ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 28.svibnja 2015.
POSJET VATIKANU
Hrvatska predsjednica na audijenciji kod Pape.

Kolinda Grabar Kitarović i Papa Franjo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas se susrela s papom Franjom u Vatikanu. Sastanak je pola sata, a izmjenili su i darove. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović papi Franji je poklonila komad misnog ruha izrađenog od čipke i Korporal. Uručila mu je i knjige pape Franje koje su prevedene na hrvatski jezik.

Najposebniji poklonpapi Franji od hrvatske predsjednice zasigurno je dres hrvatske reprezentacije s brojem 9 na kojem je ispisano ime pape Franje. Broj devet inače se povezuje s najkorisnijim igračem neke momčadi.

U Hrvatsku predsjednica Grabar Kitarović donijet će poklone koje je dobila od pape Franje među kojima su medalja svetog Martina, zaštitnika siromaha i apostolska pobudnica 'Evangelii Gaudium' u kojoj papa Franjo razlaže temu naviještanja evanđelja u današnjem svijetu.


Predsjednica je pozvala papu Franju da dođe u Hrvatsku.

Nakon sastanka s papom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon susretan s Papom pedsjednica će u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Prvi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja a razgovarali su o ulozi obitelji, vrijednostima za koje se papa Franjo zalaže, budućnosti Katoličke crkve i već tradicionalno dobrim odnosima Hrvatske i Svete Stolice. A bila je i prigode za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.


Predsjednica održala predavanje na Papinskom sveučilištu

Predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu je održala predavanje "Žene u politici, izazovi u globaliziranom svijetu“ na Papinskom sveučilištu Antonianum. 
Na početku predavanja čestitala je sestri Mary Melone na imenovanju za prvu rektoricu Papinskog sveučilišta Antonianum. „Imenujući sestru Melone na položaj na kojem su do sada uvijek bili muškarci, na samom početku svog pontifikata, papa Franjo poslao je poruku kako će imenovati više žena na vodeće položaje u Crkvi. I to je ono što čini“, rekla je Predsjednica Republike. 
„S velim interesom pratim poruke pape Franje o važnoj ulozi žene, ne samo u svakodnevnom životu Crkve, nego i u uključivanju žena u tijela Rimske kurije“, istaknula je te dodala kako papa Franjo daje novi poticaj duhu Crkve. 
Dodala je kako je sudjelovanje žena u politici danas postao globalni politički fenomen i kako su žene sve spremnije prihvatiti političku odgovornost i uključiti se u politički život. 

Govor o položaju žena u današnjem društvu i politici predsjednica je začinila malom zgodom istaknuvši da se žena danas mora "ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj".
Ovim je predsjednica aludiraral na veliki napor koji je potrebno uložiti kako bi se žena izborila za svoje mjesto u politici u kojoj je danas zastupljenost muške populacije večinska.

Predsjednica je posjetila i Papinski Hrvatski Zavod Svetog Jeronima.

hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre