ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr26.lipnja 2015.
DRŽAVNI PRAZNIK U HRVATSKOJ
Proslavljen Dan državnosti, predsjednica sve pozvala 'razvijmo trobojnice'

Kolinda Grabar kitarović položila vijenac na Mirogoju povodom Dana državnosti

Hrvatska je proslavila Dan državnosti, praznik koji obilježava dana kada je donesena ustavna odluka
o samostalnosti. Odluku je Sabor donio 25. lipnja 1991., nakon referenduma na kojem se većina građana izjasnila protiv ostanka Hrvatske u Jugoslaviji. Ubrzo je počeo Domovinski rat u kojem su najveću žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske podnijeli branitelji. 

U znak sjećanja na poginule branitelje državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće na Mirogoju. Uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika Sabora Josipa Leku u jutarnjim satima to je učinio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić a nakon njih i premijer Zoran Milanović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijence na Oltar domovine, na spomenik Glas hrvatske žrtve - Zid boli, na grobnicu Narodnih heroja, na Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nakon polaganja vijenaca predsjednica je čestitala Dan državnosti svim hrvatskim građankama i građanima te ih pozvala na zajedništvo u obilježavanju toga važnog dana. Pozivam sve danas da ga zajedno proslavimo, da svi razvijemo trobojnice i budemo ponosni na našu državu, naš narod i sve naše građane, a sve koji su u Zagrebu pozivam da nam se večeras pridruže na prigodnom slavlju na Bundeku, rekla je predsjednica.

Izaslanstvo grada Zagreba vijence je položilo na Mirogoju a gradonačelnik Bandić je uputio čestitku građanima a Zagrepčane je pozvao na svečeni koncert koji se održao na zagrebačkom jezeru Bundek u većernjim satima.  

U crkvi Sv.Marka na gornjem gradu održana je sveta misa za domovinu na kojoj jke sudjelovao i hrvatski državni vrh. Misu je služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je u propovijedi naglasio nebrigu za kardinala Stepinca.

Predsjednica je u srijedu uputila svoju prvu poslanicu u kojoj se prisjetila  stvaranja hrvatske države, pozvala mlade da je ne napuštaju te istaknula kako se treba posvetiti definiranju ciljeva budućnosti, a ne iscrpljivati se nepotrebnim podjelama u društvu utemeljenim na sukobu povijesno osuđenih totalitarnih ideologija i njihovih simbola. Govoreći o demografskom stanju, pozvala je Vladu i Sabor na dodatni napor pri donošenju dugoročnih poticajnih populacijskih mjera. 

I premijer Zoran Milanović čestitao je hrvatskim građankama i građanima Dan državnosti te među ostalim istaknuo kako je Dan državnosti najbolja prigoda da se još jedanput sjetimo kako smo tada željeli i stvarali slobodnu, demokratsku i modernu državu, koja će biti ravnopravna članica Europske unije i NATO-a. Sada je pred nama novi cilj - učiniti Hrvatsku uređenom, razvijenom i bogatom zemljom, još boljim društvom za sve njezine građane, poručio je u čestitki Milanović.


Na zagrebačkom jezeru Bundek Dan državnosti je obilježen svečano velikim koncertom na kojem je Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem maestra Alena Bjelinskog i uz nastupe Gabi NovakRadojke ŠverkoOlivera Dragojevića, Prljavog kazališta, Parnog valjka, Jacquesa Houdeka, Najboljih hrvatskih tamburaša i brojnih drugih zvijezda izvedene pjesme koje su obilježile više od dva desetljeća hrvatske samostalnosti i suverenosti. Brojni posjetitelji su mogli uživati u iznimnom ugođaju a koncert je završio vatrometom. Svečani koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Na kraju koncerta predsjednica Kolinda je s izvođačima otpjevala refren pjesme "Moja domovina".


Koncert na bundeku povodom Dana drzavnosti
Bundek,koncert za Dan državnosti
Svečani prijem na Pantovčaku

Prijem na Pantovčaku povodom Dana državnosti
U povodu Dana državnosti, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku je upriličila svečani prijam za cca 800 uzvanika, na kojem je još jednom zahvalila svima koji su ostvarili i obranili slobodnu i neovisnu Hrvatsku, pri čemu je posebno istaknula hrvatske branitelje, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana te tadašnje vlade i Sabor.

Podsjetila je kako je Hrvatska prošla težak put opće društvene preobrazbe te ostvarila važne vanjskopolitičke ciljeve, članstvo u NATO-u i EU, te ocijenila kako je Hrvatskoj potrebna ambicioznija vanjska politika, kako bi osnažila već uspostavljena, a pomalo zanemarena prijateljstva.
Kao jedan od najvećih izazova još jednom je navela problem iseljavanja, posebno mladih, a Vladu i sabor pozvala da donesu dugoročne poticajne mjere koje će zaustaviti demografsku devastaciju Hrvatske.

Naglasila je da Hrvatska ima odgovornost i prema iseljenim Hrvatima, hrvatskoj manjini u drugim zemljama te prema Hrvatima BiH te ocijenila kako im kao država trebamo pružiti veću instuitucionalnu potporu te otvoriti mogućnost suradnje i povratka u Hrvatsku onima koji to žele.

"Naš zajednički uspjeh, uspjeh naše države i dobrobit svakoga od nas ovisi o našoj radišnosti, kreativnosti, učenju, poštenju, pravednosti, toleranciji, socijalnoj osjatljivosti i solidarnosti. To su osnovne sastavnice su temeljne sastavnice modernoga domoljublja koje želimo njegovati i promicati. Stoga nam danas više od svega trebao odgovoran i ozbiljan dijalog svih sastavnica državne vlasti, oporbe, svijeta znanosti, obrazovanja i kulture, svih onih koji imaju odgovornost za rješavanje pojedinih pitanja", poručila je predsjednica. čestitajući još jednom svim građanima Dan državnosti.

Na svečanom prijamu okupio se velik broj političara, diplomata, predstavnika vjerskih zajednica, vojnih vlasti, pravosuđa, zdravstvenih i kulturnih ustanova, te brojni poznati sportaši, glumci, pjevači i druge javne osobe. Svečanosti su, među ostalima, nazočili i predsjednik Sabora Josip Leko i potpredsjednica Dragica Zgrebec, saborski zastupnici, ministri zdravlja te gospodarstva Siniša Varga i Ivan Vrdoljak, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predsjednik Mešihata islamske zajednice Aziz Hasanović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Na prijamu nisu bili premijer Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji su službeno u Bruxellesu.hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre