ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr
07.kolovoza 2015.
LJETO POLURADNO
Hrvatska predsjednica u Splitu otvorila svoj privremenji ljetni ured.

U Splitu otvoren ljetni ured hrvatske predsjednice


Iz privremene ljetne rezidencije u Splitu predsjednica će otići na 300. sinjsku alku, metkovski Maraton lađa .....

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sljedećih nekoliko dana svoj će privremeni Ured imati u Splitu u zgradi Splitsko - dalmatinske županije. Ispred zgrade Županije u kojoj će predsjednica koristiti Ured, predstavnici počasno - zaštitne bojne danas su podigli zastavu predsjednice Republike. Uz intoniranje državne himne zastavu je svečano podignula Tea Gaberc, najbolja maturantica Splitsko-dalmatinske županije.
Uz župana, Predsjednicu su dočekali njegovi najbliži suradnici, čelnici, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine, saborski zastupnici s područja županije te predstavnici Grada Splita i okolnih općina i gradova, objavljeno je na web stranici predsjednice.

U govoru dobrodošlice, župan je naglasio: „Dobrodošla poštovana Predsjednice, ovdje u grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, kolijevku hrvatske državnosti. Iznimna nam je čast što će Split barem ovih desetak dana biti središte naše Domovine. Voljeli bismo kada bi i drugi državni dužnosnici slijedili Vaš primjer i došli među svoj narod koji vas doživljava kao osobu nade i znak povratka vjere u bolju hrvatsku budućnost.“ 

Predsjednica se zahvalila županu na riječima dobrodošlice te je pri tom izjavila:„Počašćena sam boraviti u vašoj županiji. Ovo je prvi put u našoj povijesti da će Ured predsjednice Republike Hrvatske privremeno biti izvan Zagreba. Kao što sam obećavala, želja mi je biti bliže građanima te tako poticati decentralizaciju. Ovim želim potaknuti i Vladu te ministarstva da to isto učine. Za vrijeme mog boravka družit ću se s građanima obližnjih otoka i gradova te s građanima Splita, ali i predstavnicima gospodarskog, društvenog, kulturnog i političkog života. Srdačno vam svima zahvaljujem na ovako iskrenoj dobrodošlici.“

"Prije svega namjera mi je decentralizacija, pokazati da predsjednica ne treba stolovati samo u Zagrebu, nego i u drugdje u Hrvatskoj", objasnila je svoju odluku predsjednica.

Na upit novinara planira li još negdje tijekom ljeta preseliti ured, predsjednica je rekla da planira, ne samo tijekom ljeta, nego i tijekom cijele godine. "Namjera mi je ovako decentralizirati ured, svako toliko, u Istru, na otoke, Gorski kotar, Hrvatsko Zagorje, Slavoniju...", kazala je.


Ljeto poluradno

 

- Plan je da predsjednica odmor provede poluradno. Za početak će boraviti u Splitu, i to od 5. do 15. kolovoza. Želja joj je da za radnog boravka što više vremena provede u razgovorima s građanima, poduzetnicima, predstavnicima lokalne uprave i samouprave da bi se upoznala s njihovim planovima, gospodarskim projektima, ali i s teškoćama - rekli su na Pantovčaku. Dok bude u Dalmaciji, Grabar-Kitarović planira obići i neke od otoka, ali i dalmatinsko zaleđe, a kao pokroviteljica 300. Sinjske alke9. kolovoza posjetit će Sinj. Dan prije, u subotu 8. kolovoza, kao pokroviteljica, bit će i na Maratonu lađa, amaterskom sportskom natjecanju u utrci starih plovila od Metkovića do Ploča.

 

Prema ranijoj najavi iz Ureda, predsjednici će za obilazako otocima na raspolaganju biti dvije motorne jahte u sastavu Hrvatske ratne mornarice - “Učka” i “Čista Velika”. U slučaju izvanredne potrebe može biti angažiran i transportni helikopter Mi 117 Sh. On može biti stacioniran u Lori ili u bazi u Divuljama.
Hoće li se predsjednici u Splitu na koji dan pridružiti i obitelj za sada nije poznato. U njezinu uredu kažu kako vjerojatno neće dolaziti. Sličan radni boravak kao u Splitu predsjednica, navodno, planira organizirati i u Puli, ali na Pantovčaku kažu kako je to bila opcija, no da još nije ništa odlučeno, dok o boravku na Brijunima, ističu, nisu još razgovarali. U uredu Grabar- Kitarović ističu da ona u idućem razdoblju po modelu radnih boravaka namjerava obići cijelu Hrvatsku, no da će ti termini biti poznati kad ih uskladi s drugim obavezama i službenim putovanjima.

 

jutarnji.hr/hia 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre