HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

23. lipnja 2020.
PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI
Hrvatska manjina polučila loše rezultate

Tomislav Žigmanov


Na nedjeljnim izborima u Srbiji pobijedila je stranka aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića. Hrvatska manjina na nije polučila rezultate, ostala je ispod izbornog praga.

Politička zastupljenost oko 58.000 Hrvata u Srbiji ovisila je o mandatu u republičkoj skupštini za koji se kandidirao DSHV s kandidatom Tomislavom Žigmanovom, čelnikom DHSV-a. Žigmanov se na nedjeljnim izborima borio u sklopu pokreta Vojvođanska fronta i dio je šire proeuropske koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS), ali je ta koalicija ostala ispod izbornog praga od tri posto. Osim toga, DHSV je imao kandidate i u šest lokalnih samouprava u Vojvodini.

Dio opozicije bojkotirao je izbore. Vučića optužuju za uzurpiranje institucija, medijsku cenzuru i autokraciju, dok neki u tome vide i strah od potpunog izbornog debakla.
 
Vođa Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas,  jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS), koji je bojkotirao izbore, ocijenio je da izbori nisu uspjeli jer je glasovalo manje od 50 posto upisanih birača. Na tiskovnoj konferenciji za novinare oporbe koja je bojkotirala izbore rekao je da je, prema podacima SZS-a, na izbore izišlo 42 posto birača, a u Beogradu samo 36 posto.

Građani Srbije glasali su za izbor 250 zastupnika Skupštine Srbije, 120 zastupnika parlamenta Vojvodine, te za vijećnike općina i gradova. Republičko izborno povjerenstvo (RIK) konačne bi rezultate trebalo objaviti najkasnije 96 sati od završetka izbora, do 25. lipnja u 20 sati.

U parlament bi, prema Vučićevu objašnjenju, trebale ući i manjinske partije vojvođanskih Mađara, sandžačkih Bošnjaka te Albanca s juga Srbije.


Hrvatska zajednica bez predstvnika u Skupštini grada Subotice

„Na izborima za Skupštinu grada Subotice održanim 21. lipnja 2020. godine Hrvatski demokratski forum (HDF) je, prema procjenama naših aktivista, osvojio povjerenje više od 730 birača, odnosno oko 1,26 posto od ukupnog broja građana izašlih na birališta. Osvojeni broj glasova nije bio dovoljan za ulazak u Skupštinu grada, stoji u priopćenju HDF-a .  

Hrvatski demokratski forum je grupa građana formirana neposredno pred ove izbore, a koja je u izbornoj trci sudjelovala na izborima zajedno s političkim strankama i pokretima od kojih su većina politički akteri već 30 godina. Iako je na izborima nastupio kao grupa građana nacionalne manjine, HDF se ravnopravno natjecao za izbornu kvotu od 3 odsto. Da je HDF registriran kao politička stranka hrvatske nacionalne manjine, zakonom predviđeni izborni prag bi nam omogućio ulazak u Skupštinu, ili bismo bili vrlo blizu tome.

Stoga zahvaljujemo građanima koji su povjerenje dali HDF-u, a osvojeni broj glasova je zalog i obaveza da ne odustanemo od nastojanja da hrvatsku zajednicu posile godina propuštenih prilika ponovo
vratimo u strukture odlučivanja u gradu. Neuspjehom svakako smatramo to što ni u iduće 4 godine hrvatska zajednica neće imati svoje predstavnike u Skupštini grada Subotice, kao ni u pokrajinskom i republičkom parlamentu, te i dalje neće biti u prilici da izravno utiče na procese donošenja odluka.

Zahvaljujemo i svim našim članovima koji su u nešto više od 3 meseca izbornih aktivnosti doprinijeli da jedna mala grupa građana postane drugačiji, a prepoznatljivi predstavnik hrvatske zajednice u gradu i da privuče Hrvate za koje su vrata tradicionalnih institucija zajednice do sada bila zatvorena. Takođe zahvaljujemo građanima koji su svojim ovjerenim potpisima omogućili HDF-u da uradi ono što nitko u hrvatskoj zajednici nije ni pokušao od 2004. godine, da samostalno izađe na izbore i zatraži podršku hrvatske zajednice.

HDF čestita izbornim pobjednicima, prije svih Srpskoj naprednoj stranci koja je osvojila rekordan broj glasova, kao i Savezu vojvođanskih Mađara i želi im da sastave stabilnu vlast koja će u sliedeće 4 godine nastaviti razvoj i napredak grada. U tome će im HDF sukladno svojim mogućnostima i pozicijom, biti pouzdan i korektan partner.
Period koji predstoji HDF će iskoristiti za organizaciono osnaživanje, a prvi sliedeći test će biti izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), stoji na kraju HDF priopćenja koje potpisuje Zvonimir Peruđšić. (hnl.org.rs)

HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre