Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr22.travnja 2015.
KRŠENJE DIREKTIVA O POŠTANSKIM USLUGAMA
EU komisija prijeti Hrvatskoj tužbom zbog povrede prava Unije.

Europska komisija službeno je opomenula Hrvatsku i zaprijetila da će je prijaviti Europskom sudu pravde zbog kršenja Direktive o poštanskim uslugama, ekskluzivno doznaje Večernji list u Bruxellesu. Službena opomena prvi je korak u postupku zbog povrede prava Unije. Poznatiji u žargonu EU pod engleskim nazivom "infringement", to je postupak koji Komisija redovito pokreće protiv država članica za koje istragom utvrdi da krše europske propise, no za Hrvatsku je to novost jer se, iz javno dostupnih podataka, dosad nije znalo ni za jednu istragu protiv Hrvatske koja bi ušla u fazu formalnog postupka. Istraga zbog kršenja poštanske direktive u tom je smislu prva, a vecernji.hr ima ekskluzivnu informaciju o čemu se radi iako je u ovoj fazi postupak još tajan.

Dva mjeseca za očitovanje

Nakon što je Komisija 27. ožujka 2015. poslala službenu opomenu, Hrvatska ima dva mjeseca da se očituje na optužbu Komisije da Hrvatska pošta posluje neusklađeno s Direktivom o poštanskim uslugama. Ta direktiva propisuje da davatelj univerzalne poštanske usluge, što je u hrvatskom slučaju upravo Hrvatska pošta d. d., mora imati odvojeno troškovno računovodstvo kako bi se znalo što je "univerzalna" usluga, na koju HP prema zakonu ne mora obračunavati PDV korisnicima svojih usluga, a što je redovna tržišna usluga, na koju se plaća PDV.
Komisija, koja je ovaj slučaj istraživala na temelju prijave jednog od HP-ovih konkurenata, u službenoj opomeni tvrdi da nepostojanje čvrstih dokaza o sustavu odvojenog troškovnog računovodstva otvara sumnju da Hrvatska pošta i neke tržišne usluge prikazuje kao univerzalne te tako stječe direktnu tržišnu prednost nad konkurencijom koja, za razliku od HP-a, mora obračunavati PDV na sve svoje usluge. Potvrde li se Komisijine sumnje i u slučaju da predmet dođe na suđenje pred Europskim sudom pravde, što je zasad još hipotetski scenarij, taj bi sud mogao odrediti novčanu kaznu i naložiti da se sav neplaćeni PDV u godinama prije presude nadoknadi.

No u Hrvatskoj pošti i u nadležnom Ministarstvu prometa uvjereni su da istraga neće doći do faze suđenja i da će sve biti razjašnjeno. Iz odjela korporativnih komunikacija HP-a na naš upit su odgovorili da "nije upitna usklađenost" s direktivom, nego je problem u "primjeni i komunikaciji".
– Model troškovnog razdvajanja implementiran je u Hrvatskoj pošti od 2012. te je svake godine potvrđen od regulatora i nezavisnih revizora. Uvjereni smo da će se kroz proces pokazati da Hrvatska pošta posluje transparentno i sukladno svim zakonima i pozitivnim propisima RH te direktivama EU – poručuju iz HP-a.

HAKOM: Sve po propisu

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) na upit Večernjeg lista su odgovorili da nezavisna revizorska izvješća za 2012. i za 2013. (jedno je radio Ernst & Young, drugo BDO Croatia) pokazala da Hrvatska pošta posluje u skladu s Naputkom o računovodstvenom razdvajanju i troškovnom računovodstvu. Drugim riječima, da je sve u redu.

No, prema informacijama koje je Večernji list neslužbeno doznao od izvora bliskih istrazi u Bruxellesu, Komisija u službenoj opomeni traži i od regulatora HAKOM-a da bolje radi svoj posao, odnosno da podastre jasne dokaze da Hrvatska pošta ima sustav troškovnog razdvajanja.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potvrdili su da su primili službenu opomenu Europske komisije kojom je protiv Hrvatske "pokrenut predsudski postupak". Najavili su da će pripremiti odgovor, koji će zatim usvojiti Vlada i poslati Europskoj komisiji u traženom roku od dva mjeseca.

 

izvor: vecernji.hr /hic 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre