HIC-vijesti
Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr26.svibnja 2015.
PRIJETI LI HRVATSKOJ BANKROT
Ekonomski analitičar Šonje: Hrvatska je najzaduženija zemlja od Baltika do Crnog mora

Prijeti li Hrvatskoj doista bankrot kao što stoji u Biltu njemačkom najtiražnijem tabloidu, u HTV-ovoj emisjiji "Otvorenom" raspravljali Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u EP-u, profesor s Ekonomskog fakulteta Josip Tica te ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Mnogi znaju da nam ne prijeti grčki scenarij. Financije u Hrvatskoj su stabilne, iako su daleko od idealnih, kazao je Rađenović te dodao da ne želi detaljno komentirati informacije iz njemačkog tabloida. Možda bi bilo dobro da imamo neke relevantnije izvore, kazao je Rađenović i naglasio kako je Moscovici jasno rekao da vjeruje hrvatskoj Vladi.
 
Ivana Maletić kazala je da prema njezinim spoznajama Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove, ne vidi pozitivne pomake u Hrvatskoj i da je RH zato ostala u 5. stupnju, makroekonomski slabijem stupnju za nadzor, a Slovenija je u 4. stupnju.
 
Ekonomski analitičar Velimir Šonje smatra pak vrlo realnim grčki scenarij u Hrvatskoj koji je, prema njegovu mišljenju, neizbježan. Hrvatska fiskalna politika je nesređena i nespremna za prilagodbu.Prema omjeru javnog duga i BDP-a, Hrvatska je najzaduženija država od Baltika do Crnog mora, tvrdi Šonje, te upozorava da je u Hrvatskoj stanje iz godine u godinu sve lošije.

Za razliku od Šonje, profesor Tica smatra da se grčki scenarij ne može preslikati na Hrvatsku jer mi nismo članica eurozone te u vezi s tim imamo nešto fleksibilniji pristup.

Legalizacija i fiskalizacija su, između ostalog, rezultirale kvalitetnim pomacima u državi, smatra Rađenović. Upozorava kako je ponajprije potrebno - prestati trošiti ono što nemamo.

Jedini izlaz iz krize Maletić vidi u kombinaciji - potaknutih investicija, strukturnih reformi i fiskalne konsolidacije, te dodaje da HDZ stvara cjeloviti gospodarski program. Uspjeh je tada zajamčen u kratkom roku, kazala je Maletić. Ne prihvaća objašnjenje Rađenovića o gospodarskom rastu u protekla dva tromjesečja. Kaže da se taj rast događa zbog utjecaja drugih država članica, a ne zbog zasluga Vlade RH. Tajnu uspjeha vidi u ciljanoj politici vlade koja ne odstupa od investicija. Vlada bi trebala imati jasan plan kako bi mogla vratiti povjerenje investitora u mnogo kraćem roku od onoga što smo dosad čuli.

I na znanstvenoj zajednici i političkom sustavu leži odgovornost za stanje u državi, istaknuo je profesor Tica. Mi trebamo izaći sa što više ideja, a politika imati hrabrosti za provedbu toga. Kao zanimljivim Tica je spomenuo ekonomsko istraživanje prema kojemu je važno restrukturirati rashode i na kraju dodao kako je potrebno smanjiti razinu neizvjesnosti te napraviti listu prioriteta funkcioniranja.

Rađenović ne dvoji koji bi trebali biti idući Vladini potezi. Izbori će biti ili ove godine ili početkom 2016. Politika sadašnje vlade pokazuje određene makroekonomske rezultate i treba samo mirno nastaviti putem kojim idemo. Sve ide svojim putem i ne treba očekivati ništa radikalno, poručio je zamjenik ministra financija.


Napis u Biltu

Njemački časopis BILT u ponedjeljak je napisao " Zbog lošeg upravljanja, i Grčkoj i Hrvatskoj prijeti bankrot. Časopis se osvrnuo na izvješće Europske komisije u kojemu je Hrvatska loše ocijenjena zbog sustavnog neprovođenja reformi i poražavajuće gospodarske situacije. Bild piše kako se u dokumentu koji imaju u posjedu upozorava na dramatičan razvoj situacije u najmlađoj EU članici. 
Kao glavne propuste naglašava slab i neučinkovit nadzor nad državnim proračunom, praksu odlaska u prijevremene mirovine, izostanak mjera za poticanje ekonomije te tromost trgovačkih sudova u finaliziranju stečajnih postupaka.


Komentari iz Vlade

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirajući pisanje Bilda, rekao je kako stanje u Hrvatskoj nije niti blizu onome u Grčkoj te da je to subjektivna procjena autora tog teksta. U njemu nema ništa novo u odnosu na sve one preporuke koje je Europska komisija već uputila Hrvatskoj i na čemu se radi već preko godinu dana, ustvrdio je Grčić.
Opovrgnuo je postojanje bilo kakvog tajnog izvješća EK o Hrvatskoj. Postoji samo redovito izvješće o napretku novih članica EU, koje bi se pred Komisijom trebalo naći oko 25. ili 26. lipnja, rekao je potpredsjednik Vlade. 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže pak da ima i drukčijih pogleda. Podsjeća na ocjene Svjetske banke prema kojima je Hrvatska napredovala na ljestvici Doing Business te pozive Financial Timesa investitorima na ulazak u Hrvatsku. 


( hrt/hic )
 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre