle u Srbiji, kao i devedesetih, u porastu zastrašivanje preostalih Hrvata koji još uvijek nisu izbjegli iz ovog dijela Srbije, ne može se utvrditi.
Malobrojni Hrvati uznemireni su ovim događajem, s obzirom na strah da se radi o nastavku zastrašivanja Hrvata kakvo je kontinuirano bilo na djelu devedesetih, za vrijeme režima Slobodana Miloševića, kada je Vojvodina u dobroj mjeri bila izložena torturi Šešeljevih batinaša.

Podsjetimo, Novi Slankamen je naselje u Vojvodini, koje je nekoć bilo naselje s većinskim hrvatskim stanovništvom, dok je Župa Sv. Mihovila jedina preostala institucija u kojoj participira preostalo hrvatsko stanovništvo.

Na današnji dan obilježava se 23. obljetnica početka protjerivanja Hrvata iz Srijema, kada je oko 30.000 ljudi moralo prisilno iseliti.


Prema pisanju B92 predsjednik općine Inđija Petar Filipović osudio je napad na župnika rimokatoličke crkve u Novom Slankamenu Perislava Petrovića, rekao je da se ne radi o napadu na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi već o "klasičnoj pljački".  Napad ima posebnu težinu, jer je napadnuto svečeničko lice, rekao je Filipović. Apelirao je na nadležne organe da što prije pronađu počintelje i da ih kazni.
"Očigledno kriminalci danas nemaju poštovanja ni prema kome", dodao je on.

narod.hr/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre