ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr06.kolovoza 2015.
CENTRALNA SVEČANOST U KNINU I U ZAGREBU
Hrvatska proslavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja

Cjelodnevnim programom 5.kolovoza u Kninu je svečano obilježena 20. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja" te Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja. Dan ranije u Zagrbu je održan vojni mimohod.

Proslava Oluje u Kninu

Procjenja se da je u Kninu na proslavi sudjelovalo 100.000 posjetitelja. 
Proslava je počela budnicom ulicama grada već u ranim jutarnjim satima. Rano ujutro dvije tisuće golubova poletjele su iz Knina prema Vukovaru i iz Vukovara prema Kninu. U 8.15 ispred spomenika Hrvatske pobjede "Oluja '95." na Trgu dr. Ante Starčevića predsjednici Sabora i Vlade, Josip Leko i Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OS-a RH Drago Lovrić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić  položili su vijence i zapalili svijeće.
Potom je u obnovljenoj zgradi na kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
svečano otvorila novi stalni muzejski postav "Oluja '95."Na dva kata, odnosno ukupno 300 četvornih metara zgrade u središnjem dijelu kninske tvrđave, izložena je arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, hrvatska zastava s kninske tvrđave, zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, fotografije i dr.
 Dan ranije uz brojne posjetitelje otvorena je novoizgrađena cekva u Kninu sv.Zavjeta, misu
je predvodio zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Na kninskoj tvrđavi, uz zvona svih kninskih crkvi, državnu himnu i prelet MiG-ova, podignuta je zastava, čemu su nazočili predsjednici Republike, Sabora i Vlade. Pročitana su imena poginulih i nestalih sudionika "Oluje". Imena su čitala djeca poginulih u Domovinskom ratu. Odmah nakon podizanja zastave otkriven je spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS-a RH Franji Tuđmanu. Rad Mirka Vuce plaćen je iz kninskoga gradskog proračuna, a ukupno je investicija stajala oko 600 tisuća kuna.

U 10 sati počeo je zajednički mimohod pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha ulicama Knina, do nove crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koja je otvorena prethodnog dana uz svečanu misu koju je predvodio kardinal zagrebački Josip bozanić.
 Istodobno se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ispred zgrade Muzeja grada Knina sastala sa zborom branitelja i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Premijer ove godine nije održao govor u Kninu, nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi napustio Knin.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predsjednica Republike i predsjednik Sabora nazočili su svečanoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U propovijedi se osvrnuo na optužbe srpske strane o protjerivanju i etničkom čišćenju. 
Oko 13 sati ispred Spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95." na Trgu dr. Ante Starčevića vijence je položila i svijeću zapalila te održala govor predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na svečanosti u Kninu bili su brojni saborski zastupnici te ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović,Predrag MatićBoris Lalovac, Orsat Miljenić, Ivan VrdoljakArsen Bauk, Mirando Mrsić, Darko Lorencin, Mihael ZmajlovićAnka Mrak-Taritaš, Siniša Varga, Vedran Mornar i Berislav Šipuš.
Na proslavi Oluzje u Kninu bili su i branitelji iz šatora u Savskoj 66 u Zagrebu.

Navečer je održan koncert. Prvi put , na ovaj dan, nakon 11 godina velika fešta iz Čavoglava preselila se u Knin. Thompson i prijatelji održali su vrhunski spektakl u kojem je uživalo 90000 posjetitelja koncerta.
Thompson je u Knin stigao uoči koncerta s kolonom bajkera koju je predvodio od Čavoglava do Knina.

Okupljenima su se prije koncerta obratili gradonačelnica Josipa Rimac te predsjednik Udruge stopostotnih vojnih invalida Đuro Glogoški , koji s drugim suborcima štrajka već duže vrijeme u Savskoj 66 u Zagrebu. Glogoški je oštro kritizirao aktualnu vlast.S Glogoškim su na pozornicu izašli i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, predsjednik Zbora udruga hrvatskih gardijskih brigada Dražimir Jukić, Marinko Krešić u ime Hrvatskog generalskog zbora, dopredsjednik Hvidre Ivan Vukić Niper, u ime zajednice Udovica branitelja Domovinskog rata Jelena Eradović, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara satnik Tomislav Josić, te u ime Koordinacije udruga HVO-a pukovnik Josip Duspara.

Govor predsjednice na otvaranju muzeja u Kninu'Drage Hrvatice i Hrvati i sve hrvatske državljanke i državljani, čestitam vam 20. obljetnicu Oluje. Poseban pozdrav hrvatskim braniteljima ma gdje bili. Posebno moram pozdraviti i sve one koji su sudjelovali u Oluji. Moramo se prisjetiti svih poginulih i stradalih.
Zahvaljujem svima na toplom dočeku, ne grije samo sunce, griju i vaša srca. Hvala vam na vjeri u domovinu, u našu budućnost. Vaš optimizam i meni daje optimizam i vjeru u našu Hrvatsku.

Volim te narode moj, volim te zemljo moja Hrvatska', poručila je u govoru Kolinda Grabar Kitarović.

'Ovo danas nije samo proslava Oluje, ovo je skup zajedništva i ponosa. Danas smo doista jedna Hrvatska, danas smo jedno, i Hrvatska ovdje i iseljena Hrvatska.

"Mi smo narod koji zna cijeniti krvlju stečenu slobodu jer rat je bio ovdje, a ne tamo negdje daleko. Danas slavimo svoju pobjedu i zajedništvo, povratak u svoj ustavno pravni poredak 10.400 kvadratnih kilometara svojeg okupiranog teritorija. S najdubljom zahvalnošću sjećamo se preko 200 hrvatskih vojnika poginulih u Oluji, dvoje nestalih i 200 tisuća hrvatskih kćeri i sinova koji su predvođeni vrhovnim zapovjednikom i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića i njegovih jataka u Hrvatskoj", poručila je predsjednica nakon polaganja vijenaca ispred Spomenika hrvatske pobjede Oluja '95.
Grabar-Kitarović podsjeća na značenje Oluje te poručuje da je ta akcija čista kao suza.
Oluja je, podsjeća, bila briljantno vođena vojna akcija koja je spriječila pad zaštićene zone Bihać i možda još i veći masakr od onog u Srebrenici.

U svom govoru predsjednic ponovila kako žali za svakim izgubljenim životom, hrvatskim i srpskim, ali i poručila da Hrvatska neće dozvoliti izjednačavanje žrtve i agresora, te da je akcija Oluja bila čista kao suza. Žalimo za svakim izgubljenim životom - i hrvatskim i srpskim, no naglašavam da je uzrok tome bila Miloševićeva ekspanzionistička, velikosrpska politika. Stoga nije dobro što su danas vrlo glasni u Srbiji baš oni koji su bili vrlo tihi u vrijeme okupacije hrvatskog teritorija ili su pak javno podržavali Miloševićevu politiku, istaknula je predsjednica na središnjem kninskom trgu, prekidana burnim pljeskom i uzvicima "Franjo, Franjo!"


"Nitko ne poriče da su se nakon Oluje dogodili zločini i ubojstva, no Oluja je čista kao suza i jedna je do zaglavnih kamena moderne hrvatske države", poručila je Grabar- Kitarović.
Podsjetila je i kako je hrvatski državni vrh i međunarodna zajednica učinila sve kako bi se okupirani hrvatski teritoriji mirno reintegrirali što su pobunjeni Srbi odbijali. Predsjednik Tuđman, kazala je, pozvao je hrvatske građane srpske nacionalnosti koji nisu aktivno sudjelovali u pobuni da ostanu kod svojih kuća bez bojazni za život i imovinu dočekaju hrvatsku vlast, a zapovjed o evakuaciji srpskog stanovništva s okupiranog područja potpisali su njihovi politički i vojni vođe Martić i Mrkšić.
"Kad danas srpski političari izjavljuju kako je Olujom proveden genocid nad srpskim narodom i to uspoređuju s onim u Srebrenici poručujem im s ovog mjesta: Gospodo okanite se mitova, laži i obmana i okrenite se europskoj budućnosti. Hrvatska nije neprijatelj Srbiji i ne sijte sjeme novog zla", poručila je predsjednica.
Odbacila je i pokušaj nametanja teze kako su Srbi danas u Hrvatskoj građani drugog reda. "Upravo suprotno - srpskoj nacionalnoj manjini zajamčena su sva građanska i manjinska prava po najviši europskim standardima i bila bih iznimno sretna kada bi ista uživali i naši Hrvati u Srbiji", kazala je Grabar-Kitarović.
Ocjenila je da je Hrvatska puno postigla u proteklih 20 godina, ali i kako su veliki izazovi pred nama.
"Moramo učiniti sve da mlade zadržimo u našoj domovini i ne smijemo dopustiti da žrtve koje su pale za slobodu budu žrtve za opustjelu i odumiruću Hrvatsku. Pitanje odumiranja nacije postavit ću kao jedno od glavnih tijekom svog mandata", obećala je.

Čestitajući braniteljima njihov dan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 20 obljetnicu Oluje zahvalila se svima na toplom dočeku u Kninu.

"Ne grije samo sunce, griju i vaša srca. Hvala vam na optimizmu kojeg ovdje vidim danas, hvala na vjeri u svoj narod, na vjeri u svoju hrvatsku domovinu i našu budućnost. Taj vaš optimizam, duh i domoljublje i meni daje optimizam i vjeru u našu Hrvatsku. Vi ste moja snaga. Zahvaljujem vam na tome i moram vam reći: volim te narode moj, volim te zemljo moja Hrvatska", što je dočekano burnim pljeskom.

Nazočne je na kraju pozvala da ostatak dana provedu "u druženju i dostojanstvenom veselju kako to doliči pobjednicima".

Vojni mimohod u Zagrebu

 

Dan uoči svečane proslave Oluje u Kninu održan je u Zagrebu mimohod u kojem je sudjelovalo 3000 pripadnika pješaštva, 300 vozila i 30 zrakoplova. Mimohod je, u iznimno svečanom ozračju, pratilo na ulicama kojima je kolona prolazila i kraj centralne pozornice u Vukovarskoj ulici, 20000 gledatelja.

Mimohod je otvoren kulturno-umjetničkim programom u kojem se posebno istaknula dvanaestogodišnja Riječanka Mia Negovetić koja je dobila čast s klapom Sv. Juraj pjevati hrvatsku himnu. Tri MiG-a predvođena legendarnom kockicom preletom iznad Zagreba su označili početak mimohoda u kojem smo vidjeli i povijesne postrojbe kao i naše ratne gardijske brigade. Akrobatska skupina Krila Oluje bila je zaslužna za spektakl na nebu iznad metropole.
Posebnu pozornost pristunih je privukla 12.godišnja Mija Negovetić koja je otpjevala himnu i svojim glasom izazvala suze na oči mnogih prisutnih.

Prije 20 godina, 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava. To je omogućilo 200 tisuća vojnika koji su sudjelovali u operaciji.Ta ista zastava donijeta je na mimohod a na jarbol su je podigli mladi kadeti.

Svečani mimohod pratili su brojni novinari,akreditiralo ih se 350 od čega 30 stranih. Njih 14 je iz Srbije, a ostali su stigli iz Francuske, Njemačke, Italije, Slovenije, Crne Gore i BiH.

U mimohodu su učestvovali i brojne udruge branitelja ali ne i branitelji iz šatora u Savskoj 66 u Zagrebu. Nakon vojnog mimohoda oni su poslali priopćenje u kojemu zahvaljuju svim sudionicima mimohododa koji su ih pozdravili. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

 Zahvaljujemo Hrvatskoj vojci, policiji, vatrogascima, povijesnim postrojbama i svim sudionicima Mimohoda koji su pozdravili nas hrvatske branitelje prosvjednike u Savskoj 66 i članove obitelji  poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Pozdravljamo naše kćeri i sinove, naše prijatelje i suborce koji časno noseći odoru hrvatskog vojnika primjerom pokazuju kako se odnosi prema hrvatskom ratniku koji je stvarao ovu Hrvatsku vojsku, na koju smo danas s pravom ponosni . Sada smo sigurni da je budućnost naše zemlje u sigurnim i časnim rukama.
Pozdravljamo i sve hrvatske domoljube koji su danas s radošću dočekali  i pozdravili naše kćeri i sinove u Mimohodu Hrvatske vojske kao i nas hrvatske branitelje prosvjednike u Savskoj 66.
Čestitamo svim Hrvaticama i Hrvatima 5. kolovoza Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te s ponosom proslavimo 20. obljetnicu VRO „Oluja“ - napisali su u priopćenju.


Nakon svečanog mimohoda državni vrh i ugledni gosti otišli su na Gornji grad (plato Gradec) gdje je nastavljena svečanost .

premijer Milanovića

"Hrvatska je imala svako pravo poduzeti da ostane živa i cjelovita". Imala je pravo biti ne protjerana iz svojih domova i ne biti više živi zid onima koji su rušili i palili sela. Hrvatske je poduzela sve da rata ne bude i bila je odbijena. Danas slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobjedu. Olujom je Hrvatska ponovno uspostavila svoj krvotok. Hrvatska je porazila jednu zločinačku politiku, dokazala je da se ne isplati dirati tuđe, da se ništa oteto ne isplati držati. Bez nje ne bi bila moguća mirna reintegracija podunavlja. Ovo je prilika da se još jednom zahvalimo hrvatskim braniteljima. Slobodna Hrvatska najljepši je spomenik poginulim braniteljima - istaknuo je Milanović, te nastavio:
- Zahvalni smo onima koji nisu oklijevali dati svoj život za Hrvatsku. Pobjedu u Oluji ostvario je narod, naši građani koji su izabrali vlast i dali joj vođenje Hrvatske. Hrvatsku je vodio Franjo Tuđman i njemu moramo odati priznanje što je dravu pripremio za očuvanje samostalnosti i cjelovitosti.  Platile su našu slobodu i mnoge nevine žrtve. Žalimo za svakim izgubljenim životom, svakom žrtvom i obiteljskom tragedijom. Hrvatska je postala i novi dom onima koji se nisu mogli vratiti u Banja Luku ili drugdje. Zato je Hrvatska dobra, ljudi žele biti ovdje. Hrvatska je danas zrela, smirena država, ne miješa se u tuđa slavlja, zaključio je Milanović, aludirajući na rekacije Srbije na proslavu Oluje. 

predsjednice Grabar-Kitarović

Danas je doista bio veličanstven dan. Nisam mogla, a da se mislima ne vratim na ono postrojavanje Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj. Koliko smo od tada napredovali, koliko smo izrasli u respektabilnu ne samo vojnu silu, nego u državu koja u cijelom svijetu radi na globalnom miru zajedno s našim prijateljima iz NATO saveza - kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanom primanju nakon vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje na platou Gradec u Zagrebu.
Danas su i moja djeca bila na ovom mimohodu i bila su duboko ganuta viđenim. Ovo je bio mimohod mira, a ne rata, mimohod dostojanstva kojim smo pokazali da cijenimo i volimo svoje. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili je dao svoje zdravlje za svoju domovinu. Žalimo za svaku civilnu žrtvu i suosjećamo s njihovim obiteljima. Ovaj rat nismo željeli, nego nam je bio nametnut i to je jedina istina. Obranili smo se i idemo dalje - kazala je predsjednica te se zahvalila svima "koji sudjeluju u našim oružanim snagama, boreći se i za našu sigurnost i za sigurnost u svijetu".

"Bilo je doista na svjetskom nivou"
- Zahvaljujem na odlično organiziramo mimohodu, to je doista bilo na svjetskom nivou. Doista se ponosim vama - kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te je naglasila da zahvaljujući "svima koji su sudjelovali u borbi za slobodnu Hrvatsku smo mi večeras ovdje".

- Pozivam da nastavimo dostojanstveno bez ikakvog jala proslaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcija Oluja, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.


hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre